Ik zie, ik zie wat jij niet ziet (Direct Duidelijk Tour)
Eén beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Ideaal dus, die filmpjes, foto’s, illustraties en infographics in je (overheids)communicatie. Maar… niet voor mensen met een visuele beperking. Gelukkig zijn er talloze manieren om ook hen te betrekken en te bereiken. Soms wettelijk verplicht, soms voor de hand liggend, en soms creatief bedacht. Rik Wouters en Hans Beerens delen hun expertise in de Direct Duidelijk Tour. Hun visie: een site die goed toegankelijk is voor blinden, is dat nog meer voor de ziende mens.
In dit webinar gaat presentator Sanne Boswinkel in gesprek met Hans Beerens en Rik Wouters.
Blog lezen over deze aflevering
Geen tijd om de hele opname te bekijken? Lees hier ons blog over deze uitzending: Ik zie, ik zie wat jij niet ziet
Handige links
Om te lezen:
- Snelstartgidsen met belangrijke tips over toegankelijk publiceren
- Dedicon.nl – beeldbeschrijving
- Dedicon.nl – audiodescriptie
- Dedicon.nl – voelbare tekeningen
- Leerplatform Inclusief Publiceren in de Praktijk – gratis cursus over afbeeldingen en tekstalternatieven
- Be my eyes: een app die met behulp van ChatGPT visuele elementen kan beschrijven, zonder dat iemand die beschrijving hoeft te maken.
Om te beluisteren:
- Mondriaan – boom: beeldbeschrijving beluisteren
- Vermeer – meisje met de parel: beeldbeschrijving beluisteren en/of transcript lezen
- Mondriaan – kleurvlakken: beeldbeschrijving beluisteren
Om te bekijken:
Hoe gebruik je een computer als je blind bent?
Tips vanuit Optimaal Digitaal – Verbeter spelenderwijs je (online) dienstverlening
- Tip 121- Ontwerp een inclusief product. Want alle mensen moeten je dienst kunnen gebruiken. Houd rekening met diversiteit in fysieke, cognitieve, taal- en psychosociale vaardigheden. Let op omstandigheden en de context van gebruik. Pas vorm en inhoud van je dienst hier op aan.
- Tip 118 – Ga naar je doelgroep toe. Wil je dienstverlening voor iedereen, dan moet je in contact komen met je doelgroepen. Dit om te begrijpen wat nodig is en om te testen. Ga erheen. Denk bijvoorbeeld aan belangenorganisaties, openbare bibliotheken of zorginstellingen.
- Tip 115 – Wees alert op onbewuste uitsluiting. De reden van onbewuste uitsluiting is onbewust onbekwaam zijn in het herkennen en erkennen van situaties van andere mensen. Hoe minder die lijken op je eigen situatie, hoe meer moeite dat kost. Dat kan leiden tot onbewuste aannames en vooroordelen. Zoals ‘als je digitaal vaardig bent lukt het allemaal wel’ of ‘als het verplicht is gaan mensen het wel doen’.
- Meer over Optimaal Digitaal