Innovatiebudget voor de werkwijze van het NL Design System

Geschreven door Mariska Woudenberg

Het NL Design System is 1 van 20 projecten die een bijdrage uit het Innovatiebudget Digitale Overheid 2021 ontving. We kregen dat voor de pilot ‘Samenwerkingsmodel herbruikbare basisonderdelen voor overheidsbrede dienstverlening’ waarmee we de inrichting van samenwerking over overheidsorganisaties heen binnen 1 centraal (design) systeem beproeven.

Nieuwe werkwijze en aanvraag Innovatiebudget

Na de start vorig jaar met een enthousiast en ervaren kernteam en een grondige inventarisatie van de nodige voorwaarden voor een overheidsbrede samenwerking, zijn we met een plan gekomen voor een nieuwe – toekomstgerichtere – werkwijze. Om hier het komende jaar aan door te blijven werken, hebben we ook dit jaar een aanvraag gedaan voor het Innovatiebudget.

Het samenwerkingsmodel & resultaat

Alhoewel er al een aantal overheidsorganisaties is dat (open source) design systeem-elementen aanbieden, zijn deze nu alleen nog maar inzetbaar bij andere teams voor dezelfde organisatie en huisstijl. Met de NL Design System-architectuur willen we het mogelijk maken dat juist wel toegankelijke elementen hergebruikt worden bij andere huisstijlen. Het kernteam speelt een cruciale spilfunctie in stimuleren van samenwerking en kennisdeling vanuit diverse organisaties. We zijn inmiddels al volop bezig met de gemeente Den Haag en Utrecht en er haken steeds meer organisaties aan. Als resultaat van de pilot kunnen we lessen opstellen over de NL Design System-architectuur.

Lees het gehele bericht met meer informatie over de samenwerking en beoogde resultaten op de website van het NL Design System.

Hoort bij de community