Testen met gebruikers van screen­readers

Ga je een overheidswebsite of -app maken? Dan is het natuurlijk goed om met een zo divers mogelijke groep gebruikers te testen. Zo weet je beter of je website of app inclusief, toegankelijk en bruikbaar is. Testen met een screenreader hoort daar ook bij. In dit artikel lees je meer over waarom dit belangrijk is en hoe het is om een screenreader te gebruiken.

Een screenreader als hulpmiddel is heel nuttig bij het testen van toegankelijkheid en bruikbaarheid. Of een screenreader je duidelijk door een scherm navigeert, hangt onder andere af van de programmeercode waarmee de website of app is gebouwd. Zijn koppen bijvoorbeeld niet goed opgemaakt of is de beginfocus op een scherm niet goed, dan is dit enorm verwarrend voor een screenreader-gebruiker. Een screenreader gebruiken is dus een goede check voor de kwaliteit van de gebruikte code.

Screenreader-gebruikers zijn heel divers

Een screenreader leest voor wat er op een scherm te zien is. Tenminste, als de inhoud van een scherm goed gecodeerd, gestructureerd en geschreven is. Goed om te beseffen: ‘de screenreader-gebruiker’ bestaat niet. Er gaat namelijk een hele wereld schuil achter het gebruik van een screenreader.

Handig om te weten:

  • De informatiebehoefte en het gebruik van hulptechnologie kan enorm verschillen tussen blinde en slechtziende mensen onderling. Een slechtziende persoon kan bijvoorbeeld heel sterk inzoomen, terwijl een zeer slechtziende persoon daar veel minder tot niets aan heeft. Ook de afhankelijkheid van screenreaders verschilt. Mensen met een visuele beperking vormen samen dus een heel diverse groep.
  • De digitale vaardigheden tussen mensen kunnen onderling enorm verschillen.
  • Er zijn ook ziende mensen die screenreaders gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan mensen met dyslexie, die het prettig vinden om tekst op een scherm te laten voorlezen.
  • Er zijn verschillende soorten software en hardware op het gebied van screenreaders, zoals VoiceOver, TalkBack, Jaws en NVDA. Alle screenreaders zijn verschillend in het gebruik. Ook kunnen screenreaders informatie op een scherm net iets anders interpreteren en vertalen. Denk bijvoorbeeld aan het uitspreken van speciale leestekens.

Screenreader-gebruikers vinden om te testen

Je website of app laten testen met een screenreader is dus een goed idee. Maar waar vind je mensen die een screenreader gebruiken?

Een goede plek om te beginnen, is je eigen omgeving. Online een oproep kan ook enorm helpen, bijvoorbeeld via sociale media. Er zijn daarnaast allerlei organisaties die je kunt benaderen voor testpersonen. Denk aan buurthuizen en panels binnen een gemeente. En er zijn nog veel meer mogelijkheden. Je vindt ze bijvoorbeeld in ons handige overzicht met ervaringsdeskundigen.

Screenreader gebruiken: zo gaat dat

Een website of app, op desktop of op een kleiner scherm. De ene screenreader-ervaring is de andere niet. Ontdek het zelf, en bekijk een aantal opnames op YouTube van mensen die afhankelijk zijn van een screenreader en de inzoomfunctie, en deze op verschillende manieren gebruiken:

Wil je meer weten over screenreaders en hoe je daar rekening mee houdt bij de ontwikkeling van je website of app? In de kennisbank van DigiToegankelijk vind je veel informatie over toegankelijkheid en screenreaders. Lees ook ons artikel met praktische tips voor het maken van digitaal toegankelijke content.