Taalstrijd

Op zoek naar een inspirerend middel om duidelijke communicatie onder de aandacht te brengen? Organiseer een taalstrijd.

Wat is een taalstrijd?

Een taalstrijd is:

  • een wedstrijd over duidelijke communicatie: wie (her)schrijft het beste een onduidelijke zin of tekst?
  • een middel om duidelijke communicatie onder de aandacht te brengen
  • een onderdeel van een groter geheel, bijvoorbeeld een beleidsplan, dienstverleningsvisie of communicatiestrategie.

Overheid en inwoners bij elkaar

Al eerder organiseerden de gemeenten Utrecht, Enschede en Den Haag een lokale taalstrijd. Deze taalstrijden brachten overheid en inwoners bij elkaar. En zorgden bovendien voor bewustwording van het belang van duidelijke communicatie.

Hoe organiseer je een taalstrijd?

Maar hoe doe je dat dan, zo’n taalstrijd organiseren? In deze infographic zie je wat er allemaal bij komt kijken (zie ook de uitleg).

Klik op de afbeelding voor de toegankelijke pdf van deze infographic

Het komt hier op neer: bereid je goed voor, bekijk voorbeelden, laat je inspireren of organiseer een mini-taalstrijd. Per onderdeel geven we een aantal hulpmiddelen.

Bereid je goed voor

Een taalstrijd organiseren doe je niet zomaar. Daar heb je wel tijd en energie voor nodig. Gebruiker Centraal helpt je er graag bij. Je staat er niet alleen voor.

Bekijk de voorbeelden

Bedenk dat je niet de eerste bent. Andere gemeentes gingen je voor. Laat je inspireren door de video’s van de taalstrijden in Enschede, Utrecht en Den Haag.

Laat je inspireren

Of laat je inspireren door anderen. Kenners of belangrijke mensen die veel bezig zijn met (on)duidelijke communicatie. Of daar een prachtig gedicht over hebben geschreven.

Organiseer een mini-taalstrijd

Wil je klein beginnen? Of wil je met een paar collega’s een taalstrijd organiseren? Organiseer dan een mini-taalstrijd. Met behulp van de spelregels en doelgroepkaarten kun je het spel snel spelen.