Je digitale dienst­verlening verbeteren is urgenter dan ooit!

Door de coronacrisis is digitale toegankelijkheid van de overheid voor iedereen een nog urgenter issue geworden dan het al was. Mensen zijn afhankelijker geworden van die digitale toegangsroute, vanwege hun eigen gezondheidsrisico’s of om anderen te beschermen. Of omdat allerlei deels nieuwe processen, zoals het aanvragen van ondersteuning, allemaal via die digitale kanalen verlopen. Meer dan ooit is het zaak dat de digitale dienstverlening van de overheid zo goed mogelijk functioneert. En de lat mag hoog. Het Optimaal Digitaal-spel kan daarbij, volgens gebruikers, een bruikbaar instrument zijn.

Optimaal Digitaal-spel als instrument voor die verbeterslag

Het Optimaal Digitaal-spel is voor velen inmiddels een bekend instrument van Gebruiker Centraal. Het – tot nu toe – papieren bordspel speel je met je team of betrokkenen bij een traject, met als doel je (digitale) dienstverlening verbeteren. Door de onverwachte insteek van gesprekken aan de hand van tipkaarten leer je elkaars standpunten goed kennen en begrijpen. Je komt snel tot de kern en met discussie (en gelach) overtuig je anderen of word je overtuigd. Om uiteindelijk samen te besluiten wat belangrijk is en waar jullie de volgende dag, samen, concreet mee aan de slag gaan. De grote vraag is, nu fysieke samenkomst lastig blijkt: werkt het Optimaal Digitaal-spel ook online, waarbij alle deelnemers en de spelleider op afstand zijn van elkaar? Het antwoord is: ja!

Misschien werkt het zelfs wel beter dan het fysieke bordspel.
– tester online spel

Optimaal Digitaal-spel ook online een zinvol en bruikbaar instrument

Er zijn vooraf twee belangrijke voorwaarden gesteld aan de digitale variant van het Optimaal Digitaal-spel. 1) Dat de succesfactoren van de offline versie overeind blijven en 2) dat het spel online zo laagdrempelig moet zijn dat het zelfstandig door elk team gespeeld kan worden. We zijn aan de slag gegaan. Met houtje-touwtje mock-ups en testen en aanpassen. De reacties zijn positief, het Optimaal Digitaal-spel is online net zo goed te spelen en een nuttig hulpmiddel. Ook online werkt het spel als een ‘conversation starter’, een snelle manier om doelen en beweegredenen van collega’s beter te begrijpen en samen tot de beste keuze te komen. Het spel verloopt rustiger door de online omgeving en doordat er minder spelers zijn. Je kunt niet door elkaar heen praten, je moet beter luisteren, allemaal meedoen, geconcentreerder zijn. De sfeer is intiemer. Dat brengt diepgang en schept vertrouwen. Iemand merkte na afloop op: “misschien werkt het zelfs wel beter dan het fysieke bordspel”.

Waarin verschilt de online versie van de fysieke?

Het spel is in de kern hetzelfde gebleven maar in vormgeving en uitvoering ingrijpend aangepast. Goed samenwerken met veel interactie vereist in een digitale omgeving nu eenmaal andere voorwaarden dan in een fysieke omgeving. Techniek speelt uiteraard een rol. Het spel kun je spelen in elke conferentietool , zoals MS Teams of Zoom. Het is opgezet in PowerPoint nadat we verschillende programma’s hebben getest. Omdat het goed werkt en veel mensen er bekend mee zijn. Het maximum aantal spelers is na testen vastgesteld op 4 personen. De rol van de spelleider is anders en uitgebreider.

Aan de slag met Optimaal Digitaal online spel

Binnenkort is alles wat je nodig hebt om het spel online te spelen vrij toegankelijk via onze website. Houd social media in de gaten en volg ons op Twitter en LinkedIn. Voor nu: wil je het spel graag online spelen met je team, laat het ons dan weten, dan willen we dat graag faciliteren. Ben je geïnteresseerd in de Optimaal Digitaal online spelleidercursus? Schrijf je in en ik neem contact met je op. Bekendheid met het spel is niet nodig.

Optimaal Digitaal online spelleidercursus

Wil je ook spelleider worden van het Optimaal Digitaal online spel? Geef je dan op voor de online cursus. Je leert in een online sessie van maximaal 4 personen het spel kennen, je taken als spelleider en do’s en dont’s in het begeleiden van het online spel. De cursus duurt 2 uur. Mocht je interesse hebben, meld je dan aan via info@gebruikercentraal.nl.

Blog #2 veranderende tijden en voortschrijdend inzicht: aanpassingen aan de tips

Inmiddels zijn sommige tipkaarten en tips voor de tweede druk van het Optimaal Digitaal spel waar nodig geüpdatet. Aangepast aan veranderende tijden, inzichten en beleid. Dienstverlening, en daarmee het spel, is nooit af maar volop in ontwikkeling. Daarover schrijf ik de volgende keer.

Hoort bij het thema