Download blokkenschema MHBF2017
Direct naar workshopronde 1 | workshopronde 2 | workshopronde 3 | workshopronde 4
09:15 – 09:45 INLOOP EN REGISTRATIE
09:45 – 10:15 PLENAIRE OPENING
Door Bas Eenhoorn, Digicommissaris en ambassadeur van Gebruiker Centraal. Daarna: Stephan Steinmetz, auteur van het boek “De brievenbus van mevrouw de Vries: gekmakende post van onze semi-overheid”.
10:30 – 11:15 WORKSHOPRONDE 1
Naar workshopronde 2 | workshopronde 3 | workshopronde 4
Gebruikersonderzoek bij de politie
Door Jaap van den Beukel (@jaapvdbeukel), Sr. User Experience Consultant bij Capgemini Nederland BV en Kim Berghout , User Experience Consultant bij Capgemini Nederland BV
Gebruiksonderzoek levert interessante, soms zelfs verrassende (de allerleukste) inzichten. Bevestigd, valideert of weerlegt vermoedens en is ondersteunend in het kiezen van een oplossingsrichting. Bij de politie zetten wij dit dan ook graag in om goed aan te sluiten bij de eindgebruiker. Tijdens deze sessie laten we je zien welke methoden we bij de politie gebruiken en hoe we die toepassen.
Deze workshop wordt gegeven in het Mobile Media Lab van de Politie dat buiten de Fokker Terminal aanwezig is!
[MOBILE MEDIA LAB BUITEN] [EERSTE SESSIE VAN VIER] [MAX 10 PERSONEN]
Burgers en bedrijven in regie op hun gegevens? Overheid; durf te doen!
Door Philip Helmer, Voorzitter Stichting Financieel Paspoort bij Stichting Financieel Paspoort, Douwe Leguit, programmamanager Regie op Gegevens en Marcel van Galen, Oprichter Qiy Foundation bij Qiy Foundation
Er zijn allerlei gegevens die over mij gaan. Hoe krijg ik de regie om te kunnen volgen wat er met die gegevens gebeurt of ze te gebruiken, waar, wanneer en zoals ik dat wil?”. Het programma ‘Regie op Gegevens’ brengt de impact en reikwijdte van ‘persoonlijk data management’ in kaart en verkent mogelijke vervolgstappen. Stichting Financieel Paspoort wil inzicht en overzicht bieden, door het ontsluiten van persoonlijke financiële gegevens makkelijker te maken. Qiy Foundation biedt een afsprakenstelsel op basis waarvan het individu de regisseur van de eigen gegevens wordt en waarop overheden en publieke organisaties duurzaam en gestandaardiseerd kunnen aansluiten. De workshop toont ervaringen en successen en biedt gelegenheid tot vragen en discussie.
[LOKAAL 1 B.G.] [EERSTE SESSIE VAN TWEE] [MAX 40 PERSONEN]
UX voor communicatieprofessionals
Door Margot Lagendijk , Onderzoeksadviseur bij Ministerie van Algemene Zaken
Wat kan of moet je als communicatieprofessionals met User eXperience (UX). Deze workshop geeft basis uitleg over UX. Verder bespreken we waar je in de praktijk tegen aan loopt en hoe je dat kan aanpakken.
[LOKAAL 2 B.G.] [MAX 30 PERSONEN]
Klantvriendelijke digitale diensten in een juridisch complexe omgeving
Door Bart Oomen , Projectleider bij Immigratie en Naturalisatiedienst en Stephan Makatita , Marketing bij Immigratie- en Naturalisatiedienst
De IND moet digitaliseren. Dat doen we door de digitale route zo makkelijk mogelijk te maken, de site te verbeteren en de klant centraal te stellen. In een korte presentatie nemen we je mee in onze ontwikkelingen en hoe we deze aan de klant meegeven, om zoveel mogelijk klanten over te laten stappen naar de digitale omgeving. We zijn trots op de diensten waar onze klanten gebruik van maken. Maar zijn we er al? Graag nodigen we anderen uit om onze onlinedienstverlening te bekijken en van feed back te voorzien.
[LOKAAL 3 B.G.] [EERSTE SESSIE VAN TWEE] [MAX 40 PERSONEN]
Ontwerpen voor doven, en voor iedereen eigenlijk
Door Marie van Driessche (@marievandries), Ontwerper bij eend
Websites zijn een heel visueel medium. Je zou daarom kunnen denken dat ze direct goed werken voor mensen die doof zijn. Maar is dat wel zo? Marie vertelt een persoonlijk en onderhoudend verhaal over dingen die je je nooit gerealiseerd hebt. Over vierdimensionale taal, de voor- en nadelen van ondertiteling bij video, het herkennen van uitsluiting en natuurlijk het belang van inclusiviteit.
[LOKAAL 4 B.G.] [EERSTE SESSIE VAN TWEE] [MAX 40 PERSONEN]
Klantreizen: Van het kastje naar… de website?
Door Peter Keur (@peterkeur), Expert klantreizen bij KING
Ruim 60 gemeenten voeren klantreizen uit. In deze workshop hoort u welke inzichten voor digitale dienstverlening dit oplevert. En hoe een goede digitale dienstverlening bijdraagt aan meer klantgedreven dienstverlening.
[LOKAAL 5 B.G.] [MAX 20 PERSONEN]
Praktische kapstok verbindt gebruikers-, organisatie- & platformperspectief
Door Christiaan Lustig (@Lustigson), Lead consultant, managing partner bij Brayton House
Persona’s, customer journeys, user stories, contenttypen, gebruikerstests, analytics: hoe houd je overzicht over alle hulpmiddelen bij het ontwikkelen en optimaliseren van je website of intranet? Brayton House presenteert een praktische kapstok die je houvast biedt bij je dagelijks werk, en die inzicht in de gebruiker, de organisatie, en je digitale platform met elkaar verbindt.
[LOKAAL 6 B.G.] [EERSTE SESSIE VAN TWEE] [MAX 40 PERSONEN]
Hoe kan beleid bijdragen aan het verhogen van online dienstverlening?
Door Sanne van der Zanden (@sannevderzanden), Marketing- en communicatiespecialist bij PinkRoccade Publiekszaken
Diverse voorbeelden, van binnen en buiten de overheid, zorgen dat de deelnemers aan het denken worden gezet over hun (gemeentelijk) beleid. Hoewel elke overheidsinstantie net even anders is en haar eigen keuzes zal moeten blijven maken, valt er heel veel van elkaar te leren. Ga naar huis met vele ideeën, die je tijdens deze workshop direct op papier zet.
[LOKAAL 7 B.G.] [EERSTE SESSIE VAN TWEE] [MAX 40 PERSONEN]
De gebruiker centraal zetten vereist radicaal andere werkwijze
Door Berend Timmer , adviseur bij BZK, directie Informatiesamenleving en Overheid en Meryem Çimen , senior beleidsmedewerker bij BZK, directie Informatiesamenleving en Overheid
In april verscheen het rapport Maak Waar! over het functioneren van de digitale overheid in relatie tot de digitalisering van de samenleving. Een belangrijke aanbeveling daarin is om de behoeften van burgers en bedrijven nu eens daadwerkelijk centraal te zetten. Tot zover weinig nieuws. Maar wat zijn de consequenties voor je eigen organisatie? Hoe ingrijpend kan dat zijn?
