Lees hier een artikel

Fijn hè, zo’n duidelijke kop? Het had zo een linktekst kunnen zijn. Wie mij een beetje kent, weet dat ik iets heb met linkteksten die eigenlijk niets zeggen. En als je eenmaal weet wat nietszeggende linkteksten zijn, zie je ze overal. Ik verzamel die slechte linkteksten ook. Ik heb er zelfs een collage van gemaakt. Die vind je hier. Waar? Ja, gewoon ‘hier’. Een blog over slechte linksteksten dus. Wat zijn slechte linkteksten en waarom? En hoe maak je wél een goede linktekst? Lees het hier.

Herken je dit? Dit is mijn online plaatjescollectie van hele duidelijke linkteksten, zoals ‘klik hier’, ‘lees meer’, ‘meer informatie’ of ‘deze link’. Die link deelde ik net al, maar dat had je niet meteen door denk ik. Dus sorry, zei ik duidelijk? Ik bedoel natuurlijk inhoudelijk teleurstellend.

Een deel van Victors 'Klik hier'-collectie.
Een deel van mijn ‘Klik hier’ collectie

Ik maak er een missie van mensen duidelijk te maken hoe slecht dit soort linkteksten is. De kracht van een boodschap zit in de herhaling toch? Daarom spam ik op Pinterest met ‘klik hier’-links. Dan komt de boodschap vast over. Ik vermoed dat je zulke links zelf weleens bent tegengekomen, want ze staan echt overal.

Linkteksten zijn het kloppend hart van het internet

Inmiddels heb ik ook al 3 keer dezelfde link gedeeld. Oh, en dat is 4. Maar dat is voor niemand duidelijk. Zowel niet voor de scannende lezer als de lezer die zorgvuldig de hele tekst leest. Dat laat meteen het belang van een goede linktekst zien. Het internet is een verzameling van links tussen webpagina’s. Die helpen ons om door het web te navigeren. Ze vormen het kloppend hart van het internet; de wegwijzer door het web heen.

Voorbeelden van slechte linkteksten

Tuurlijk, iemand die een tekst zorgvuldig leest zal een ‘klik hier’-link beter kunnen duiden. Toch is ook voor deze lezer een inhoudelijke linktekst duidelijker. Maar zeker voor de scannende lezer. Die maakt juist door links, koppen, cijfers en andere opvallende elementen in een tekst op waarover een tekst gaat. Ik heb echt geen idee waar een tekst over gaat als ik al scannend links met teksten als ‘hier, ‘dit’, ‘link’ of ‘klik hier’ lees. Waar is ‘hier’? Welke link?

Slechte linkteksten zijn vaak ook niet goed van de platte tekst te onderscheiden. Hoe weet je waar je op moet klikken? Bij de ‘klik hier’-linkjes zie je vaak geen visueel hulpmiddel (je klikte hè?) en nauwelijks verschil in kleur, zoals een blauwe link in een zwarte tekst of een niet onderstreepte tekst. Voor iemand die kleurenblind of slechtziend is bepaald niet ideaal. Op Digitoegankelijk lees je over een goede opmaak van links.

De ‘klik hier’-link is een hardnekkig probleem. Er zijn ook heel veel blogs geschreven over het belang van goede linkteksten, zoals deze. En toch blijft de ‘klik hier’-link opduiken. Zelfs op de beste websites, van (rijks)overheid tot aan belangenverenigingen. Terwijl juist de overheid en belangenverenigingen het doel hebben mensen met een beperking te helpen door het web en de overheid te navigeren. Maar ook wij doen het niet altijd goed! Wat dat betreft lekt de kraan het hardst bij de loodgieter. Een ‘klik hier’-link glipt er soms zo tussendoor.

Hoe je een goede linktekst maakt

Dus hoe moet het dan wel? Eigenlijk is het antwoord daarop heel simpel: schrijf gewoon uit waar je heen linkt. Kan iemand zich bijvoorbeeld via een link aanmelden voor een evenement? Dan kan een linktekst zijn: ‘Meld je aan voor evenement X’. Of geeft een link ‘meer informatie’ (kijk uit hè) over het opstellen van een linktekst? Dan kan een linktekst zijn: ‘Lees hoe je een goede linktekst opstelt’.

En omdat driemaal scheepsrecht is, nog 1 voorbeeld. Welke linktekst kun je de link geven die ik met 4 slechte linkteksten in dit artikel heb gedeeld? Dat kan onder andere met deze tekst: ‘Bekijk mijn verzameling van ‘klik hier’-links op Pinterest.’ Waarbij je dus ook benoemt waar je de informatie van de link kunt vinden (‘op Pinterest’ of ‘op onze website’).

Help mensen eenvoudig door jouw en andermans content te navigeren. En als we het allemaal doen, zijn we allemaal geholpen. Gelukkig ben ik niet de enige die zich hierover opwindt. Dus wil je er meer over lezen? Klik dan bijvoorbeeld eens hierhierhierhier , hier of hier. Irritant hè?