Toegan­kelijk maken van apps, #Hoedan?

Cover Handboek toegankelijkheid door Stichting ApptHet is belangrijk dat iedereen digitaal mee kan doen. De toegenomen digitalisering biedt veel kansen voor mensen met een beperking. Helaas blijken er vaak drempels te zijn waardoor apps niet te gebruiken zijn. Hoe maak je deze dan wel toegankelijk en bruikbaar voor iedereen?

Handboek Toegankelijkheid apps

Stichting Appt wil overheidsorganisaties, ontwikkelaars van apps en bedrijven helpen met het toegankelijk maken van apps. Zij maakten hiervoor het Handboek toegankelijkheid. Het handboek geeft praktische handvatten voor het toegankelijk maken van apps.

Het handboek bevat:

  • een uitleg over het belang van toegankelijke apps;
  • een testaanpak om fouten te vinden en
  • oplossingen voor het verhelpen van deze fouten.

Naast het handboek stelt Appt in haar kennisbank artikelen beschikbaar over toegankelijkheid en apps.

Appt app

Screenshot van de Appt appStichting Appt heeft zelf natuurlijk ook een app. In de Appt-app vindt je onder andere de training van de Voiceover (iOS) en Talkback (Android), maar ook het meldpunt om ontoegankelijke apps door te geven, een uitgebreide kennisbank met een aanpak om apps toegankelijk te maken en er is een Community voor gebruikers via Facebook en hebben ze een een LinkedIn-pagina.

De Appt-app is geschikt voor mensen met een beperking en voor professionals. De app richt zich op mensen met een beperking, die meer willen weten over toegankelijkheid en/of de schermlezer willen leren gebruiken. Deze app kan professionals helpen om alles over het ontwikkelen van een toegankelijke app te leren.

Het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid, geldt vanaf 23 juni 2021 ook voor apps van de overheid. Dit betekent dat mobiele apps van de overheid voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Zij moeten voldoen aan 44 succescriteria uit de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Overheidsorganisaties leggen daarover verantwoording af door het publiceren van een toegankelijkheidsverklaring. Deze regels gelden al langer voor websites van de overheid.

Meer over Inclusie en digitale toegankelijkheid