Training Gebruiker Centraal – extra informatie voor deelnemers
Leuk dat je deelneemt aan de Training Gebruiker Centraal. Op deze pagina vind je meer informatie over de 4 onderwerpen van de training. Zoals achtergrondinformatie, interviews met de trainers, handige links naar webinars en blogs. Na de trainingen kun je hier ook sfeerimpressies en materialen terugvinden.
Lees meer over de onderwerpen van de trainingen:
Vanaf 7 juni kun je meer lezen over de andere onderwerpen van de Training Gebruiker Centraal:
- Digitale toegankelijkheid
- Begrijpelijke taal
Inclusief gebruikersonderzoek
Tijdens de Training Gebruiker Centraal verzorgt Aafke van Welbergen de training over inclusief gebruikersonderzoek. Dat doet ze samen met Lennart-Jan Reitsma en Twan Emonts-Schumer. In een interview zet Aafke uiteen hoe zij kijkt naar inclusief gebruikersonderzoek. Want hoe kun je jouw product of dienst zo ontwerpen dat het echt bijdraagt aan inclusiviteit? Hoe betrek je ervaringsdeskundigen in gebruikersonderzoek, op welk moment in het proces doe je dat en hoe maak je ook dat zo toegankelijk mogelijk? Dat leer je allemaal tijdens de trainingsdag over dit onderwerp.
Verdieping inclusief gebruikersonderzoek
Nuttige links, netwerken en events op een rij.
Hulpmiddelen en tools
- Bij ontwerpen voor inclusie schenk je speciale aandacht aan diversiteit bij gebruikers. In de toolkit Inclusie vind je een stappenplan met informatie en methoden over hoe dit te doen en hoe je inzichten kunt delen met anderen.
- Met het Toetsingskader Inclusie wil de overheid ervoor zorgen dat iedereen mee kan én wil doen in de digitale samenleving, door digitale diensten beter te laten aansluiten op de gebruiker. Want hoe weet je nu of je dienstverlening inclusief is? Het Toetstingskader Inclusie is een concreet middel om dit te meten.
- Waar klop je aan als je bepaalde (doel)groepen wilt betrekken bij het ontwerpen en verbeteren van de overheidscommunicatie of -dienstverlening? We hebben een overzicht voor je gemaakt.
Workshops en webinars
Klantreis
De beleving van klanten loopt over meerdere kanalen, is grillig en chaotisch. Er is niet 1 homogene doelgroep van klanten, burgers, ondernemers, inwoners, gebruikers of cliënten. Ofwel ‘klanten’, zoals ze genoemd worden in de klantreis-training tijdens de Training Gebruiker Centraal. Ook is er niet 1 organisatie, afdeling of discipline die een volledig beeld van de beleving van deze klant heeft. Daardoor ontbreekt vaak overzicht, focus en samenhang. “Heb je de klantreis goed voor je doelgroep in kaart gebracht, dan ben je automatisch bezig met toegankelijke dienstverlening”, aldus Barbara van Duin in een interview. Samen met Susan van Reekum verzorgt Barbara deze training. Ze nemen je mee in een overheidsbrede aanpak Klantreis waar je direct mee aan de slag kunt.
Verdieping klantreis
Nuttige links, netwerken en events op een rij.
Hulpmiddelen en tools
- Een klantreis maken geeft veel inzicht de verschillende contactpunten die een klant heeft met jouw product of dienstverlening. Vaak via een webpagina, applicatie of brief. Het Expertpanel Gebruiksvriendelijkheid kan een collegiale toetsing uitvoeren op zo’n contactpunt. Experts testen op gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid. Lees meer informatie over het Expertpanel Gebruiksvriendelijkheid.
Workshops en webinars
- In de Direct duidelijk Tour is er een webinar uitgezonden over het maken van een klantreis. De webinar geeft je een inkijkje in hoe je kijkt als een klant en wat je kunt leren van organisaties die dit al veel doen. Bekijk het webinar.
Netwerken
- Gebruiker Centraal, Kamer van Koophandel en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland slaan de handen ineen voor het oprichten van een CX community: een netwerk gericht op customer experience binnen de overheid. In deze community kun je kennis en ervaringen uitwisselen, samen sparren over vraagstukken, en inspiratie op doen over CX. Meer info en aanmelden kan via de pagina van de Community CX.
- Door alle kanalen voor interactie met de klant goed op elkaar af te stemmen, realiseren we betere, naadloze, inclusieve klantinteracties. VNG Realisatie en Gebruiker Centraal hebben samen de Community Omnichannel opgericht, een netwerk om kennis en ervaringen uit te wisselen, samen te sparren over vraagstukken, en inspiratie op te doen over klantinteractie en omnichannel. Meer informatie en aanmelden kan via de pagina van de Community Omnichannel.