Henk Verbunt, gemeen­tesecretaris gemeen­te Noardeast-Fryslân

Portret Henk Verbunt

Henk Verbunt, gemeentesecretaris gemeente Noardeast-Fryslân

“Taal? Taal is alles. Ik ben er heel de dag mee bezig in mijn werk. En dan gebruik ik het liefst gewone taal, die iedereen begrijpt. Direct Duidelijke communicatie is nodig op alle fronten. Allereerst naar onze inwoners: de ontvangers van onze post moeten de boodschap begrijpen. Maar ook binnen onze eigen organisatie. Ik ben er bijvoorbeeld op gebrand dat beleidsadviezen helder zijn. Graag een compact, goed opgebouwd betoog, dat je in één minuut doorleest.

Alle stukken die ik krijg, kijk ik na op taalgebruik, lengte, opbouw. Zo fungeer ik als ‘vangnet’. Voordat een tekst naar het college gaat, wil ik kunnen denken: dat is duidelijke taal. Maar soms betrap ik me ook zélf op breedsprakigheid of vakjargon. Dan wil ik ook graag dat ze míj terugfluiten.

Een jaar geleden hebben we de Direct Duidelijk-Deal ondertekend. En ik ben er trots op wat we nu al bereikt hebben. Veel medewerkers zijn getraind in duidelijke taal, onze brieven zijn aangepast, én er is nu een standaard voor collegeadvies. Heel boeiend om zo met taal bezig te zijn. Een aanrader voor alle gemeenten!”

Hoort bij het thema