Hetty de Kruijff, communi­catie­adviseur bij gemeen­te Hof van Twente

Portret Hetty de Kruijff

“Van alles heb ik in de strijd gegooid om Direct Duidelijk onder de aandacht te brengen, e-learning, schrijfcoaches, rondje langs de teams, inwoners gevraagd naar onduidelijke teksten. Want hoe weet je beter wat ´begrijpelijk´ is dan mensen te raadplegen voor wie je communicatie bedoeld is?

Onze inwoners denken graag mee in een lezerspanel. Genadeloos halen zij alle ambtelijke en onduidelijke woorden uit onze brieven. En samen zoeken we naar nieuwe formuleringen. Helder én vriendelijk communiceren, dan straal je als overheid vertrouwen uit. Dat geef ik mee aan degene die de brieven onder handen neemt. Een tijdje terug gingen we samen met de schrijfcoaches de straat op om mensen te vragen welke brief ze duidelijker vonden: de oude of de nieuwe versie. Iedereen koos zonder aarzelen voor de nieuwe. Missie geslaagd!

En dan het enthousiasme doorgeven, dat is de kunst. Inmiddels hebben al veel collega’s het net zo te pakken van duidelijke taal, als ik. We gaan steeds duidelijker communiceren. Niet alleen met onze burgers. Ik zie nóg meer kansen als het om duidelijke taal gaat: de college- en raadsstukken!”

Hetty de Kruijff, Direct Duidelijk Ambassadeur 2020 en communicatieadviseur bij gemeente Hof van Twente

Dit portret is van Direct Duidelijk, wat per 1 januari 2022 samen verdergaat met Gebruiker Centraal.

Hoort bij het thema