[LOKAAL 8 B.G.] [MAX 50 PERSONEN]
Zorg dat het landt, want de mens staat zó weer niet centraal
Door Willemijn Bins , ontwerper bij Eend ~ maakt internet menselijk en Robert Jan Verkade (@eendhq), oprichter bij Eend ~ maakt internet menselijk.
Ontevreden met bestaande systemen waarin de mens niet centraal staat? Mooi, want dan kun je het beter doen! De gemeente Gooise Meren liet een nieuw Raadsinformatiesysteem ontwerpen. Een nieuw ontwerp is al lastig, maar dan hebben we het nog niet gehad over je eigen organisatie. Welke stappen neem je voor een nieuw – menselijk – ontwerp, en vooral hoe zorg je dat ook binnen je organisatie landt?
[VERGADERKAMER B.G.] [EERSTE SESSIE VAN TWEE] [MAX # PERSONEN]
“Waarmee kan ik je helpen?”: de chatbot als digitale ambtenaar?
Door Ineke van Gelder (@Ineke5), content strateeg bij Informaat, Linda Evers van Informaat en Carla de Oude, Certified Product owner en Customer Experience consultant bij Informaat
2017 is het jaar waarin chatbots het helemaal gaan maken. Het is de nieuwe manier om contact op te nemen, maar is de overheid al klaar? Welke techniek ga je inzetten? Wat komt er nu precies kijken bij het ontwerpen en realiseren van een chatbot? In deze workshop krijg je antwoorden door zelf aan de slag te gaan met het bouwen van een chatbot.
N.B. Deze workshop is interactief. Daarom krijgen deelnemers die een laptop bij zich hebben en willen/kunnen gebruiken voorrang bij deelname!
[LOKAAL 9 1e ETAGE] [DEEL 1] [MAX 40 PERSONEN]
Verbeter uw prestaties op sociale media via interne benchmarking
Door Paul Frank (@frankpaul), Online strateeg bij Ministerie van Buitenlandse Zaken en Collin Mous (@collinmous), Senior Manager bij Deloitte Digital
Het ministerie van Buitenlandse Zaken is ieder uur van de dag ergens in de wereld actief. Zo behartigt BZ de internationale betrekkingen vanuit Den Haag via een netwerk van ruim 150 posten over de hele wereld. In deze presentatie leert u hoe u uw accounts met vergelijkbare doelstellingen kunt meten, benchmarken en de beheerders van verbeteradviezen kunt voorzien.
[LOKAAL 10 1e ETAGE] [EERSTE SESSIE VAN TWEE] [MAX 40 PERSONEN]
Van wet naar werkelijkheid: regelhulp vanuit klantperspectief
Door John Galinsky , Adviseur / informatieontwerper bij Coform en Pauline Smabers , Adviseur / informatieontwerper bij Coform
Complexiteit belemmert mensen bij de naleving van wet- en regelgeving. Wat helpt, is een regelhulp die echt aansluit bij de leefwereld van doelgroepen. In deze workshop leer je de kanteling maken. Van ‘communiceren vanuit de wet’ naar ‘aansluiten op de werkelijkheid’. Resultaat: betere naleving. Maar ook: minder irritatie en minder vragen.
[LOKAAL 11 1e ETAGE] [EERSTE SESSIE VAN TWEE] [MAX 40 PERSONEN]
[not] invented here | interactie bibliotheek overheid
Door Jeroen Havinga (@havingatweet), interactie ontwerper / UX consultant bij Stroomt Overheid / Logius
Vanuit de rijkshuisstijl zijn er veel do’s en don’ts voor (semi)(rijks)overheid instanties. Handig als je het over stijl hebt, maar hoe zorg je voor een eenduidige overheids-brede gebruikerservaring? Wat te doen met accessibility, formulieren, interactie patronen; vind je het wiel opnieuw zelf uit of put je liever uit een bibliotheek met best practices van kant en klare componenten?
[LOKAAL 12 1e ETAGE] [EERSTE SESSIE VAN TWEE] [MAX 40 PERSONEN]
Nieuwe technologie voor betere bruikbaarheid voor iedereen
Door Anita Cremers , senior onderzoeker bij TNO en Jef van Schendel , interaction designer bij TNO
We geven eerst een overzicht van technologieën die overheidswebsites nu en in de toekomst beter bruikbaar kunnen maken voor iedereen. Denk bijvoorbeeld aan spraaktechnologie, kunstmatige intelligentie en brain-machine interfaces. Dan gaan we samen aan de slag om de technologieën aan te vullen, concrete voorbeelden te geven van bestaande toepassingen en ideeën te bedenken voor nieuwe toepassingen.
[LOKAAL 13 1e ETAGE][MAX 40 PERSONEN]
Maak het bruikbaar, maak het persoonlijk
Door Coen De Heer (@coendeheer), Lead UX Designer bij Online Department – UX Design Bureau
Het creatieve proces is leidend voor het onderscheidend vermogen van jouw digitale service. Door het inzetten van een merkpersoonlijkheid geef je richting aan de interne teams (design, content ontwikkeling), redacties etc.) en verhoog je de gebruikerservaring.
Onze case bij Gemeente Den Haag laat zien hoe het ontwikkelen van een merkpersoonlijkheid doorwerkt in de praktische toepassing.
Leer bij deze case hoe je niet alleen gebruikers centraal bij externe communicatie stelt, maar tevens bespaart door interne innovatie.
[LOKAAL 14 1e ETAGE][MAX 40 PERSONEN]
Informatie op maat bij levensgebeurtenissen? Aan de slag met Life events!
Door Eva Guldemond (@Eva_Guldemond), Senior webredacteur bij Dienst Publiek en Communicatie en Marije Profijt , Webredacteur bij Dienst Publiek en Communicatie
Als je gaat trouwen of scheiden, een kind krijgt, of als er iemand overlijdt: bij grote levensgebeurtenissen moet je vaak van alles regelen. Hoe zorg je ervoor dat mensen precies de informatie krijgen die ze nodig hebben? Het scrumteam life events van Rijksoverheid.nl laat je anders kijken naar de burger. En daarna ga je zelf aan de slag met informatie op maat.
[LOKAAL 15 1e ETAGE] [EERSTE SESSIE VAN TWEE] [MAX 35 PERSONEN]
Effectievere klantreizen door gebruik van klantinzichten
Door Franklin Heijnen (@franklinheijnen), creative director bij Deloitte Digital en Kim van Rooyen, Customer Journey Manager bij UWV
Bijna elke organisatie is er mee bezig. Klantreizengebruiken om tot betere diensten en producten voor klanten, medewerkers en burgers te komen. De klant centraal en breder kijken dan de eigen silo. UWV en Deloitte Digital delen kennis over hoe je kwalitatief en kwantitatiefonderzoek gebruik om tot een effectievere klantreis te komen.
