Ik ga sc­heiden

Wat moet ik daarvoor regelen? Dat is een belangrijke klantreis die de onafhankelijke overheid snel zou moeten kunnen beantwoorden. Helaas zijn we na tien jaar nog niet verder dan de eerste stap: een checklist.

Als ik deze user story even als noob bekijk, kom ik via Google vrij snel uit op Rijksoverheid.nl. Daar vind je de bekende interface met 30 kruisbestuivingen, 4 documenten en nog wat verwijzingen aan de rechterkant. Nevenvoorziening? Hm. Toch maar even verder zoeken naar iets duidelijkers. En over betutteling gesproken: “Uw partner kan bezwaar maken tegen scheiding (echt?): Dat wordt verweer voeren genoemd”.

screenshot pagina over scheiden op rijksoverheid.nl

Laten we Overheid.nl eens proberen. Scheiden is tenslotte niet gebonden aan het Rijk. Ik klik op zoeken (waarom moet ik daar eerst op klikken) en krijg drie resultaten: Drie van het ministerie van V&J en een link naar de Belastingdienst die het niet doet. Het ministerie van Veiligheid en Justitie? Ik sta nog niet in de rechtbank, ik wil alleen weten waar ik aan moet denken!

screenshot zoekresultatenpagina van de term 'scheiden' op overheid.nl

screenshot pagina over scheiden op overheid.nl

Laatste poging dan. Ik zie ook een regelhulp van de Rijksoverheid. Eindelijk. Die gaat mij helpen. Maar wacht, dit is voor kinderen? ‘Gemeente invoeren’ staat er. Gedaan, en ziedaar: het logo van Den Haag verschijnt. Weet ik nog niks.

screenshot pagina over echtscheiding van ouders op rijksoverheid.nl

Lang verhaal kort: Het is een drama. Mijn neefje van 16 kan als projectleider deze klantreis beter uitwerken dan de collega’s die, met de beste bedoelingen, enkel volledig zijn geweest. De oplossing ligt zo voor de hand: Eén website waarbij de meest voorkomende klantreizen centraal staan. Wat gaat u zeggen op de volgende verjaardag – als uw vrienden vragen welke partij dat vanaf maart waar gaat maken?

Hoort bij het thema