Webinar ‘Het gebruik van beeld in duidelijke juridische communi­catie’

Er is veel aandacht voor het begrijpelijk maken van juridische tekst. Maar alleen duidelijke taal gebruiken is niet altijd genoeg, ook de visuele vormgeving kan het begrip verhogen. In dit webinar bekijken we of een visuele vormgeving van een rechterlijke uitspraak of overeenkomst het begrip verhoogt. En natuurlijk hoe dat eruit ziet. En wist je dat er ook een visueel arbeidsovereenkomst bestaat? Geerke van der Bruggen sprak erover met Amber Oomen van de HAN en Mirjam Struijk van Eshuis Juristen. Kijk het webinar hier terug.

Hieronder vind je nog handige tips, linkjes en artikelen die gedeeld zijn door onze gasten en deelnemers in de chat.

Handige links

Tijdens het webinar werden handige links gedeeld in de chat. Hieronder vind je ze.

Het onderzoek van Amber Oomen

Het visuele arbeidscontract van Eshuis Juristen

  • De post van Eshuis Juristen over het visuele arbeidscontract die op Linkedin viral ging
  • Het impactverslag van Eshuis Accountants en Adviseurs. Mirjam: “Een mooi voorbeeld van hoe de boodschap ook visueel kan worden overgebracht. Bewust zijn in dit verslag niet hele lappen tekst opgenomen, maar visualisaties, die uitnodigen tot het aangaan van het gesprek.”
  • De brief (PDF) die Eshuis Juristen ondernemers laten gebruiken bij het aanbieden van een vaste arbeidsomvang aan oproepkrachten. Ook hier de gedachte: vaak is een oproepkracht een jongere/student met een bijbaan, die zitten niet te wachten op een formele brief.

Testen

Algemeen

Terugkijken en teruglezen

Visuele arbeidsovereenkomst met iconen

Dit najaar: 6 trainingen over duidelijke juridische taal bij de overheid

Het is best een uitdaging om een complexe juridische boodschap op een heldere, begrijpelijke manier over te brengen aan de burger. Hoe weet je welke informatie je wel en niet opneemt in een tekst? Hoe zorg je ervoor dat ook de lezer jouw verhaal als logisch ervaart? En hoe maak je begrijpelijke zinnen waarin juridische nuances behouden blijven? Meld je aan voor een training ‘duidelijke juridische taal bij de overheid’!

Over de gasten

Amber Oomen

Amber Oomen

Voor veel burgers is het taalgebruik in rechterlijke uitspraken niet helder en daardoor onbegrijpelijk. Een visueel vonnis helpt de rechtspraak wel begrijpelijk te maken. Een van de gasten aan tafel is dr. Amber Oomen. Zij is senior-onderzoeker bij de onderzoeksgroep Oprecht Begrijpelijk van de Academie Rechten (HAN). Vanuit haar achtergrond als neerlandica houdt zij zich bezig met de vraag hoe we juridische (overheids)communicatie begrijpelijk kunnen maken en er tegelijkertijd voor kunnen zorgen dat de juridische inhoud klopt. Dat doet ze door samen te werken met juridische professionals én ontwerpers. Alleen maar begrijpelijke taal gebruiken is namelijk niet genoeg, ook de visuele vormgeving kan het begrip verhogen. In haar huidige project onderzoekt ze daarom of een visuele vormgeving van een rechterlijke uitspraak het begrip van die uitspraak significant verhoogt.

Mirjam StruijkMirjam Struijk

En Mirjam Struijk, senior jurist en partner van Eshuis Juristen, schuift aan. Eshuis Juristen maakte een visuele arbeidsovereenkomst. “Wij vinden het belangrijk dat overeenkomsten duidelijk en begrijpelijk zijn. Daarom hebben wij de arbeidsovereenkomsten in een creatief en overzichtelijk jasje genoten. De arbeidsovereenkomst is sterk vereenvoudigd en ingekort, met op de voorzijde de belangrijkste arbeidsvoorwaarden (zoals de functie, salaris en vakantie) en op de achterzijde een (sterk ingekorte!) juridische uitwerking. Zo is de arbeidsovereenkomst een stuk begrijpelijker voor de contractspartijen, maar altijd juridisch juist en volledig.”

Geerke van der BruggenGespreksleider: Geerke van der Bruggen

Het gesprek aan tafel is onder leiding van Geerke van der Bruggen. Geerke is juridisch taaltrainer. In haar trainingen helpt zij juristen en andere experts om goed leesbare teksten te maken over moeilijke materie. Daarnaast werkt ze aan een promotieonderzoek over de (on)begrijpelijkheid van rechterlijke uitspraken.

Dit is een webinar van de Taalunie en Gebruiker Centraal.

Hoort bij het thema