Training Gebruiker Centraal
Wil je als overheidsprofessional meer leren over inclusieve en toegankelijke dienstverlening en je er verder in ontwikkelen? En dan op zo’n manier dat je er echt iets mee kan, gaat én blijft doen in je werk? Dan is de gratis Training Gebruiker Centraal iets voor jou. Op 4 dagen in juni.
De training
De Training Gebruiker Centraal is een 4-delige training in juni. Gedurende 4 weken vindt er elke week 1 sessie plaats. Tijdens iedere sessie wordt er 1 van de onderwerpen behandeld. De onderwerpen zijn:
- Inclusief gebruikersonderzoek
- Klantreis
- Digitale toegankelijkheid
- Begrijpelijke taal
Voor ieder onderwerp staat een trainingsdag van 9.00 – 17.00 uur. Je volgt als deelnemer alle 4 de trainingsdagen en krijgt dus training in alle onderwerpen. Zo kun je vanuit een breed perspectief je organisatie verder brengen en de gebruiker centraal stellen.
Onderwerpen
1. Klantreis: ‘Klantreizen voor gebruikers binnen de overheid’
Trainers: Susan van Reekum, trainer en coach klantbeleving en customer experience manager bij Kamer van Koophandel en Barbara van Duin, customer experience expert bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
De beleving van klanten loopt over meerdere kanalen, is grillig en chaotisch. Er is niet 1 homogene doelgroep van klanten, burgers, ondernemers, inwoners, gebruikers of cliënten. “Klanten” genoemd in onze klantreis training. Ook is er niet 1 organisatie, afdeling of discipline die een volledig beeld van de beleving van deze klant heeft. Daardoor ontbreekt vaak overzicht, focus en samenhang. Met deze klantreis training leer je om je de klantbeleving te signaleren, te begrijpen, hierover te communiceren en het te gebruiken als een middel dat richting geeft.
Meer weten over de training Klantreis? Lees het interview met Barbara van Duin.
2. Inclusief Gebruikersonderzoek: ‘Op weg naar Inclusief Ontwerp’
Trainer: Aafke van Welbergen, adviseur toegankelijkheid en gebruikvriendelijkheid bij Stichting Accessibility; Lennart Jan Reitsma, gebruikersonderzoeker bij Accessibility en werkervaring als woonbegeleider van personen met een beperking; en Twan Emonts-Schumer, businessconsultant bij Accessibility en gefocust op alle aspecten van organisatie en medewerker die relevant zijn om digitaal toegankelijk en inclusief te kunnen werken.
Tijdens deze trainingsdag ligt de focus op het inrichten en organiseren van een inclusief ontwerpproces en onderzoek. Dit gebeurt aan de hand van een mooie mix van theorie en praktijk. De theorie richt zich onder andere op het belang van inclusief ontwerp en inclusief onderzoek. Hoe doe je dat en wie doet dat? Daarnaast leer je over gebruiksvriendelijkheid, begrijpelijkheid en toegankelijkheid, en hoe de 3 zich tot elkaar verhouden. En je leert over het ontwerpproces en randvoorwaarden met behulp van ervaringsdeskundigen.
Je vertaalt die kennis naar de praktijk. Hoe ziet het ontwerpproces er in de praktijk uit? Hoe ziet jouw huidige proces eruit en hoe zou dat er idealiter uitzien? Welke randvoorwaarden stellen we aan inclusieve organisaties en hoe zien die er in de praktijk uit? Je leert ook hoe je toegankelijk onderzoek uitvoert. En uiteraard gaan we in gesprek over casussen die jij in de praktijk tegenkomt. Wat kun je daaruit leren?
Meer weten over de training Inclusief Gebruikersonderzoek? Lees het interview met Aafke van Welbergen.
3. Digitale Toegankelijkheid: ‘Breng digitale toegankelijkheid naar een volgend niveau’
Trainer: Charlotte van Oostrum, trainer en adviseur bij Firm Ground.
Je krijgt tijdens deze trainingsdag verdieping in het waarom van digitale toegankelijkheid. Waarom digitale toegankelijkheid en voor wie? Tegen welke problemen lopen mensen met een functiebeperking aan als digitale informatie en diensten niet toegankelijk worden gemaakt? Je zult onder andere ervaren hoe mensen met visuele, auditieve, motorische en cognitieve beperkingen met behulp van hulpapparatuur het web en documenten navigeren. Ook gaan we kort in op de wettelijke verplichtingen en organisatieaanpak van digitale toegankelijkheid. En we delen praktische ervaringen met elkaar.
Ook leer je werken met het Volwassenheidsmodel Digitale Toegankelijkheid. Dat is een tool waarmee je inzichtelijk maakt waar jouw organisatie op dit moment staat met digitale toegankelijkheid. Waar sta je en hoe breng je verbeteringen aan?
Ook leer je hoe je een gerichte organisatieaanpak ontwerpt. Dat doe je door het volwassenheidsmodel toe te passen op een praktijksituatie. Je put daarbij uit meerdere bronnen, eigen ervaringen en best practices. Je werkt in groepen en deelt als groep je bevindingen met anderen.
Meer weten over digitale toegankelijkheid? Lees het interview met Charlotte van Oostrum.
4. Begrijpelijke Taal: ‘Communiceer direct duidelijk met het juiste klantinzicht’
Trainers: Lodewijk van Noort, strategisch communicatieadviseur en expert in helder communiceren en Margot Zuidervliet, als interimmanager al 30 jaar bezig met goede dienstverlening en heldere communicatie.