[KANTINE 1e ETAGE] [DEEL 1] [MAX 60 PERSONEN]
11:30 – 12:15 WORKSHOPRONDE 2
Naar workshopronde 1 | workshopronde 3 | workshopronde 4
Gebruikersonderzoek bij de politie
Door Jaap van den Beukel (@jaapvdbeukel), Sr. User Experience Consultant bij Capgemini Nederland BV en Kim Berghout , User Experience Consultant bij Capgemini Nederland BV
Gebruiksonderzoek levert interessante, soms zelfs verrassende (de allerleukste) inzichten. Bevestigd, valideert of weerlegt vermoedens en is ondersteunend in het kiezen van een oplossingsrichting. Bij de politie zetten wij dit dan ook graag in om goed aan te sluiten bij de eindgebruiker. Tijdens deze sessie laten we je zien welke methoden we bij de politie gebruiken en hoe we die toepassen.
Deze workshop wordt gegeven in het Mobile Media Lab van de Politie dat buiten de Fokker Terminal aanwezig is!
[MOBILE MEDIA LAB BUITEN] [TWEEDE SESSIE VAN VIER] [MAX 10 PERSONEN]
Burgers en bedrijven in regie op hun gegevens? Overheid; durf te doen!
Door Philip Helmer, Voorzitter Stichting Financieel Paspoort bij Stichting Financieel Paspoort, Douwe Leguit, programmamanager Regie op Gegevens en Marcel van Galen, Oprichter Qiy Foundation bij Qiy Foundation
Er zijn allerlei gegevens die over mij gaan. Hoe krijg ik de regie om te kunnen volgen wat er met die gegevens gebeurt of ze te gebruiken, waar, wanneer en zoals ik dat wil?”. Het programma ‘Regie op Gegevens’ brengt de impact en reikwijdte van ‘persoonlijk data management’ in kaart en verkent mogelijke vervolgstappen. Stichting Financieel Paspoort wil inzicht en overzicht bieden, door het ontsluiten van persoonlijke financiële gegevens makkelijker te maken. Qiy Foundation biedt een afsprakenstelsel op basis waarvan het individu de regisseur van de eigen gegevens wordt en waarop overheden en publieke organisaties duurzaam en gestandaardiseerd kunnen aansluiten. De workshop toont ervaringen en successen en biedt gelegenheid tot vragen en discussie.
[LOKAAL 1 B.G.] [TWEEDE SESSIE VAN TWEE] [MAX 40 PERSONEN]
De kracht van begrijpelijke taal
Door Wessel Visser (@mrJip_drJanneke), Directeur bij BureauTaal
Ik geloof dat je alles in begrijpelijke taal kunt schrijven. En ik geloof ook dat je met begrijpelijke taal slimmer en deskundiger overkomt. En dat je met begrijpelijke taal meer vertrouwen wekt. Ik denk dat begrijpelijke taal alleen maar voordelen heeft.
[LOKAAL 2 B.G.] [EERSTE SESSIE VAN TWEE] [MAX 40 PERSONEN]
Hoe het meten van klantbeleving leidt tot meetbare verbeteringen
Door Hirschel Hessel (@KCMonitor), Chief Happy Customers bij De Klantcontact Monitor B.V.
In deze presentatie laat ik zien hoe profit en non-profit organisaties klantbeleving meten en op welke wijze meetbare resultaten worden bereikt zodat de klant- en medewerkertevredenheid worden verbeterd en (faal)kosten worden teruggebracht.
[LOKAAL 3 B.G.] [MAX 40 PERSONEN]
Hoe kruip je écht in de huid van de gebruiker?
Door Vera Pijl (@verapijl), Lead Interaction Designer, Founder bij Offroad Apps & Things
Wil je een app of dienst bouwen die de werkprocessen van de gebruiker naadloos ondersteunt? Dan moet je verder gaan dan de gebruiker analyseren. Je moet de gebruiker worden. Industrieel ontwerpster Vera Pijl neemt je mee in haar veldonderzoek voor een app voor militaire verpleegkundigen en deelt de onverwachte resultaten.
[LOKAAL 4 B.G.] [EERSTE SESSIE VAN TWEE] [MAX 40 PERSONEN]
Hallway testing: Snel inzicht in jouw klantreizen
Door Frank Schaap (@fschaap), Online strateeg bij ezCompany en Christiaan Lustig (@lustigson), Lead consultant en managing partner bij Brayton House
Jij bent niet de beoogde gebruiker van jouw website. Inzicht in hoe mensen jouw website gebruiken is cruciaal voor het verbeteren van je dienstverlening. Hallway testing is een laagdrempelige manier om snel inhoudelijke feedback over het echte gebruik van je website te verzamelen. Na de instructie ga je zelf aan de slag en je neemt een video van je eerste gebruikerstest mee naar huis!
[LOKAAL 5 B.G.] [EERSTE SESSIE VAN TWEE] [MAX 24 PERSONEN]
De kanarie in de kolenmijn: hoe aandacht voor autisme je website verbetert
Door Ingrid Claassen (@ingridcl), Tekstschrijver / communicatieadviseur bij Inforwijzer
We willen een gebruiksvriendelijke online overheid. Aandacht voor autisme helpt daarbij. Want onduidelijkheden en onhandigheden waar mensen met autisme op kunnen blokkeren, blijken ook vervelend voor een grote groep gebruikers zónder autisme. Deze presentatie gaat over informatieverwerking, wat we kunnen leren van mensen met autisme en hoe je van de kolenmijn een goudmijn maakt.
[LOKAAL 6 B.G.] [MAX 35 PERSONEN]
Dag webrichtlijnen, hallo digitale toegankelijkheid
Door Kristian Mul , Productmanager bij Logius en Jules Ernst (@JulezRulez), Accessibility expert bij 200 OK
Wat is er het afgelopen jaar veranderd rondom digitale toegankelijkheid? Wat blijft hetzelfde? En hoe ziet de toekomst eruit? En wie krijgen er allemaal te maken met digitale toegankelijkheid?
[LOKAAL 7 B.G.] [EERSTE SESSIE VAN TWEE] [MAX 50 PERSONEN]
Bouw samen aan een toegankelijke digitale overheid.
Door Petra Doelen (@LostLemonLab), Onderzoeker / Consultant bij Lost Lemon en Rebecca van der Meer (@LostLemonLab), Onderzoeker / Consultant bij Lost Lemon
Een op de vijf Nederlanders is laaggeletterd (binnen de hedendaagse technologie). Terwijl de overheid haar dienstverlening steeds meer digitaliseert. Hoe maak je e-formulieren toegankelijk voor o.a. laaggeletterden, digibeten en niet-Nederlandstaligen? Lost Lemon deed co-design onderzoek in samenwerking met TNO.
[LOKAAL 8 B.G.] [EERSTE SESSIE VAN TWEE] [MAX 50 PERSONEN]
Website verbeteren? Leer hoe je gebruikerservaringen kunt meten!
Door Tessa van den Berg (@vdbergtessa), Projectleider Digitale dienstverlening bij KING en Pieter Pinxten (@PieterPinxten), Procesbegeleider Digitale dienstverlening bij KING
De laatste paar jaar hebben veel gemeenten en andere overheden een nieuwe website live gezet. Maar hoe houd je de online dienstverlening op je website continu gebruikersgericht? In deze workshop nemen we je mee in een preview van de nieuwste leermodule van KING: Meten & Verbeteren van de website. Daar is volop aandacht voor drie verschillende meetmethoden en presenteren we een uitgebreid stappenplan voor het zelf uitvoeren van een usability-onderzoek. Enthousiaste webprofessionals kunnen zich uiteraard na afloop direct aanmelden voor de leermodule!
