Podcast­serie Direct Duidelijk Week

Speciaal voor de Direct Duidelijk Week brachten Paula van Gemen, Lodewijk van Noort en Sanne Boswinkel met hun podcast ‘Wat bedoel je?!’ deze week íedere dag een nieuwe podcast uit. Over onderwerpen en met gasten uit de Direct Duidelijk Week.

Alle podcasts op een rijtje:

Visual podcast Direct Duidelijk Week

Podcast #1: Juridisch én toch helder.

De eerste podcast gaat over heldere juridische taal.

Tijdens de opening van de Direct Duidelijk Week won hij samen met de juristen het Grote Dictee der Onbegrijpelijke Taal: Koen Meulder is de eerste gast. Hij is rechter bij de Rechtbank Midden-Nederland en winnaar van de Klare Taal Bokaal dit jaar.  Hij verklaart in deze aflevering dat hij nog nooit een moderne tekst heeft gelezen die juridisch niet meer klopte. “Maar het blijft hard werken”, geeft hij toe.

Kirstin is de tweede gast. Zij zet zich in voor duidelijke én empathische communicatie. Zo heet een ‘beschikking’ tegenwoordig gewoon ‘beslissing. En zijn ze ook nog eens geschreven in gewone taal.

Beluister deze toffe (en lekker korte) aflevering

Podcast 2 Direct Duidelijk Week

Podcast #2: De luist in de pels.

Wil jij de kritische vragensteller zijn in je organisatie? Wil jij de spreekwoordelijke luis in de pels zijn? Ga de straat op! Dat is het advies van de gast in deze podcast.

Lodewijk, Paula en Sanne spreken in deze aflevering van de podcast Wat bedoel je?! met Wim Vuijk. Wim is docent communicatie- en informatiewetenschappen aan de University of Groningen. Ze praten met hem over heldere taal in het onderwijs.

“Een boeiend onderwerp, want het is zo ontzettend belangrijk dat al in de opleiding volop ruimte is voor het belang van begrijpelijke taal.”

Luister je mee? Ga naar de website van de podcast ‘Wat bedoel je?!’ of zoek ‘m op in je favoriete podcast-app!

Podcast 3 Direct Duidelijk Week

Podcast #3: Direct Duidelijk, hoe begin je ermee en houd je het levendig?

Stel, jouw werkgever gaat voor duidelijke communicatie. En jij ook. Sterker nog: jij mag het gaan waarmaken. Waar begin je? En hoe houd je het levend?

Lodewijk, Paula en Sanne spreken onze collega Talissa Oude Bennink en Martina Plug van Gemeente Westland.

Je ontdekt wat jij kunt doen om het onderwerp te laten leven in jouw organisatie. Een tipje van de sluier: sluit je aan bij de juiste netwerken, wees blij met kleine stapjes en blijf enthousiast!

Luister je mee? Ga naar de website van de podcast ‘Wat bedoel je?!’ of zoek ‘m op in je favoriete podcast-app!

Podcast 4 Direct Duidelijk Week

Podcast #4: “Goedemiddag, mag ik het Versimpelteam van u?”

In de 4e podcast praten Sanne BoswinkelLodewijk van Noort en Paula van Gemen met Gerda van de Bunt van Gemeente Zwolle.

Als overheidsorganisatie ben je er voor de inwoners. Dan is het wel zo handig als zij je begrijpen. De gemeente Zwolle heeft daarom een heus Versimpelteam. Gerda vertelt er alles over. Ze deelt praktische tips zodat jij ook kunt starten met testen (en versimpelen).
Het Versimpelteam werkt samen met een lezerspanel van zo’n 100 inwoners die meedenken over de communicatie van de gemeente.

Beluister de aflevering via de website van de podcast ‘Wat bedoel je?!’ of via jouw favoriete podcast-app.

Podcast 5 Direct Duidelijk Week

Podcast #5: Beste Belastingdienst, kan het ook anders?

In deze podcast – speciaal gemaakt voor de Direct Duidelijk Week – heeft Sanne Boswinkel een brief van de Belastingdienst meegenomen naar de opname. Want er vielen onlangs 2 blauwe enveloppen op de deurmat van haar jongvolwassen kinderen en niemand begrijpt wat de boodschap is.

Wat staat erin? Wat betekent het voor haar kinderen? Hoe ontstaan dit soort brieven? En … hoe kan het anders? Beluister de nieuwste aflevering van ‘Wat bedoel je?! en denk mee.

Hoort bij de community