Optimaal Digitaal-spel: ‘Van abstracte doelen naar concrete acties’
In aanloop naar de Challenge Optimaal Inclusief spreekt Gebruiker Centraal met verschillende spelleiders, spelleiders in spe en mensen die het Optimaal Digitaal-spel hebben gespeeld. Wat is hun ervaring met het spel en waarom is het een aanrader om het spel te spelen?
Deze week een dubbelinterview met Stephanie de Roode (beleidsmedewerker digitale dienstverlening) en Geeske Meuleman (webanalist), beiden werkzaam bij gemeente Leiden. Zij hebben gezamenlijk het initiatief genomen om bij gemeente Leiden aan de slag te gaan met het spel: Stephanie in de rol van opdrachtgever en Geeske als spelleider.
Over de grenzen van je eigen vakgebied heen
Stephanie: “Ik kende het spel nog niet, maar ik heb het ervaren als een tastbare en concrete manier om verandering teweeg te brengen. Door het spel te spelen met verschillende professionals van Team Online, ieder met zijn eigen expertise, krijg je oplossingen waar je echt wat mee kunt.” Geeske vult aan: “Voor iedere rol binnen een online team zitten er wel goede tips in het spel. Ik merkte dat er daardoor als vanzelf een inhoudelijk gesprek ontstaat tussen de verschillende teamleden. Het spel nodigt uit om over de grenzen van je eigen vakgebied heen te kijken, en dat is ook fijn voor de onderlinge samenwerking.”
Geeske heeft afgelopen voorjaar de training tot spelleider gevolgd, maar door vakantie en een baanwissel was het er nog niet van gekomen om het spel te spelen. Tot ze hoorde dat Stephanie aan de slag wilde met de nieuwe visie op digitale dienstverlening van de gemeente Leiden. Zij zag meteen de mogelijkheden om hierbij ook het spel in te zetten, want: “Het Optimaal Digitaal-spel brengt op een leuke manier visie en vakkennis bij elkaar. Een goede manier om van abstracte doelen naar concrete acties te komen.”
Het geeft focus
En, wat zijn de eerste ervaringen? Stephanie: “Mijn ervaring is dat het spel nieuwe energie geeft! Wat mij vooral is bijgebleven is het kritisch kijken naar onze wensen. Wat doen we al? Wat willen we blijven doen en wat vinden we belangrijk maar wat doen we nog niet of te weinig? Je wordt gedwongen on-the-spot keuzes te maken en daarmee direct de vertaalslag te maken naar je eigen dagelijkse werkzaamheden. Zo was er een redacteur die vaker feedback van gebruikers wilde vragen op haar teksten (tip 26: meet en verbeter continu). Zij kreeg meteen hulp en tips van collega’s aangeboden hoe ze dat diezelfde dag nog in de praktijk kon brengen.”
Geeske: “Ik vond het vooral bijzonder om te zien hoe érg mensen het vonden om een kaart weg te leggen. Dat is ook de kracht van het spel: het geeft focus op de verbeteringen die voor jouw vraagstuk kunnen werken.”
“Wat mij betreft spelen we dit spel vaker”, zegt Stephanie enthousiast, “In wisselende samenstelling en met verschillende vraagstukken. Want je krijgt steeds weer nieuwe invalshoeken. En zo kun je steeds met kleine concrete acties in het dagelijks werk een groot verschil maken.”