Spel­leider Micheline Tasseron: ‘Oefening baart kunst’

Gebruiker Centraal sprak in de weken voorafgaand aan de Challenge Optimaal Inclusief met verschillende spelleiders, spelleiders in spé en mensen die het Optimaal Digitaal-spel hebben gespeeld. Wat is hun ervaring met het spel en waarom is het een aanrader om het spel te spelen?

Deze week is Micheline Tasseron aan de beurt. Micheline is adviseur digitale dienstverlening bij de gemeente Harderwijk en heeft in augustus de training tot spelleider gevolgd. De gemeente Harderwijk doet mee aan de challenge en speelt het spel deze week net als 63 andere organisaties verspreid door het hele land.

Wat is je ervaring met het spel? Micheline: “Ik heb het spel eerder gespeeld met een team van de gemeente Harderwijk. Ik was verbaasd over de uitkomsten en de belangen die andere collega’s hadden, ondanks dat ik van tevoren dacht dat ik het allemaal wel in beeld had. En precies daarom ben ik de training tot spelleider gaan doen”, vervolgt Micheline, “om het spel zo goed mogelijk te begeleiden en het eindresultaat positief te beïnvloeden. Tijdens de training heb ik daar handige tips en tricks voor gekregen. Bijvoorbeeld dat je het spel kunt sturen door een selectie van kaarten te gebruiken voor bepaalde teams.”

Strategisch, tactisch, operationeel

“De verschillende niveaus waarop je het Optimaal Digitaal spel kunt spelen, vind ik erg bijzonder. Je kunt het spelen in een uitvoerend team maar ook in de directiekamer. Daardoor kun je zoveel meer uit het spel halen. Op wel niveau het je het spel ook speelt, het levert eigenlijk altijd concrete acties op waar men direct mee aan de slag kan gaan.”

Begin en eind

“Doordat het spel een duidelijk begin en einde heeft, houden de deelnemers er hun aandacht bij. Er wordt gediscussieerd over de verschillende standpunten, daarna worden er keuzes gemaakt om er vervolgens acties aan te koppelen. En dat binnen een tijdbestek van 2 uur! Dat is nogal een opbrengst.”

Oefening baart kunst

“Nu ik zelf spelleider hoop ik het spel vaak te mogen begeleiden in verschillende teams en organisaties. Het is eigenlijk net zoals met het behalen van je rijbewijs, in de praktijk leer je het echt.”

Enthousiast geworden?

Wil je ook samen met je team je (online) dienstverlening aanpakken en deze bruikbaarder en toegankelijker te maken voor iedereen, vraag dan het Optimaal Digitaal-spel aan met extra kaarten gericht op inclusieve dienstverlening.  Zelf de ambitie om spelleider te worden? Volg dan de Optimaal Digitaal-spelleidercursus.

Hoort bij het thema