[VERGADERKAMER B.G.] [MAX 30 PERSONEN]
“Waarmee kan ik je helpen?”: de chatbot als digitale ambtenaar?
Door Ineke van Gelder (@Ineke5), content strateeg bij Informaat, Linda Evers en Carla de Oude van Informaat en
2017 is het jaar waarin chatbots het helemaal gaan maken. Het is de nieuwe manier om contact op te nemen, maar is de overheid al klaar? Welke techniek ga je inzetten? Wat komt er nu precies kijken bij het ontwerpen en realiseren van een chatbot? In deze workshop krijg je antwoorden door zelf aan de slag te gaan met het bouwen van een chatbot.
[LOKAAL 9 1e ETAGE] [DEEL 2] [MAX 40 PERSONEN]
Verbeter uw prestaties op sociale media via interne benchmarking
Door Paul Frank (@frankpaul), Online strateeg bij Ministerie van Buitenlandse Zaken en Collin Mous (@collinmous), Senior Manager bij Deloitte Digital
Het ministerie van Buitenlandse Zaken is ieder uur van de dag ergens in de wereld actief. Zo behartigt BZ de internationale betrekkingen vanuit Den Haag via een netwerk van ruim 150 posten over de hele wereld. In deze presentatie leert u hoe u uw accounts met vergelijkbare doelstellingen kunt meten, benchmarken en de beheerders van verbeteradviezen kunt voorzien.
[LOKAAL 10 1e ETAGE] [TWEEDE SESSIE VAN TWEE] [MAX 40 PERSONEN]
De (Virtuele) Taalambassadeur
Door Trudi Jeninga , Taalambassadeur bij Stichting ABC en Hanna Jochmann , Marketing bij WizeNoze
Wil je weten of jouw tekst begrijpelijk is, vraag het dan aan jouw lezer! Trudi Jeninga, Taalambassadeur bij Stichting ABC vertelt over haar ervaring met het testen van de begrijpelijkheid van teksten. Ook geeft zij tips voor het schrijven van een begrijpelijke tekst. Natuurlijk kun je niet elke tekst aan een Taalambassadeur voorleggen. Daarom is Stichting ABC zo blij met de komst van WizeNote. Met behulp van de Virtuele Taalambassadeur “WizeNote” check je gemakkelijk het leesniveau van je tekst en wordt het schrijven van begrijpelijke teksten een stuk makkelijker.
[LOKAAL 11 1e ETAGE] [EERSTE SESSIE VAN TWEE] [MAX 40 PERSONEN]
MedMij: Meer grip op uw eigen gezondheidsgegevens
Door Bram van der Sluijs (@medmij), Inhoudelijk Secretaris MedMij Afsprakenstelsel bij MedMij en Sylvia Veereschild, Projectleider Leveranciersmanagement bij MedMij
Steeds meer mensen willen inzicht in hun gezondheid en grip op hun gezondheidsgegevens. MedMij maakt dit mogelijk en stelt spelregels op voor veilige en betrouwbare gegevensuitwisseling. Tijdens deze workshop licht MedMij de verschillende invalshoeken toe.
[LOKAAL 12 1e ETAGE] [EERSTE SESSIE VAN TWEE] [MAX 40 PERSONEN]
How to get your techies to love UX
Door Mark McNally (@WorthSystems), Co Founder/Director at Worth bij Worth Internet Systems
Great UX design doesn’t solve business problems on its own. Get your development teams excited about UX and launch beautiful products people can use.
(English spoken/Engelstalig)
[LOKAAL 13 1e ETAGE] [EERSTE SESSIE VAN TWEE] [MAX 40 PERSONEN]
Verhoog je digitale innovatievermogen met design experimenten
Door Floor van Riet van Riet (@floorvanriet), UX Designer bij One Shoe
Het ontwikkelen van een nieuw digitaal product of dienst kan maanden duren. Maar hoe weet je of het idee überhaupt goed gaat aanslaan bij je eindgebruikers? Design methodieken als Lean UX en Google Design Sprint bieden handvatten aan teams om snel en in korte iteraties ideeën te testen.
[LOKAAL 14 1e ETAGE] [EERSTE SESSIE VAN TWEE] [MAX 40 PERSONEN]
Schrijven als Einstein
Door Marieke Stegenga (@TegengasCom), Schrijver & communicatieadviseur bij Tegengas Communicatie
Einstein begrijpt het: “De meest fundamentele ideeën van de wetenschap zijn in wezen eenvoudig en kunnen in de regel worden uitgedrukt in een taal die voor iedereen begrijpelijk is.” Zo is het. Ingewikkelde dingen zijn, wat het onderwerp ook is, prima begrijpelijk uit te leggen. In deze workshop krijg je concrete handvatten hoe je begrijpelijk schrijft voor een divers publiek.
[LOKAAL 15 1e ETAGE] [EERSTE SESSIE VAN TWEE] [MAX 20 PERSONEN]
Effectievere klantreizen door gebruik van klantinzichten
Door Franklin Heijnen (@franklinheijnen), creative director bij Deloitte Digital en Kim van Rooyen, Customer Journey Manager bij UWV
Bijna elke organisatie is er mee bezig. Klantreizengebruiken om tot betere diensten en producten voor klanten, medewerkers en burgers te komen. De klant centraal en breder kijken dan de eigen silo. UWV en Deloitte Digital delen kennis over hoe je kwalitatief en kwantitatiefonderzoek gebruik om tot een effectievere klantreis te komen.
[KANTINE 1e ETAGE] [DEEL 2] [MAX 60 PERSONEN]
12:15 – 13:15 LUNCH
13:15 – 14:00 WORKSHOPRONDE 3
Naar workshopronde 1 | workshopronde 2 | workshopronde 4
Gebruikersonderzoek bij de politie
Door Jaap van den Beukel (@jaapvdbeukel), Sr. User Experience Consultant bij Capgemini Nederland BV en Kim Berghout , User Experience Consultant bij Capgemini Nederland BV
Gebruiksonderzoek levert interessante, soms zelfs verrassende (de allerleukste) inzichten. Bevestigd, valideert of weerlegt vermoedens en is ondersteunend in het kiezen van een oplossingsrichting. Bij de politie zetten wij dit dan ook graag in om goed aan te sluiten bij de eindgebruiker. Tijdens deze sessie laten we je zien welke methoden we bij de politie gebruiken en hoe we die toepassen.
Deze workshop wordt gegeven in het Mobile Media Lab van de Politie dat buiten de Fokker Terminal aanwezig is!
