Wat is inclusieve dienstverlening?
Inclusieve dienstverlening! Iedereen heeft er een beeld bij maar wat het is nu precies? Het betekent in ieder geval dat iedereen in onze samenleving toegang moet hebben tot de overheid. En dat iedereen de informatie van de overheid moeten kunnen begrijpen (bron: NL Digibeter2019). Maar hoe weet je nu of je dienstverlening inclusief is? Kun je het meten bijvoorbeeld? Dat is de vraag die de gemeente Amsterdam zich stelde en zij schakelden de hulp in Wolfgang Ebbers (Erasmus Universiteit Rotterdam en PBLQ) en Lidwien van de Wijngaert (Radboud Universiteit). Dat resulteerde in het toetsingskader inclusieve dienstverlening; een methodiek om concreet te toetsen hoe inclusief overheidsdienstverlening is. Bij het ontwikkelen hiervan is gelet op toepasbaarheid en haalbaarheid. In de gemeente Amsterdam is de methodiek toegepast op de ‘Stadspas met groene stip’. Deze pas kun je aanvragen als je een laag inkomen en weinig vermogen hebt. Mensen kunnen met de pas korting krijgen op een bezoek aan een museum, zwembad of theater in Amsterdam.
Generiek toepasbaar
Vanuit het ministerie van BZK, de VNG en Gebruiker Centraal is de behoefte ontstaan om dit conceptuele toetsingskader voor inclusieve dienstverlening verder te ontwikkelen naar een generiek toepasbaar toetsingskader bij de Nederlandse overheid. Voor het omzetten van het huidige concept moet er allereerst een aantal vraagstukken onderzocht worden, zowel inhoudelijk als qua draagvlak. Bijvoorbeeld, hoe verhoudt zo’n kader zich tot bestaande instrumenten en monitors bij verschillende overheden? Hoe helpt het overheden vooruit? Wat is de belasting voor deelnemende organisaties en inwoners?
Community of Practice
Om deze vraagstukken te kunnen onderzoeken en beantwoorden richt Gebruiker Centraal een toegankelijke Community of Practice (CoP). Overheden, marktpartijen, kennisinstituten en belangenorganisaties zullen hierin samenwerken om het toetsingskader uit te laten groeien tot een volwassen product. Eén van de onderwerpen waar de CoP zich in vastbijt is het verkennen en creëren van draagvlak. Daarnaast zullen er enkele proofs-of-concept uitgevoerd worden. Het vindt plaats in voorjaar tot herfst. Deelnemers aan de CoP wordt onder meer gevraagd om mee te denken over de specifieke onderdelen van het toetsingskader en input te leveren op stukken.
Doe mee
Heb jij affiniteit met inclusieve dienstverlening en ben je op zoek naar een manier om draagvlak te creëren voor het onderwerp in jouw organisatie? Of wil je gewoon meer weten over het toetsingskader? Meld je dan bij Gebruiker Centraal. Meedoen kan op verschillende manieren; je kunt participeren in de community, diensten aandragen, input leveren voor discussies of blogs schrijven. Laat weten waar jij mogelijkheden ziet of waar jij juist behoefte aan hebt en neem contact met ons op via info@gebruikercentraal.nl. We horen graag van jou.