Informatie in een pdf anoniem maken (zwart lakken)? Vergeet de toegankelijkheid niet
Moet je vertrouwelijke informatie in een pdf verwijderen? Dan kun je die informatie zwartlakken met speciale software. Maar hoe doe je dat zonder dat de pdf daardoor ontoegankelijk wordt? In dit artikel lees je waar je op moet letten.
Allereerst goed om te weten: een pdf moet net zo toegankelijk zijn als een webpagina in html. Ook voor mensen met een beperking. Dat geldt net zo goed voor pdf’s waarbij bepaalde informatie zwartgelakt is. Ook die moeten volledig toegankelijk zijn.
Waar je op moet letten
Natuurlijk wil je voldoen aan de toegankelijkheidsrichtlijnen voor pdf’s, ook als je bepaalde informatie onherkenbaar maakt. Waar je dan op moet letten:
- Bied een tekstueel alternatief en zorg ervoor dat dit alternatief duidelijk is.
- Laat anonimiseringssoftware de pdf niet minder toegankelijk maken.
- Denk eraan dat de pdf bij voorbaat al helemaal toegankelijk moet zijn.
En wat je in ieder geval niet moet doen: Het document printen, de tekst weglakken, het document weer scannen en dan opslaan als pdf.
Bied een tekstueel alternatief aan en zorg ervoor dat dit alternatief duidelijk is
Is er informatie uit een pdf verwijderd? Dan moet dit ook duidelijk zijn voor mensen die de pdf niet kunnen zien en een screenreader gebruiken. Zij hebben namelijk een duidelijk tekst-alternatief voor het zwartgelakte deel nodig.
Laat anonimiseringssoftware de pdf niet minder toegankelijk maken
Een toegankelijke pdf bestaat uit de juiste tags, gestructureerd, voor alle onderdelen. Sommige anonimiseringssoftware lakt niet alleen informatie in een pdf weg, maar verandert of verwijdert ook de tags in de pdf. De pdf is dan niet meer toegankelijk is voor mensen die afhankelijk zijn van een screenreader of ander hulpmiddel. Kijk daar dus mee uit.
Denk eraan dat de pdf bij voorbaat al helemaal toegankelijk moet zijn
Een pdf die bij voorbaat al niet helemaal toegankelijk is, wordt niet ineens toegankelijk als er informatie zwartgelakt wordt. Denk er dus aan dat je bij voorbaat al een toegankelijke pdf maakt.
Niet doen: printen, tekst weglakken, scannen en opslaan als pdf
Wat veel gebeurt bij het anonimiseren van informatie, is dat een document wordt geprint. Vertrouwelijke informatie wordt dan zwartgelakt, en het document wordt weer vervolgens gescand en opgeslagen als pdf.
Dat lijkt misschien een snelle en handige oplossing, maar het probleem is dat deze pdf niet getagd is – en dus niet toegankelijk voor iedereen. Terwijl tags in een pdf onmisbaar zijn voor de toegankelijkheid van het document.
Zwartlakken in een pdf: hoe met het wél?
Wil je meer weten over de aandachtspunten in dit artikel? En hoe toegankelijk zwartlakken van informatie in een pdf wél kan? Bekijk dan het artikel van toegankelijkheidsexpert Iacobien Riezebosch over zwartgelakte delen in een pdf.
Op een toegankelijke manier informatie zwartlakken in een pdf begint met inkoop van de juiste software. Ben je inkoper van software of maak je zelf pdf’s? Dan kun je de toegankelijkheid van je pdf gratis checken met PAC 2021 (PDF Accessibility Checker). Je kunt PAC gratis downloaden. DigiToegankelijk verzorgt webinars over hoe je met de screenreader preview van PAC 2021 kan testen. Zie hiervoor digitoegankelijk.nl/agenda.
Meer weten over toegankelijke pdf’s
Natuurlijk komt er nog veel meer kijken bij het toegankelijk maken van een pdf. Werk je bij of voor de overheid en wil je meer weten over toegankelijke pdf’s? Dan kun je ook terecht in de kennisbank van DigiToegankelijk.