We starten deze trainingsdag met het uitlichten van taalniveaus en bouwstenen voor heldere taal. Er is extra aandacht voor laaggeletterden en hun behoeften. Je ontvangt een controlelijst Inclusief Helder Schrijven die je gebruikt om teksten te herschrijven. Die lijst mag je uiteraard meenemen! Maar taal kan ook visueel zijn. Je leert ook over de inzet van beeld en iconen in de praktijk.
Je krijgt verder verdieping op de ontvanger van je teksten en beelden. Zo linken we taal en beeld aan de klantreis. Rondom een voorbeeld leer je de kracht van woord en beeld in de praktijk. Wat is de drijver van de ontvanger van jouw communicatie? Hoe kom je daarachter, en hoe verplaats je je vervolgens in deze persoon om je taal daarop aan te passen?
Je leert hoe je wat je bedenkt ook toetst in de praktijk. Testen is ontzettend belangrijk om te weten of je taal daadwerkelijk door je ontvanger begrepen wordt. Hoe test je eigenlijk? En hoe richt je dat testproces in al voordat je je tekst hebt liggen? Je wordt in een kleine groep op pad gestuurd om te testen op locatie.
Ook tijdens de training Begrijpelijke Taal gaan we aan de slag met eigen casussen. Zo kun je wat je leert meteen toepassen!
Meer weten over de training Begrijpelijke Taal? Lees het interview met Margot Zuidervliet.
Voor wie is de training?
De training is voor professionals werkzaam bij overheidsorganisaties (gemeenten, provincies, waterschappen, uitvoeringsorganisaties) die al bezig zijn met inclusieve en toegankelijke dienstverlening. De training biedt deelnemers inhoudelijke verdieping op de 4 onderwerpen. Werk je binnen de overheid of een overheidsinstantie? Ben je al actief op dit soort onderwerpen, zoek je verdieping en wil je samen met anderen leren en kennis delen? Dan past deze training heel goed bij jou!
Waar en wanneer is het?
Je kunt de Training Gebruiker Centraal op 2 verschillende locaties volgen: de Boekenberg in Spijkenisse en de Turmac Cultuurfabriek in Zevenaar. De trainingsdagen zijn:
- maandag 5 juni
- dinsdag 13 juni
- woensdag 21 juni
- vrijdag 30 juni
Op deze dagen behandelen we de bovengenoemde 4 thema’s. Voor ieder thema staat een trainingsdag. Je volgt als deelnemer alle 4 trainingsdagen en krijgt dus training in alle onderwerpen. Zo kun je vanuit een breed perspectief de gebruiker centraal stellen.
Wat levert het je op?
- Je krijgt de laatste ontwikkelingen en praktische toepassing van de onderwerpen mee vanuit betrokken, inhoudelijke experts.
- Theorie en praktijk wisselen elkaar af. Je zult veel in subgroepen aan de slag gaan met het onderwerp en daarin samenwerken met anderen.
- Je werkt tijdens de training met herkenbare en eigen casuïstiek, zodat je dat wat je leert echt zelf en in je werk kunt gebruiken.
- Na afloop beschik je over de handvatten om de onderwerpen verder te brengen in je eigen organisatie. Daarmee zetten we samen weer een stap in het centraal stellen van de gebruiker.
- Je ontvangt een certificaat van deelname aan de Training Gebruiker Centraal.
- Deelname is gratis!
In ruil voor dit alles vragen we ook wat van van jou:
- Aanmelden voor de training betekent deelname en aanwezigheid op alle 4 de dagen.
- Het aantal plekken is beperkt; als je je aanmeldt, rekenen we op jouw deelname. Kun je onverhoopt niet? Laat het ons weten, dan geven we je plek aan iemand anders.
- Bij je aanmelding vragen we je om na te denken over casuïstiek. Zo kunnen we de trainingsdagen zo toegepast mogelijk maken.
Praktische informatie
De training wordt op 2 locaties gegeven. De Boekenberg in Spijkenisse en de Turmac Cultuurfabriek in Zevenaar. Je schrijft je in op de locatie die jou het beste past. Alle 4 de trainingsdagen zul je dan op die specifieke locatie volgen.
Elke trainingsdag start om 9.30 uur (inloop vanaf 9.00 uur). De laatste dag, vrijdag 30 juni, sluiten we af met een feestelijke borrel van 16.00 – 17.00 uur.
Er is helaas geen mogelijkheid om deze training online te volgen. Later in het jaar zullen we een korte online training van enkele onderwerpen aanbieden. Houd daarvoor onze nieuwsbrief en de website in de gaten. Na de training kijken we ook uiteraard wat we jullie nog meer kunnen aanbieden!
Nieuws
- Sanne Giesen en Natalie Moreno Robles vertellen over de training en wat je kan verwachten!
- De 2 bijzondere locaties voor de Training Gebruiker Centraal.
Aanmelden
Aanmelden locatie Spijkenisse
Meer weten over de training op locatie Boekenberg in Spijkenisse? Lees meer informatie over de locatie en het programma.
Aanmelden locatie Zevenaar
Meer weten over de training op locatie Turmac Cultuurfabriek in Zevenaar? Lees meer informatie over de locatie en het programma.
Contact
Mis je informatie? Of heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op via info@gebruikercentraal.nl.