Jan van Nunen, strategisch adviseur bij HIS, ministerie van BZK

Portret Jan van Nunen

Jan van Nunen, strategisch adviseur bij HIS, ministerie van BZK

“Een bordje op een paal verwijst naar de ingang van een ondergrondse fietsenstalling: ‘hier fietsen parkeren’. Ik moest lachen toen ik het las, want aan de paal stond een heel stel fietsen vastgeklonken. Terecht, het staat er tenslotte, maar het is vast niet de bedoeling.

Duidelijk schrijven is overal nodig. Dat merken wij als geen ander in de aanbestedingswereld, waar veel en ingewikkelde taal gebruikelijk is. Zijn er bij een aanbesteding veel vragen, dan weet je dat het eenvoudiger kan. Daar zijn we nu hard mee bezig.

Scherp, kort en bondig schrijven: ik vind het een sport om dat voor elkaar te krijgen. En ik leer nog steeds. Ik was geneigd om voorzichtig te formuleren, zoals beleidsmensen doen. Om werkwoorden te gebruiken zoals willen, kunnen, mogen. Ze bouwen een voorbehoud in, maar werken tegelijk onduidelijkheid in de hand. Dus streep ik die nu weg, alle ballast gaat overboord.

Grootste winst: helder schrijven scherpt je gedachten. Ik merk dat ik nu sneller de essentie van de boodschap kan formuleren en werk daardoor effectiever. Of ik naar vrienden ook zo minimalistisch schrijf? Eigenlijk houd ik juist van beeldend schrijven, maar dat is een ander verhaal.”

Hoort bij het thema