Op de Toolkit Taal: landelijke communi­catierichtlijn over over­heids­sensoren

Sensoren zijn als de zintuigen van een stad. Ze vangen gegevens op om omgevingen efficiënter, veiliger en comfortabeler te maken. Ze meten bijvoorbeeld luchtvervuiling om luchtkwaliteit te verbeteren. Of ze meten verkeersstromen om files te verminderen.

Hoewel sensoren impact hebben op het dagelijks leven van inwoners, begrijpen en weten bewoners vaak niet hoe deze sensoren werken. Daarbij komt dat de communicatie over sensoren per locatie verschilt.

Om meer duidelijkheid te scheppen is een landelijke communicatierichtlijn opgesteld over sensoren in de openbare ruimte. Een samenwerking van het consortium ‘Communicatie & Interactie Sensoren’ (experts, gemeenten en provincies) en ontwerpbureau Muzus. Deze richtlijn legt de functie en impact van sensoren in de openbare ruimte uit, en waar ze zijn.

Iconen en kleuren

De richtlijn bestaat ook uit een set begrijpelijke, toegankelijke en inclusieve iconen en kleuren die gaan over het gebruik van de sensoren. Je gebruikt de iconen op stickers, borden en gemeentelijke webpagina waar meer informatie te vinden is.

Meer weten?

Enthousiast geworden? En wil jij de richtlijn gebruiken? Kijk dan snel op de Toolkit Taal. Je vindt er ook achtergrondinformatie over de totstandkoming van de richtlijn en hoe de richtlijn is getest.

Hoort bij het thema

Hoort bij de community