[MOBILE MEDIA LAB BUITEN] [DERDE SESSIE VAN VIER] [MAX 10 PERSONEN]
Ken je klant en acteer daar naar! Een geslaagd voorbeeld
Door Tonnie Willems , Directeur Informatiemanagement bij Syncasso, Freek van Teeseling (@Freekvt), Solution Architect bij Everest en Frits van Endhoven (@FritsVEndhoven), Thought leader op het gebied van een vraaggestuurde & toekomstvaste Rijksoverheid bij Everest
Binnen de overheid is men druk bezig om bestaande dienstverlening burgervriendelijker te maken. Wij presenteren een casus waarin niet het bestaande proces verbeterd werd, maar een compleet nieuw concept werd neergezet puur vanuit de klantbehoefte. Met de inzet van o.a. personalisatie en case management wordt het de klant zo makkelijk mogelijk gemaakt. Wat kan de overheid leren van dit voorbeeld?
[LOKAAL 1 B.G.] [DEEL 1] [MAX 40 PERSONEN]
Hoe volwassen is jouw organisatie?
Door Margot Lagendijk , Onderzoeksadviseur bij Ministerie van Algemene Zaken en Charlotte Van Lijnden , UX ontwerper bij De Rechtspraak
Hoe volwassen is je organisatie bij het betrekken van gebruikers? In deze workshop geven we uitleg over het Gebruiker Centraal volwassenheidsmodel. Daarnaast laten we zien hoe je het model kan gebruiken om een stap vooruit te maken.
[LOKAAL 2 B.G.] [MAX 30 PERSONEN]
Klantvriendelijke digitale diensten in een juridisch complexe omgeving
Door Bart Oomen , Projectleider bij Immigratie en Naturalisatiedienst en Stephan Makatita , Marketing bij Immigratie- en Naturalisatiedienst
De IND moet digitaliseren. Dat doen we door de digitale route zo makkelijk mogelijk te maken, de site te verbeteren en de klant centraal te stellen. In een korte presentatie nemen we je mee in onze ontwikkelingen en hoe we deze aan de klant meegeven, om zoveel mogelijk klanten over te laten stappen naar de digitale omgeving. We zijn trots op de diensten waar onze klanten gebruik van maken. Maar zijn we er al? Graag nodigen we anderen uit om onze onlinedienstverlening te bekijken en van feed back te voorzien.
[LOKAAL 3 B.G.] [EERSTE SESSIE VAN TWEE] [MAX 40 PERSONEN]
Ontwerpen voor doven, en voor iedereen eigenlijk
Door Marie van Driessche (@marievandries), Ontwerper bij eend
Websites zijn een heel visueel medium. Je zou daarom kunnen denken dat ze direct goed werken voor mensen die doof zijn. Maar is dat wel zo? Marie vertelt een persoonlijk en onderhoudend verhaal over dingen die je je nooit gerealiseerd hebt. Over vierdimensionale taal, de voor- en nadelen van ondertiteling bij video, het herkennen van uitsluiting en natuurlijk het belang van inclusiviteit.
[LOKAAL 4 B.G.] [TWEEDE SESSIE VAN TWEE] [MAX 40 PERSONEN]
Klantreizen: Van het kastje naar… de website?
Door Peter Keur (@peterkeur), Expert klantreizen bij KING
Ruim 60 gemeenten voeren klantreizen uit. In deze workshop hoort u welke inzichten voor digitale dienstverlening dit oplevert. En hoe een goede digitale dienstverlening bijdraagt aan meer klantgedreven dienstverlening.
[LOKAAL 5 B.G.] [MAX 20 PERSONEN]
Praktische kapstok verbindt gebruikers-, organisatie- & platformperspectief
Door Christiaan Lustig (@Lustigson), Lead consultant, managing partner bij Brayton House
Persona’s, customer journeys, user stories, contenttypen, gebruikerstests, analytics: hoe houd je overzicht over alle hulpmiddelen bij het ontwikkelen en optimaliseren van je website of intranet? Brayton House presenteert een praktische kapstok die je houvast biedt bij je dagelijks werk, en die inzicht in de gebruiker, de organisatie, en je digitale platform met elkaar verbindt.
[LOKAAL 6 B.G.] [TWEEDE SESSIE VAN TWEE] [MAX 40 PERSONEN]
Hoe kan beleid bijdragen aan het verhogen van online dienstverlening?
Door Sanne van der Zanden (@sannevderzanden), Marketing- en communicatiespecialist bij PinkRoccade Publiekszaken
Diverse voorbeelden, van binnen en buiten de overheid, zorgen dat de deelnemers aan het denken worden gezet over hun (gemeentelijk) beleid. Hoewel elke overheidsinstantie net even anders is en haar eigen keuzes zal moeten blijven maken, valt er heel veel van elkaar te leren. Ga naar huis met vele ideeën, die je tijdens deze workshop direct op papier zet.
[LOKAAL 7 B.G.] [TWEEDE SESSIE VAN TWEE] [MAX 40 PERSONEN]
De gebruiker centraal zetten vereist radicaal andere werkwijze
Door Berend Timmer , adviseur bij BZK, directie Informatiesamenleving en Overheid en Meryem Çimen , senior beleidsmedewerker bij BZK, directie Informatiesamenleving en Overheid
In april verscheen het rapport Maak Waar! over het functioneren van de digitale overheid in relatie tot de digitalisering van de samenleving. Een belangrijke aanbeveling daarin is om de behoeften van burgers en bedrijven nu eens daadwerkelijk centraal te zetten. Tot zover weinig nieuws. Maar wat zijn de consequenties voor je eigen organisatie? Hoe ingrijpend kan dat zijn?
[LOKAAL 8 B.G.] [MAX 50 PERSONEN]
Zorg dat het landt, want de mens staat zó weer niet centraal
Door Willemijn Bins , ontwerper bij Eend ~ maakt internet menselijk en Robert Jan Verkade (@eendhq), oprichter bij Eend ~ maakt internet menselijk.
Ontevreden met bestaande systemen waarin de mens niet centraal staat? Mooi, want dan kun je het beter doen! De gemeente Gooise Meren liet een nieuw Raadsinformatiesysteem ontwerpen. Een nieuw ontwerp is al lastig, maar dan hebben we het nog niet gehad over je eigen organisatie. Welke stappen neem je voor een nieuw – menselijk – ontwerp, en vooral hoe zorg je dat ook binnen je organisatie landt?
[VERGADERKAMER B.G.] [TWEEDE SESSIE VAN TWEE] [MAX 40 PERSONEN]
Het CJIB en een tevreden burger: hoe krijg je dat voor elkaar?
Door Romkje Dijkstra, Product Owner bij CJIB en Nils Peerdeman , Projectleider bij CJIB
Het CJIB heeft grote slagen gemaakt op het gebied van de gebruiker centraal. Voorbeelden: de nieuwe website (Winnaar van de Dutch Interactive Awards) en de nieuwe verkeersboete (complimenten van de Nationale Ombudsman). We laten zien welke keuzes we hebben gemaakt en wat anderen hiervan kunnen leren. Ook nemen we jullie graag kort mee in de techniek achter deze verschillende communicatiekanalen.
