Rotterdammer Centraal: ‘We zijn gewoon begonnen’

“Hoe kunnen we als dienstverleners in Rotterdam, de Rotterdammer écht centraal zetten in onze dienstverlening?” Met die ambitie in het achterhoofd richtte Esmeralde Marsman samen met Victor Zuydweg in 2019 Rotterdammer Centraal op.

Waar kwam de behoefte vandaan om Rotterdammer Centraal op te richten en waar begin je nu met het opzetten van een community? Esmeralde vertelt.

Een mensgerichte aanpak

Esmeralde is sinds 2017 betrokken bij Gebruiker Centraal als actieteamlid en dus goed bekend met het reilen en zeilen van Gebruiker Centraal. Hoe ben je op het idee gekomen van Rotterdammer Centraal? “Eigenlijk was ik nieuwsgierig of het concept van de Gebruiker Centraal-community ook werkt in een stad als Rotterdam”, vertelt Esmeralde. “Ik merkte dat de dienstverleners in Rotterdam, Gebruiker Centraal helemaal niet kenden. Tegelijkertijd zag ik dat ze met dezelfde vraagstukken bezig waren als bij Gebruiker Centraal. Allerlei technologische en maatschappelijke ontwikkelingen veranderen de dienstverlening en de omgang van Rotterdammers met de dienstverleners. Om hier goed mee om te gaan is een mensgerichte aanpak nodig.”

“Ik sprak erover met Victor, initiatiefnemer Gebruiker Centraal, en we kwamen al snel op het idee van Rotterdammer Centraal”, vervolgt Esmeralde. “Dat Gebruiker Centraal zich heeft bewezen als een succesvolle community hoef ik hier niet uit te leggen. We waren allebei meteen enthousiast. En we zijn gewoon begonnen.”

Klein beginnen

Hoe begin je ‘gewoon’? Esmeralde lacht: “We hebben eerst in kaart gebracht met welke dienstverleners we als gemeente al contact hebben. Klein beginnen en daarna uitbouwen, zeg maar! Rotterdammer Centraal richt zich op andere professionals dan Gebruiker Centraal. Wij richten ons op de dienstverleners in de stad en hebben te maken met semioverheidsorganisaties maar ook met particuliere partijen. Terwijl Gebruiker Centraal zich richt op professionals bij overheidsorganisaties om de (digitale) dienstverlening binnen de overheid te verbeteren.”

“Inmiddels bestaat de community uit ruim 100 professionals van zeker 25 organisaties waaronder RET, Mee Rotterdam Rijnmond, Maasstad Ziekenhuis, Hogeschool Inholland en Rotterdam, voetbalvereniging SV Charlois maar ook de Rabobank bijvoorbeeld. Ik ben er trots op dat we in korte tijd veel verschillende organisaties hebben weten te binden.”

Meerwaarde Rotterdammer centraal

Wat is jullie ambitie met Rotterdammer Centraal? “Samen met de dienstverleners willen wij de dienstverlening aan de Rotterdammers verbeteren zodat onze dienstverlening ook echt meerwaarde oplevert”, licht Esmeralde toe. “Dat kan alleen door actief samen op te trekken. Je bent als dienstverlener altijd aan het zoeken hoe het beter kan, hoe je de Rotterdammer nog beter centraal kunt zetten. Het kunnen leren van elkaar, elkaar inspireren en helpen staat bij Rotterdammer Centraal voorop. We hoeven natuurlijk niet allemaal het wiel opnieuw uit te vinden.”

“Om de behoeften te peilen van de dienstverleners én om elkaar te (beter) te leren kennen natuurlijk zijn we gestart met een wereldcafé. We hebben geïnventariseerd welke thema’s we belangrijk vinden, hoe we kunnen innoveren en hoe we als community nieuwe diensten en methoden kunnen ontwikkelen.”

Gluren bij de buren

Welke thema’s of vraagstukken hebben jullie als eerste opgepakt? Esmeralde: “Als eerste vonden we het belangrijk om van elkaar te weten hoe er naar dienstverlening wordt gekeken en hoe de Rotterdammer daarin centraal gezet wordt. Zo ontstonden de ‘gluren bij de buren’ bijeenkomsten. Voetbalvereniging SV Charlois nodigde ons uit en vertelde wat ze doen om de verbinding te leggen én te houden met Rotterdammers. Naast voetbalvereniging, is SV Charlois onder andere voor 7 opleidingen een erkend leerbedrijf. Op die manier pakken ze hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en aan de andere kant is de vereniging voor jongeren een fijne omgeving om te werken aan (persoonlijke) ontwikkeling.”

Digitale loketten

“Een ander vraagstuk dat we hebben opgepakt is die van de digitale loketten”, vervolgt Esmeralde. “Elke dienstverlener heeft zijn eigen digitale loket en elke Rotterdammer heeft daar op een bepaald moment mee te maken. We vroegen ons af hoe we op een slimme manier de Rotterdammers kunnen bereiken die minder digitaal vaardig zijn of zelfs geen internet hebben. Om een voorbeeld te noemen, het Maasstad Ziekenhuis heeft te maken een grote groep patiënten ouder dan 75 jaar zonder internet en met mensen die de Nederlandse taal niet machtig zijn. Hoe kun je deze Rotterdammer bereiken? Dat is een best complex vraagstuk. Daar bijten de studenten van de Hogeschool Rotterdam Communication and Multimedia Design zich nu in vast en zij presenteren hun oplossingen binnenkort aan de community.”

Gebruiker Centraal principes

Werkt Rotterdammer Centraal volgens dezelfde principes als Gebruiker Centraal? “Ja we passen de Gebruiker Centraal Principes toe. Deze principes helpen de dienstverleners bij het ontwikkelen van betere (online) dienstverlening. En we werken ook met een actieteam en ambassadeurs. Tijdens de eerste bijeenkomst meldden zich direct al 17 mensen voor het actieteam: enthousiastelingen die zich extra willen inzetten om dit initiatief mogelijk te maken. Ons actieteam werkt overigens nauw samen met het actieteam van Gebruiker Centraal. Zo trekken we nu bijvoorbeeld gezamenlijk op in de ontwikkeling van de Kennisbank Beeldtaal (inmiddels de Toolkit Taal). En organiseren we ook samen bijeenkomsten.”

Toekomst

Tot slot, hoe zie jij de toekomst van Rotterdammer Centraal? Esmeralde denkt even na: “Ik werk heel experimenteel. De ambitie is er en we zijn enthousiast van start gegaan maar ik ben ook realistisch. Voor het bouwen van een community is een lange adem nodig omdat je bouwt aan relaties tussen organisaties en mensen. Dat kost nou eenmaal tijd. Maar we hebben een ijzersterk concept waar ik in geloof, een actief actieteam en betrokken ambassadeurs. Eind dit jaar is er een netwerkborrel waar we gezamenlijk terugblikken op dit jaar, bepalen waar we staan en waar we ons het volgende jaar op gaan richten. Ik heb er alle vertrouwen in”, besluit Esmeralde!

Hoort bij het thema