Jasper Harmes, taalambassadeur Stichting ABC

Portret Jasper Harmes

Jasper Harmes, taalambassadeur Stichting ABC

“Een brief van een notaris begrijpt bijna niemand, hoorde ik om me heen. Het was dus niet zo raar dat ik er geen touw aan vast kon knopen. Ik kon wel lezen, maar niet begrijpend lezen. Toch móest ik weten wat erin stond. Tot dan toe had ik me wel kunnen redden. Maar toen ik alleen kwam te staan, besloot ik er iets aan te gaan doen. Zo gaat het: je onderneemt pas iets als je er last van krijgt. Die brief was het laatste duwtje.

Met een ‘taalmaatje’ van het Taalhuis ben ik aan de slag gegaan. Elke woensdagmiddag in de bieb lezen en schrijven oefenen. Ik ontdekte dat ik beter in taal was dan ik had gedacht. Ik had het alleen niet bijgehouden. Nu gaat het veel beter, maar moeilijke brieven snap ik nog steeds niet. Daarom vind ik zo het goed wat #DirectDuidelijk wil bereiken: heldere taal voor iedereen.

Inmiddels ben ik taalambassadeur voor Stichting ABC. Ik weet wat het is om niet goed te kunnen lezen en schrijven. Daarover vertel in bijeenkomsten, zoals de inspiratiesessie Drenthe, voor Direct Duidelijk. En ik doe mee aan testpanels. Daarin lees ik brieven, flyers en nieuwsberichten mee voor bijvoorbeeld wooncorporaties, en zorginstellingen. Maar als taalambassadeur vraag ik vooral aandacht voor #laaggeletterdheid. Er is hulp als je dat wilt, dat moeten mensen weten.”

Hoort bij het thema

Hoort bij de community