[LOKAAL 9 1e ETAGE] [MAX 40 PERSONEN]
Hoe alle overheden over een jaar hun online dienstverlening meten én verbeteren
Door Pieter Pinxten (@PieterPinxten), Adviseur (digitale) Dienstverlening bij GBBO
Vind jij het ook lastig om de prestaties van jouw online dienstverlening in kaart te brengen? En deze vervolgens op basis van data te verbeteren? Dat is begrijpelijk. Tot voor kort, was er namelijk geen uniforme data gedreven methode om online dienstverlening te meten én te optimaliseren. In 2017 is een landelijk pilotonderzoek uitgevoerd naar het gebruik van digitale producten en diensten op 38 gemeentelijke websites. In de pilot is een relatief nieuwe methode succesvol toegepast. Het gebruik van digitale producten en diensten is op een vergelijkbare wijze in kaart gebracht met behulp van zogeheten ‘trechters.’ De methodiek biedt gemeenten en andere overheden geweldige kansen om de dienstverlening inzichtelijk te maken én te optimaliseren. GBBO heeft deze methode samen met Cascadis en Dimpact verder ontwikkeld. De gezamenlijke ambitie van de initiatiefnemers is om overheden te helpen om hun online dienstverlening te verbeteren met conversieanalyse- en optimalisatie. Pieter Pinxten (GBBO) bespreekt de methodiek aan de hand van een aantal interessante praktijkvoorbeelden bij gemeenten. Wat voor inzichten biedt de methodiek en hoe kun je vervolgens optimaliseren?
[LOKAAL 10 1e ETAGE] [EERSTE SESSIE VAN TWEE] [MAX 40 PERSONEN]
Van wet naar werkelijkheid: regelhulp vanuit klantperspectief
Door John Galinsky , Adviseur / informatieontwerper bij Coform en Pauline Smabers , Adviseur / informatieontwerper bij Coform
Complexiteit belemmert mensen bij de naleving van wet- en regelgeving. Wat helpt, is een regelhulp die echt aansluit bij de leefwereld van doelgroepen. In deze workshop leer je de kanteling maken. Van ‘communiceren vanuit de wet’ naar ‘aansluiten op de werkelijkheid’. Resultaat: betere naleving. Maar ook: minder irritatie en minder vragen.
[LOKAAL 11 1e ETAGE] [TWEEDE SESSIE VAN TWEE] [MAX 40 PERSONEN]
[not] invented here | interactie bibliotheek overheid
Door Jeroen Havinga (@havingatweet), interactie ontwerper / UX consultant bij Stroomt Overheid / Logius
Vanuit de rijkshuisstijl zijn er veel do’s en don’ts voor (semi)(rijks)overheid instanties. Handig als je het over stijl hebt, maar hoe zorg je voor een eenduidige overheids-brede gebruikerservaring? Wat te doen met accessibility, formulieren, interactie patronen; vind je het wiel opnieuw zelf uit of put je liever uit een bibliotheek met best practices van kant en klare componenten?
[LOKAAL 12 1e ETAGE] [EERSTE SESSIE VAN TWEE] [MAX 40 PERSONEN]
Maak het waar: 2 Bruikbare handreikingen vanuit de Rijksoverheid
Door Margreet van der Krans, Enterprise Architect bij VenJ/DJII/SSC-I en Marc Weijmar , Business Consultant bij VenJ/DJII/SSC-I
Wil je weten hoe je de uitdagingen van mobiel werken kunt oppakken? Hoe je mobiele toepassingen inzet vanuit het perspectief van de gebruiker? We laten het zien aan de hand van twee praktische handreikingen over mobility. Omdat we onze ervaring graag met je delen. Omdat we houden van bruikbare oplossingen. Omdat we geloven in maakbaarheid.
[LOKAAL 13 1e ETAGE] [MAX # PERSONEN]
How our users helped us design and build a successful digital service that meets UK government standards
Door Sarah Vodden, Interim Director of Operations bij InnovateUK
A show and tell of how ‘real’ users were continually involved in the design and build process of the Innovation Funding Service (IFS). IFS helps innovative businesses by making the grant application process simpler and enabling them to collaborate more effectively. A simpler and online efficient process helps ensure that public money goes to the best projects as quickly as possible while reducing administration costs. The Innovation Funding Service is fundamental in helping UK government invest over £500 million per year in the best research and development innovation helping UK growth.
(English spoken/Engelstalig)
[LOKAAL 14 1e ETAGE] [MAX 40 PERSONEN]
Informatie op maat bij levensgebeurtenissen? Aan de slag met Life events!
Door Eva Guldemond (@Eva_Guldemond), Senior webredacteur bij Dienst Publiek en Communicatie en Marije Profijt , Webredacteur bij Dienst Publiek en Communicatie
Als je gaat trouwen of scheiden, een kind krijgt, of als er iemand overlijdt: bij grote levensgebeurtenissen moet je vaak van alles regelen. Hoe zorg je ervoor dat mensen precies de informatie krijgen die ze nodig hebben? Het scrumteam life events van Rijksoverheid.nl laat je anders kijken naar de burger. En daarna ga je zelf aan de slag met informatie op maat.
[LOKAAL 15 1e ETAGE] [EERSTE SESSIE VAN TWEE] [MAX 35 PERSONEN]
Tips van mevrouw De Vries
Door Stephan Steinmetz
2000 brieven stuurde de overheid aan mevrouw De Vries in acht jaar. Dat moet minder. En anders. Haar buurman neemt met u haar post door. Huiver en leer.
[KANTINE 1e ETAGE] [DEEL 1] [MAX 60 PERSONEN]
Bioscoopvoorstelling van “I Daniel Blake” LET OP; Inleiding begint om 13:00 uur
Inleiding door Jacques de Wit van Leerzelfonline.nl en Netrex.nl
Ken Loach laat met zijn film ”I, Daniel Blake” zien wat er gebeurd als een (bureaucratisch) systeem blindelings gevolgd wordt, zonder dat er rekening wordt gehouden met de behoeften van de mensen waar het systeem voor gemaakt is.
De film vertelt het verhaal van de strijd van een 59-jarige timmerman, die na een hartaanval van zijn arts een tijd niet mag werken, en daarom probeert een tijdelijke arbeidsongeschiktheidsuitkering te krijgen. Hij krijgt te maken met een bureaucratisch systeem wat hem niet ziet als persoon, maar als nummer. Er wordt niet naar zijn vragen geluisterd en zij willen dat hij zijn uitkeringsaanvraag formulier digitaal invult. Daniel heeft geen idee hoe een computer werkt.
Hij raakt bevriend met een alleenstaande moeder met twee kinderen, die hij ontmoet bij het arbeidsbureau. Zij steunen elkaar en helpen elkaar hun waardigheid terug te vinden.
Daniel’s hopeloze gevecht met de bureaucratie, is mede gebaseerd op de verhalen van klokkenluiders die zelf werkzaam zijn of waren binnen het Britse uitkeringssysteem.
“I, Daniel Blake” is een aangrijpende, schokkende maar soms ook grappige film die je lang bijblijft.
