Webinar ‘Het gebruik van beeld in duidelijke juridische communicatie’
Er is veel aandacht voor het begrijpelijk maken van juridische tekst. Maar alleen duidelijke taal gebruiken is niet altijd genoeg, ook de visuele vormgeving kan het begrip verhogen. In dit webinar bekijken we of een visuele vormgeving van een rechterlijke uitspraak of overeenkomst het begrip verhoogt. En natuurlijk hoe dat eruit ziet. En wist je dat er ook een visueel arbeidsovereenkomst bestaat? Geerke van der Bruggen sprak erover met Amber Oomen van de HAN en Mirjam Struijk van Eshuis Juristen. Kijk het webinar hier terug.
Hieronder vind je nog handige tips, linkjes en artikelen die gedeeld zijn door onze gasten en deelnemers in de chat.
Handige links
Tijdens het webinar werden handige links gedeeld in de chat. Hieronder vind je ze.
Het onderzoek van Amber Oomen
- Voor veel burgers is het taalgebruik in rechterlijke uitspraken niet helder en daardoor onbegrijpelijk. Een visueel vonnis helpt de rechtspraak wel begrijpelijk te maken.
Daar wordt nu aan gewerkt, verduidelijkt Amber Oomen in deze video. - Project rondom het nieuwe model incassodagvaarding voor consumenten
- Onderzoek Oprecht Begrijpelijk van de Academie Rechten van de HAN
Het visuele arbeidscontract van Eshuis Juristen
- De post van Eshuis Juristen over het visuele arbeidscontract die op Linkedin viral ging
- Het impactverslag van Eshuis Accountants en Adviseurs. Mirjam: “Een mooi voorbeeld van hoe de boodschap ook visueel kan worden overgebracht. Bewust zijn in dit verslag niet hele lappen tekst opgenomen, maar visualisaties, die uitnodigen tot het aangaan van het gesprek.”
- De brief (PDF) die Eshuis Juristen ondernemers laten gebruiken bij het aanbieden van een vaste arbeidsomvang aan oproepkrachten. Ook hier de gedachte: vaak is een oproepkracht een jongere/student met een bijbaan, die zitten niet te wachten op een formele brief.
Testen
- Vorig jaar was Gebruiker Centraal samen met verschillende overheidsorganisaties aanwezig op de Libelle Zomerweek. De mensen konden hun brieven en teksten laten testen door ‘echte mensen’. De deelnemers gingen naar huis met een ervaring vol leermomenten, tips en inspiratie. We blikken terug op deze leuke, maar vooral leerzame dagen.
- Hoe weet je of je communicatie duidelijk is? “Testen, testen, testen” is hierop het antwoord. Maar hoe doe je dat? Wat heb je hiervoor nodig? Welke vragen stel je? Hoe vraag je mensen om mee te denken? In dit webinar vertellen Gerda van de Bunt van gemeente Zwolle, Suzan van den Hoogen van gemeente Den Haag en Michèle Looije van gemeente Rotterdam over hun verschillende aanpakken.
- Doe onderzoek en test met gebruikers. Lees het hoofdstuk van het boek ‘Direct geleerd, duidelijk gedaan’ dat over dit onderwerp gaat.
- Onderzoek waarin het aantal gebruikers wordt onderbouwd dat je nodig hebt voor een goede test. Het is eigenlijk een schaal, waarbij je met 5-6 deelnemers iets van 80-85% van de inzichten naar boven krijgt.
