Begrijpelijke tekst en beeldtaal

Teksten op taalniveau B1, iconen, foto’s, illustraties en video: je kunt op allerlei manieren een boodschap overbrengen. Hoe begrijpelijk de boodschap is, hangt af van de taal en vorm die je kiest in de communicatie. Je vindt hier alles wat we delen over begrijpelijke tekst en beeldtaal.

Agenda

Expeditie Innovatieve Dienst­verlening (2-daagse studie­reis)

De Expeditie Innovatieve Dienstverlening is een reis langs verschillende organisaties in Nederland. Om voorbeelden, ervaringen en lessen voor de overheid te ontdekken. Als inspiratie en input om onze eigen overheidsdienstverlening te innoveren. Zin om mee te doen?

Netwerk Direct Duidelijk bijeen­komst ‘Meten is weten’

Op 24 september 2024 is er weer de maandelijkse bijeenkomst van Netwerk Direct Duidelijk, vol met kennis en praktijkvoorbeelden. Deze keer neemt CJIB het woord over testen! Ben jij er ook bij?

Mensen beter bereiken met begrijpelijke over­heids­communi­catie

Op 7 november is het zover! Dan is het live event van Netwerk Direct Duidelijk. In verschillende sessies krijg jij de handvatten om meteen duidelijker te communiceren in je organisatie! Ook als je niet lid bent van Netwerk Direct Duidelijk, kun je je aanmelden!

Lezen Alle artikelen over begrijpelijke tekst en beeldtaal

De over­heid met een kleine o

Sinds 2017 werkt Mark Schoondorp bij de Belastingdienst als interactieontwerper en conceptontwikkelaar. Hoe krijgen we binnen de Belastingdienst de focus op de buitenwereld? Die vraag staat dagelijks in zijn werk centraal. Hij vertelt over de stip aan de horizon van de Belastingdienst, de overheid, en de stappen die we nu moeten zetten om daar te komen.

‘Alles wat we doen, doen we op basis van de behoeften van de leden’ 

Omdat een inclusieve dienstverlening een veelomvattend thema is, heeft Gebruiker Centraal community’s opgericht voor specifieke onderwerpen. Ben Staal, coördinator team Community’s, en Victor Zuydweg, initiatiefnemer van Gebruiker Centraal, vertellen er meer over. 

Zenden is niet belangrijk, communi­ceren wel!

Victor concludeerde na het lezen van het regeerakkoord en een bezoek een de Heerlijk Duidelijkdag: we hebben minder communicatieprofessionals nodig. Of liever: we hebben de juiste communicatieprofessionals nodig.

Zelf aan de slag met begrijpelijke tekst en beeldtaal?

Bij Gebruiker Centraal en samenwerkende organisaties doen we van alles om begrijpelijke tekst en beeldtaal meer onder de aandacht te brengen. Met bruikbare inzichten en handige hulpmiddelen. Een selectie daarvan vind je hieronder.

Zeg dat dan!

Dagdagelijks, een call inschieten, het ambitieniveau: dit zijn woorden of uitdrukkingen die je terugvindt in het nieuwe spel Zeg dat dan!. Een spel waar je binnen 60 seconden woorden aan je collega’s moet omschrijven, zónder de woorden zelf te gebruiken. Lukt het jouw collega om de woorden te raden? Dan verdienen jullie een punt.

Bestel het spel Zeg dat dan!

Het spel Zeg dat dan! Met 2 speelkaartjes met de onduidelijke en de duidelijke woorden.

Toolkit Taal

Houd jij je bezig met overheidscommunicatie? Dan helpt de Toolkit Taal je verder. In deze modellenbank vind je herbruikbare voorbeelden, onderbouwde richtlijnen en handige hulpmiddelen. Zo maak jij het voortaan duidelijk met tekst en beeld.

Ga naar de toolkit

Direct Duidelijk Tour

De Direct Duidelijk Tour is een serie webinars over duidelijke, inclusieve en bruikbare overheidscommunicatie en -dienstverlening. Voor communicatieadviseurs, redacteuren en alle andere professionals die zich inzetten voor betere communicatie en dienstverlening vanuit de overheid.

Meer over de tour
Beeldmerk duidelijke juridische taal

Duidelijke juridische taal

Heb jij op jouw werk te maken met juridische teksten? Dan weet je dat het een uitdaging kan zijn de boodschap helder en begrijpelijk over te brengen. Toolkit Taal helpt je verder. Met een overzicht van wat je kunt lezen, luisteren en kijken rondom duidelijke juridische taal.

Bekijk het hele overzicht