[PODIUM PLENAIRE HAL B.G.] [DEEL 1]
14:15 – 15:00 WORKSHOPRONDE 4
Naar workshopronde 1 | workshopronde 2 | workshopronde 3
Gebruikersonderzoek bij de politie
Door Jaap van den Beukel (@jaapvdbeukel), Sr. User Experience Consultant bij Capgemini Nederland BV en Kim Berghout , User Experience Consultant bij Capgemini Nederland BV
Gebruiksonderzoek levert interessante, soms zelfs verrassende (de allerleukste) inzichten. Bevestigd, valideert of weerlegt vermoedens en is ondersteunend in het kiezen van een oplossingsrichting. Bij de politie zetten wij dit dan ook graag in om goed aan te sluiten bij de eindgebruiker. Tijdens deze sessie laten we je zien welke methoden we bij de politie gebruiken en hoe we die toepassen.
Deze workshop wordt gegeven in het Mobile Media Lab van de Politie dat buiten de Fokker Terminal aanwezig is!
[MOBILE MEDIA LAB BUITEN] [VIERDE SESSIE VAN VIER] [MAX 10 PERSONEN]
Ken je klant en acteer daar naar! Een geslaagd voorbeeld
Door Tonnie Willems , Directeur Informatiemanagement bij Syncasso, Freek van Teeseling (@Freekvt), Solution Architect bij Everest en Frits van Endhoven (@FritsVEndhoven), Thought leader op het gebied van een vraaggestuurde & toekomstvaste Rijksoverheid bij Everest
Binnen de overheid is men druk bezig om bestaande dienstverlening burgervriendelijker te maken. Wij presenteren een casus waarin niet het bestaande proces verbeterd werd, maar een compleet nieuw concept werd neergezet puur vanuit de klantbehoefte. Met de inzet van o.a. personalisatie en case management wordt het de klant zo makkelijk mogelijk gemaakt. Wat kan de overheid leren van dit voorbeeld?
[LOKAAL 1 B.G.] [DEEL 1] [MAX 40 PERSONEN]
De kracht van begrijpelijke taal
Door Wessel Visser (@mrJip_drJanneke), Directeur bij BureauTaal
Ik geloof dat je alles in begrijpelijke taal kunt schrijven. En ik geloof ook dat je met begrijpelijke taal slimmer en deskundiger overkomt. En dat je met begrijpelijke taal meer vertrouwen wekt. Ik denk dat begrijpelijke taal alleen maar voordelen heeft.
[LOKAAL 2 B.G.] [TWEEDE SESSIE VAN TWEE] [MAX 40 PERSONEN]
Hoe alle overheden over een jaar hun online dienstverlening meten én verbeteren
Door Pieter Pinxten (@PieterPinxten), Adviseur (digitale) Dienstverlening bij GBBO
Vind jij het ook lastig om de prestaties van jouw online dienstverlening in kaart te brengen? En deze vervolgens op basis van data te verbeteren? Dat is begrijpelijk. Tot voor kort, was er namelijk geen uniforme data gedreven methode om online dienstverlening te meten én te optimaliseren. In 2017 is een landelijk pilotonderzoek uitgevoerd naar het gebruik van digitale producten en diensten op 38 gemeentelijke websites. In de pilot is een relatief nieuwe methode succesvol toegepast. Het gebruik van digitale producten en diensten is op een vergelijkbare wijze in kaart gebracht met behulp van zogeheten ‘trechters.’ De methodiek biedt gemeenten en andere overheden geweldige kansen om de dienstverlening inzichtelijk te maken én te optimaliseren. GBBO heeft deze methode samen met Cascadis en Dimpact verder ontwikkeld. De gezamenlijke ambitie van de initiatiefnemers is om overheden te helpen om hun online dienstverlening te verbeteren met conversieanalyse- en optimalisatie. Pieter Pinxten (GBBO) bespreekt de methodiek aan de hand van een aantal interessante praktijkvoorbeelden bij gemeenten. Wat voor inzichten biedt de methodiek en hoe kun je vervolgens optimaliseren?
[LOKAAL 3 B.G.] [TWEEDE SESSIE VAN TWEE] [MAX 40 PERSONEN]
Hoe kruip je écht in de huid van de gebruiker?
Door Vera Pijl (@verapijl), Lead Interaction Designer, Founder bij Offroad Apps & Things
Wil je een app of dienst bouwen die de werkprocessen van de gebruiker naadloos ondersteunt? Dan moet je verder gaan dan de gebruiker analyseren. Je moet de gebruiker worden. Industrieel ontwerpster Vera Pijl neemt je mee in haar veldonderzoek voor een app voor militaire verpleegkundigen en deelt de onverwachte resultaten.
[LOKAAL 4 B.G.] [TWEEDE SESSIE VAN TWEE] [MAX 40 PERSONEN]
Hallway testing: Snel inzicht in jouw klantreizen
Door Frank Schaap (@fschaap), Online strateeg bij ezCompany en Christiaan Lustig (@lustigson), Lead consultant en managing partner bij Brayton House
Jij bent niet de beoogde gebruiker van jouw website. Inzicht in hoe mensen jouw website gebruiken is cruciaal voor het verbeteren van je dienstverlening. Hallway testing is een laagdrempelige manier om snel inhoudelijke feedback over het echte gebruik van je website te verzamelen. Na de instructie ga je zelf aan de slag en je neemt een video van je eerste gebruikerstest mee naar huis!
[LOKAAL 5 B.G.] [TWEEDE SESSIE VAN TWEE] [MAX 24 PERSONEN]
Met webanalytics eindelijk inzicht hoe webtekst wordt gelezen!
Door Martijn Warmoeskerken , Senior adviseur communicatieonderzoek bij Ministerie van Algemene Zaken Dienst Publiek en Communicatie
Met Piwik Analytics kun je meer dan je op het eerste gezicht zou denken. De afgelopen maanden hebben we bij DPC gewerkt aan een nieuwe KPI die een rijker inzicht geeft in de leestijd van webcontent. In deze workshop toont Martijn voor het eerst, hoe de data uit Piwik is gecombineerd met andere databronnen om tot een betrouwbare analyse te komen van leesintensiteit van webcontent.
[LOKAAL 6 B.G.] [MAX 40 PERSONEN]
Dag webrichtlijnen, hallo digitale toegankelijkheid
Door Kristian Mul , Productmanager bij Logius en Jules Ernst (@JulezRulez), Accessibility expert bij 200 OK
Wat is er het afgelopen jaar veranderd rondom digitale toegankelijkheid? Wat blijft hetzelfde? En hoe ziet de toekomst eruit? En wie krijgen er allemaal te maken met digitale toegankelijkheid?
[LOKAAL 7 B.G.] [EERSTE SESSIE VAN TWEE] [MAX 50 PERSONEN]
Bouw samen aan een toegankelijke digitale overheid.
Door Petra Doelen (@LostLemonLab), Onderzoeker / Consultant bij Lost Lemon en Rebecca van der Meer (@LostLemonLab), Onderzoeker / Consultant bij Lost Lemon
Een op de vijf Nederlanders is laaggeletterd (binnen de hedendaagse technologie). Terwijl de overheid haar dienstverlening steeds meer digitaliseert. Hoe maak je e-formulieren toegankelijk voor o.a. laaggeletterden, digibeten en niet-Nederlandstaligen? Lost Lemon deed co-design onderzoek in samenwerking met TNO.
[LOKAAL 8 B.G.] [TWEEDE SESSIE VAN TWEE] [MAX 50 PERSONEN]
Content op maat? Ontwikkel een taxonomie.
