Rotterdammer Centraal gaat door met het doosje vol verrassingen
Van 16 november tot 20 november 2020 heeft een team vanuit het netwerk van Rotterdammer Centraal meegedaan aan de nationale design sprint week voor de overheid van Gebruiker Centraal. We vroegen aan Kim, Debora en Jolande uit het team hoe zij de week hebben ervaren, maar ook hoe het er nu voor staat met doosje vol verrassingen. Wat hebben ze opgestoken tijdens de trainingen en de week? En wat nemen ze daar nu nog van mee in hun dagelijkse werk?
“Het was een enerverende en leerzame week waarbij we in 4 dagen tijd een mooi concept hebben ontwikkeld voor Rotterdamse jongeren die 18 jaar worden. Wat komt er op hen af als ze 18 jaar worden en hoe kunnen we als Rotterdamse dienstverleners hen daarbij helpen? Het leidde tot een doosje vol verrassingen met een link naar een super praktische app Eigenwijzer.”
Luister ook naar de podcasts waarin de deelnemers van Rotterdammer Centraal vertellen over hun ervaringen tijdens de design sprint.
Enthousiast geworden over design thinking
Kim Meerhof, teamleider Integrale Plannen & Projecten bij Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard: “Tijdens de sprintweek zijn we als team enthousiast geworden over design thinking. De aanpak en het gedachtegoed die we in theorie tijdens de voorbereiding hebben leren kennen, hebben we tijdens de sprint in de praktijk kunnen brengen. De samenwerking binnen het team liep verrassend goed voor een team met teamleden die elkaar nog niet zo goed kennen en werken bij verschillende organisaties. Hoe verder we vorderden, hoe beter en mooier het prototype werd. Tijdens het afronden van de sprint week waren we zo enthousiast over de opbrengst dat we besloten hebben als team te onderzoeken of we het prototype verder door kunnen ontwikkelen tot een eindproduct. Het team is na de sprintweek al een aantal keer digitaal samengekomen om de vervolgaanpak vorm te geven.”
De vervolgaanpak is 3-ledig:
- Samenwerking zoeken en afstemming met andere partijen die zich richten op dezelfde doelgroep.
- Organiseren van een werksessie om draagvlak en uitvoeringskracht onder Rotterdamse belanghebbenden en het prototype nog verder te verbeteren.
- Inzetten op sponsoring.
“Binnen het team loopt de samenwerking nog steeds goed, ik ben erg benieuwd of het ons gaat lukken dit jaar de eigenwijzer te lanceren.”
‘Die Eigenwijzer komt er!’
Debora Smits, adviseur Strategie bij woningcorporatie Havensteder: “Stel, je bedenkt als groep een idee. Een idee waarover je niet alleen enthousiast bent, maar ook overtuigd van bent dat jonge mensen hierop zitten te wachten. En dat ze er echt iets aan hebben. Hoe ga je dit als groep dan verder aanpakken? Vooral als je allemaal bij andere organisaties werkt, en er eigenlijk niemand écht van is. Hoe zorgen we nu als Rotterdammer Centraal dat de Eigenwijzer er op een mooie dag is?
Wat wij in ieder geval tot nu toe doen:
- We houden diezelfde positieve energie vast.
- We zetten samen onze tanden erin.
- We onderzoeken verschillende wegen, als ware detectives.
- We houden focus zonder star te worden.
- We realiseren dat dit proces met horten en stoten gaat.
- We hebben er plezier in.
En wat we vooral niet doen:
- De organisaties waar we voor werken als excuus gebruiken om hier geen tijd en aandacht aan te besteden.
- Te veel afdwalen in zijpaadjes die niets opleveren.
- Belanden in stroperige bureaucratische toestanden.
- Ons laten ontmoedigen.
We hebben het antwoord nog niet, laat staan dat de Eigenwijzer er is. Maar wacht maar! Wij komen er wel. En die Eigenwijzer ook!”
‘Wat heeft deze manier van werken een meerwaarde!’
Jolande van ’t Woudt, procesmanager bij de gemeente Rotterdam: “Wat een energie, wat een samenwerking, wat hebben we een lol gehad en wat heeft deze manier van werken een meerwaarde! Niet alleen voor de Rotterdammer, maar ook voor de relatie tussen ons als professionals werkzaam bij verschillende Rotterdamse dienstverleners. Het op deze manier werken leidt niet alleen tot een beter, gedeeld en gedragen proces en prototype. Het heeft eenzelfde effect op de samenwerking. Wij verbinden onze kennis en ervaring voor de Rotterdammer en de Rotterdammer verbindt ons.
Binnen de gemeente Rotterdam wordt vaker gewerkt vanuit de ‘Design Thinking’-gedachten, principes, uitgangspunten en aanpak. Dat gebeurt op verschillenden plekken, in verschillende gradaties. Van quick and dirty op instrumentniveau tot een waardengedreven ontwerpaanpak. Het is niet de gangbare manier van werken. Er zijn meer van dit soort momenten nodig om ervoor te zorgen dat we deze aanpak serieus meenemen in de overwegingen bij het kiezen van een aanpak; om de patronen niet een of meerdere malen te doorbreken maar om het tot een onderdeel van onze professionele bagage te maken. Zodat we de waardengedreven ontwerpaanpak toepassen daar waar het kan én past.
Wat daarbij helpt, is zichtbaar maken van wat het oplevert en eerlijk zijn over de zoektocht die volgt als je een prototype hebt en dat verder wil brengen. Een zoektocht waar we vorderingen in maken maar waar vertrouwen, plezier in het zoeken en volhardendheid voor nodig zijn.”