Jolanda Louwers-Smeets, beleids­adviseur communi­catie, gemeen­te Bergeijk

Portret Jolanda Louwers-Smeets

“De coronacrisis dreigde al onze duidelijke-taal-plannen stil te leggen. In een overmoedige bui besloot ik daarom zelf een digitale training te geven, naar een voorbeeld van de gemeente Oss. Als speldenprikje, om alvast de aandacht te vangen, zodat we na corona verder konden met ’echte’ trainingen. Met een paar kleine groepjes ging ik van start. Wat was het leuk om te doen! En nog mooier: collega’s waren enthousiast en gingen ermee aan de slag. De geest was uit de fles. Inmiddels heb ik alle 100 medewerkers getraind.

Onze plannen om een externe trainer te vragen, zijn van tafel. Liever iemand uit de organisatie zelf, die iedereen kent. Ik merk het effect: er is meer draagkracht, direct duidelijke taal ‘zingt rond’. Interesse in de training? Met plezier geef ik mijn presentatie door!

Verder moeten onze standaardbrieven eraan geloven. We herschrijven ze én ruimen op: voor het cluster handhaving zijn we van 240 naar 60 brieven teruggegaan. Soms laten we ze testen bij het DigiTaalhuis. Daar leiden ze mensen op die moeite hebben met lezen en schrijven. Ik wil ik graag een filmpje maken hoe cursisten een van onze brieven onder handen nemen. Om te laten zien en begrijpen voor wie we dit doen.”

Jolanda Louwers-Smeets, beleidsadviseur communicatie, gemeente Bergeijk

Dit portret is van Direct Duidelijk, wat per 1 januari 2022 samen verdergaat met Gebruiker Centraal.

Hoort bij het thema