Door Jacqueline Ceulemans de Zoete , Channelmanager denhaag.nl bij Gemeente Den Haag en Daphne Shinn (@daphneshinn), Content architect bij Presenter
Relevante informatie voor jouw gebruikers, op het juiste moment, op de juiste plek. Een goede taxonomie helpt. Het is dé basis voor o.a. gerelateerde en gepersonaliseerde content, en efficiënt contentmanagement. Leer hoe je een taxonomie inzet om content te structureren en je website of intranet te verbeteren. En hoor van de Gemeente Den Haag hoe zij dat doen op hun onlangs vernieuwde website.
[VERGADERKAMER B.G.] [MAX 20 PERSONEN]
Samen waarmaken, I-overheid en de kabinetswisseling
Door Rob Kerstens, Consultant bij ABD Topconsult.
Er is een tempoversnelling nodig in de ontwikkeling van de I-overheid. Wat is daarbij de betekenis van het nieuwe regeerakkoord en de kabinetswisseling? Welke thema’s zijn via een aantal belangrijke adviezen geagendeerd op het vlak van dienstverlening, digitale infrastructuur en financiering? Wat missen we?
[LOKAAL 9 1e ETAGE] [MAX 40 PERSONEN]
Open Space Sessie: Voorbereiding van de Pitches voor Mensen Centraal
Gebruiker Centraal heeft 4 inzendingen geselecteerd van mensen/organisaties die een concreet idee hebben om de digitale dienstverlening van de Overheid te verbeteren. Op 6 september mogen ze tijdens de Conferentie Mensen Centraal een pitch geven over hun idee. Tijdens deze open space sessie kun je deze mensen helpen om hun pitch zo scherp mogelijk te maken. Jullie inbreng wordt op prijs gesteld.
[LOKAAL 10 1e ETAGE] [MAX 40 PERSONEN]
De (Virtuele) Taalambassadeur
Door Trudi Jeninga , Taalambassadeur bij Stichting ABC en Hanna Jochmann , Marketing bij WizeNoze
Wil je weten of jouw tekst begrijpelijk is, vraag het dan aan jouw lezer! Trudi Jeninga, Taalambassadeur bij Stichting ABC vertelt over haar ervaring met het testen van de begrijpelijkheid van teksten. Ook geeft zij tips voor het schrijven van een begrijpelijke tekst. Natuurlijk kun je niet elke tekst aan een Taalambassadeur voorleggen. Daarom is Stichting ABC zo blij met de komst van WizeNote. Met behulp van de Virtuele Taalambassadeur “WizeNote” check je gemakkelijk het leesniveau van je tekst en wordt het schrijven van begrijpelijke teksten een stuk makkelijker.
[LOKAAL 11 1e ETAGE] [TWEEDE SESSIE VAN TWEE] [MAX 40 PERSONEN]
MedMij: Meer grip op uw eigen gezondheidsgegevens
Door Bram van der Sluijs (@medmij), Inhoudelijk Secretaris MedMij Afsprakenstelsel bij MedMij
Steeds meer mensen willen inzicht in hun gezondheid en grip op hun gezondheidsgegevens. MedMij maakt dit mogelijk en stelt spelregels op voor veilige en betrouwbare gegevensuitwisseling. Tijdens deze workshop licht MedMij de verschillende invalshoeken toe.
[LOKAAL 12 1e ETAGE] [EERSTE SESSIE VAN TWEE] [MAX 40 PERSONEN]
How to get your techies to love UX
Door Mark McNally (@WorthSystems), Co Founder/Director at Worth bij Worth Internet Systems
Great UX design doesn’t solve business problems on its own. Get your development teams excited about UX and launch beautiful products people can use.
(English spoken/Engelstalig)
[LOKAAL 13 1e ETAGE] [EERSTE SESSIE VAN TWEE] [MAX 40 PERSONEN]
Verhoog je digitale innovatievermogen met design experimenten
Door Floor van Riet van Riet (@floorvanriet), UX Designer bij One Shoe
Het ontwikkelen van een nieuw digitaal product of dienst kan maanden duren. Maar hoe weet je of het idee überhaupt goed gaat aanslaan bij je eindgebruikers? Design methodieken als Lean UX en Google Design Sprint bieden handvatten aan teams om snel en in korte iteraties ideeën te testen.
[LOKAAL 14 1e ETAGE] [EERSTE SESSIE VAN TWEE] [MAX 40 PERSONEN]
Schrijven als Einstein
Door Marieke Stegenga (@TegengasCom), Schrijver & communicatieadviseur bij Tegengas Communicatie
Einstein begrijpt het: “De meest fundamentele ideeën van de wetenschap zijn in wezen eenvoudig en kunnen in de regel worden uitgedrukt in een taal die voor iedereen begrijpelijk is.” Zo is het. Ingewikkelde dingen zijn, wat het onderwerp ook is, prima begrijpelijk uit te leggen. In deze workshop krijg je concrete handvatten hoe je begrijpelijk schrijft voor een divers publiek.
[LOKAAL 15 1e ETAGE] [EERSTE SESSIE VAN TWEE] [MAX 20 PERSONEN]
Tips van mevrouw De Vries
Door Stephan Steinmetz
2000 brieven stuurde de overheid aan mevrouw De Vries in acht jaar. Dat moet minder. En anders. Haar buurman neemt met u haar post door. Huiver en leer.
[KANTINE 1e ETAGE] [DEEL 2] [MAX 60 PERSONEN]
Bioscoopvoorstelling van “I Daniel Blake”
Ken Loach laat met zijn film ”I, Daniel Blake” zien wat er gebeurd als een (bureaucratisch) systeem blindelings gevolgd wordt, zonder dat er rekening wordt gehouden met de behoeften van de mensen waar het systeem voor gemaakt is.
De film vertelt het verhaal van de strijd van een 59-jarige timmerman, die na een hartaanval van zijn arts een tijd niet mag werken, en daarom probeert een tijdelijke arbeidsongeschiktheidsuitkering te krijgen. Hij krijgt te maken met een bureaucratisch systeem wat hem niet ziet als persoon, maar als nummer. Er wordt niet naar zijn vragen geluisterd en zij willen dat hij zijn uitkeringsaanvraag formulier digitaal invult. Daniel heeft geen idee hoe een computer werkt.
Hij raakt bevriend met een alleenstaande moeder met twee kinderen, die hij ontmoet bij het arbeidsbureau. Zij steunen elkaar en helpen elkaar hun waardigheid terug te vinden.
Daniel’s hopeloze gevecht met de bureaucratie, is mede gebaseerd op de verhalen van klokkenluiders die zelf werkzaam zijn of waren binnen het Britse uitkeringssysteem.
“I, Daniel Blake” is een aangrijpende, schokkende maar soms ook grappige film die je lang bijblijft.
[PODIUM PLENAIRE HAL] [DEEL 2]
15:15 – 16:00 PLENAIRE SLUITING
Keynote speakers uit de Engelse overheid, van Innovate UK: Nigel Townley, Director of IT and business change en Sarah Vodden, Director of Business change. Doen de Britten het beter? Het lijkt er wel op!