Zelf de toe­gan­kelijk­heid van een app testen op je mobiele telefoon

Naast websites moeten apps natuurlijk ook toegankelijk zijn. Een app toetsen op toegankelijkheid is dus erg belangrijk. Het goede nieuws: hier kun je zelf mee beginnen. In dit artikel vind je tips om zelf met je mobiele telefoon de toegankelijkheid van apps te testen. Waarmee je zo’n 85% van de fouten vindt die in toegankelijkheidsonderzoeken worden gevonden.

Bij de toegankelijkheid van apps is het belangrijk om hiermee rekening te houden:

  1. Oriëntatie
  2. Contrast
  3. Tekstgrootte
  4. Schermlezer
  5. Toetsenbord

Goed om te weten: de schermafbeeldingen in dit artikel zijn gemaakt met een iPhone. Functionaliteiten kunnen verschillen als je een ander type telefoon (of een ander iPhone-model) gebruikt.

De tips in dit artikel komen uit de kennissessie van DigiToegankelijk, gegeven door Paul van Workum.

1. Oriëntatie

De manier waarop je je telefoon vasthoudt, ook wel oriëntatie genoemd, zou niet moeten uitmaken om een app goed te kunnen gebruiken. Controleer dus of de inhoud op je scherm meedraait als je je telefoon (of tablet) draait. Dit gaat bijvoorbeeld goed bij de rekenmachine-app van Apple:

Calculator-app op iPhone, staand beeld
Staand beeld.
Calculator-app iPhone, liggend beeld
Liggend beeld.

Tip: check vóór je dit controleert of de instelling voor het automatisch draaien van je scherm op je apparaat goed staat ingesteld. Als deze optie is uitgeschakeld, kun je de oriëntatie van een app ook niet controleren.

Scherm-draai-regelaar en andere regelaars op een iPhone
De regelaar om het scherm te kunnen draaien is het icoon met het slotje en de ronde pijl eromheen. Als deze regelaar is uitgeschakeld, dan is het icoon zwart-wit. Je kunt dan het scherm draaien. Als het icoon gekleurd is, staat scherm draaien ‘op slot’. Je kunt dan dus niet het scherm draaien naar liggend beeld.

2. Contrast

Net als op een website, moet er in een app voldoende kleurcontrast zijn. Het benodigde contrast:

  • 4.5:1 voor normale tekst
  • 3:1 voor vette/grote tekst en icoontjes

Het kleurcontrast kun je handmatig en automatisch testen.

Handmatig testen

Maak een schermafbeelding op je telefoon en zorg dat je deze op je laptop kunt openen. Dit doe je via bijvoorbeeld delen, mailen of opslaan in een map die je op je laptop kunt openen. Gebruik daarna bijvoorbeeld de contrast checker van WebAIM om het contrast te beoordelen.

Automatisch testen

Voor apps in iOS en Android zijn er allerlei manieren om de toegankelijkheid automatisch te laten testen. Op de website van Appt vind je een uitgebreid overzicht voor automatisch testen van Android- en iOS-apps.

3. Tekstgrootte

Een ander belangrijk onderdeel van app-toegankelijkheid is schaalbaarheid van de tekst, dus dat het mee verandert met de grootte van het scherm waarop de tekst getoond wordt. De ruimte om de tekst heen moet aangepast worden zodat tekst met 200% vergroting ook volledig getoond kan worden.

Controleren of de tekst in een app schaalt

In iOS:

  1. Ga naar ‘Instellingen’
  2. Ga naar ‘Toegankelijkheid’
  3. Ga naar ‘Scherm- en tekstgrootte’ (of ‘Weergave en tekstgrootte’)
  4. Ga naar ‘Grotere tekst’
  5. Zet het schuifje ‘Grotere tekst’ aan

Het derde opsommingsteken in de lijn is standaard. De tekst 200% vergroten is nodig om aan de WCAG-richtlijnen te voldoen. Dat is het negende opsommingsteken in de lijn.

Instellingenscherm voor grotere tekst op een iPhona
Het instellingenscherm voor grotere tekst op een iPhone. De lijn met opsommingstekens staat onderaan, tussen de kleine en grote A.

In Android:

  1. Ga naar ‘Instellingen’
  2. Ga naar ‘Toegankelijkheid’
  3. Ga naar ‘Verbeteringen zichtbaarheid’
  4. Ga naar ‘Tekstgrootte en opmaak’

Het tweede opsommingsteken in de lijn is standaard. De tekst 200% vergroten is nodig om aan de WCAG-richtlijnen te voldoen. Dat is het zevende opsommingsteken in de lijn.

Als je de tekstgrootte in iOS of Android verhoogd hebt, controleer dan of in de app alle content (tekst en beeld) en functionaliteit nog beschikbaar is.

Tip: sommige tekst in een app blijft klein. Controleer met lang indrukken of deze tekst groter wordt, bijvoorbeeld in een soort van pop-up. Als dit het geval is, dan voldoet de app op dit punt alsnog aan de WCAG-richtlijnen.

4. Schermlezer

Je wilt natuurlijk ook dat een app toegankelijk en bruikbaar is voor mensen die afhankelijk zijn van een schermlezer. Items op het scherm worden door dit hulpmiddel voorgelezen. Bediening gaat met aanraking.

Apple gebruikt de schermlezer VoiceOver:

  1. Ga naar ‘Instellingen’
  2. Ga naar ‘Toegankelijkheid’
  3. Ga naar ‘VoiceOver’

Android gebruikt de schermlezer TalkBack:

  1. Ga naar ‘Instellingen’
  2. Ga naar ‘Toegankelijkheid’
  3. Ga naar ‘VoiceOver’

Wil je meer weten over hoe je VoiceOver en TalkBack gebruikt? Download gratis de ScreenReader-app. Je kunt dan zelf ontdekken hoe het is om je telefoon of een specifieke app te gebruiken met een schermlezer.

Tip: er zijn online meerdere opnamen te vinden van mensen die een website of app gebruiken met hulp van een schermlezer. Een aantal links naar die opnamen vind je in dit artikel over toegankelijkheid testen met een schermlezer.

5. Toetsenbord

Het is mogelijk om je iOS- of Android-toestel te bedienen met een extern toetsenbord. Door toetsen in te drukken op het toetsenbord kun je navigeren en acties uitvoeren. Toetsenbordbediening is beschikbaar op iPhone, iPad, iPod, en op Android-telefoons en -tablets. Meer weten? Lees dan deze artikelen over toetsenbordbediening:

Meer weten over app-toegankelijkheid testen?

Wil je meer weten over de toegankelijkheid van apps, hoe je dit zelf kunt testen en welke WCAG-richtlijnen daarbij belangrijk zijn? Schrijf je dan gratis in voor deze kennissessie van DigiToegankelijk. Of bekijk deze gids voor het maken van toegankelijke apps.