- Terugkijken: webinar in de Direct Duidelijk Tour ‘Testen, testen en nog eens testen’
- Lezen: blog ‘Testen, testen en nog een testen’
Algemeen
- Alles over beeldbrieven (ook voorbeelden) en het maken ervan vind je ook op onze Toolkit Taal
- Visuele arbeidsovereenkomst van CSU
- Visuele arbeidsovereenkomst van Tzor
- Nieuwe vormgeving van de uitspraken van de Rechtbank Amsterdam (experiment)
- Scriptie van Rens de Graaf ‘A new role for the court’ (waar hij een 10 voor kreeg) (PDF)
- TU-student herontwerp rechtbank (artikel op MrOnline over de afstudeerscriptie van Rens de Graaf)
Terugkijken en teruglezen
- Een overzicht met alles wat je kunt lezen, luisteren en (terug)kijken rondom duidelijke juridische taal
- Aankondigingsfilmpje van dit webinar met André Verburg: juristen zijn secretarisvogels
- Terugkijken: webinar in de Direct Duidelijk Tour ‘Duidelijke juridische taal’ (met André Verburg te gast)
- Terugkijken: webinar in de Direct Duidelijk Tour ‘Hoe krijg je juridische teksten direct duidelijk?’ (met Hans Braam te gast)
- Terugkijken: webinar ‘Duidelijke juridische communicatie naar je doelgroep: hoe doe je dat en wat levert het op?’
- Terugkijken: webinar ‘Duidelijke juridische communicatie: inspireren en leren’
Dit najaar: 6 trainingen over duidelijke juridische taal bij de overheid
Het is best een uitdaging om een complexe juridische boodschap op een heldere, begrijpelijke manier over te brengen aan de burger. Hoe weet je welke informatie je wel en niet opneemt in een tekst? Hoe zorg je ervoor dat ook de lezer jouw verhaal als logisch ervaart? En hoe maak je begrijpelijke zinnen waarin juridische nuances behouden blijven? Meld je aan voor een training ‘duidelijke juridische taal bij de overheid’!
Over de gasten
Amber Oomen
Voor veel burgers is het taalgebruik in rechterlijke uitspraken niet helder en daardoor onbegrijpelijk. Een visueel vonnis helpt de rechtspraak wel begrijpelijk te maken. Een van de gasten aan tafel is dr. Amber Oomen. Zij is senior-onderzoeker bij de onderzoeksgroep Oprecht Begrijpelijk van de Academie Rechten (HAN). Vanuit haar achtergrond als neerlandica houdt zij zich bezig met de vraag hoe we juridische (overheids)communicatie begrijpelijk kunnen maken en er tegelijkertijd voor kunnen zorgen dat de juridische inhoud klopt. Dat doet ze door samen te werken met juridische professionals én ontwerpers. Alleen maar begrijpelijke taal gebruiken is namelijk niet genoeg, ook de visuele vormgeving kan het begrip verhogen. In haar huidige project onderzoekt ze daarom of een visuele vormgeving van een rechterlijke uitspraak het begrip van die uitspraak significant verhoogt.
Mirjam Struijk
En Mirjam Struijk, senior jurist en partner van Eshuis Juristen, schuift aan. Eshuis Juristen maakte een visuele arbeidsovereenkomst. “Wij vinden het belangrijk dat overeenkomsten duidelijk en begrijpelijk zijn. Daarom hebben wij de arbeidsovereenkomsten in een creatief en overzichtelijk jasje genoten. De arbeidsovereenkomst is sterk vereenvoudigd en ingekort, met op de voorzijde de belangrijkste arbeidsvoorwaarden (zoals de functie, salaris en vakantie) en op de achterzijde een (sterk ingekorte!) juridische uitwerking. Zo is de arbeidsovereenkomst een stuk begrijpelijker voor de contractspartijen, maar altijd juridisch juist en volledig.”
Gespreksleider: Geerke van der Bruggen
Het gesprek aan tafel is onder leiding van Geerke van der Bruggen. Geerke is juridisch taaltrainer. In haar trainingen helpt zij juristen en andere experts om goed leesbare teksten te maken over moeilijke materie. Daarnaast werkt ze aan een promotieonderzoek over de (on)begrijpelijkheid van rechterlijke uitspraken.
Dit is een webinar van de Taalunie en Gebruiker Centraal.