Toetsingskader Inclusie

Met het Toetsingskader Inclusie wil de overheid ervoor zorgen dat iedereen mee kan én wil doen in de digitale samenleving, door digitale diensten beter te laten aansluiten op de gebruiker. Want hoe weet je nu of je dienstverlening inclusief is? Hoe meet je het? Met die vragen is in 2020 op verzoek van de gemeente Amsterdam de eerste versie van het Toetsingskader Inclusie ontwikkeld; een hulpmiddel om concreet te meten hoe inclusief overheidsdienstverlening is. We bouwen nu aan de verdere ontwikkeling van het hulpmiddel naar een generiek toepasbaar toetsingskader bij de Nederlandse overheid.

Het toetsingskader helpt straks overheidsinstanties en overheden inclusieve dienstverlening te definiëren, knelpunten voor inclusie te ontdekken en de gebruiker centraal te zetten bij de introductie of verkenning van digitale overheidsdiensten. Het kader biedt handvatten om te bepalen hoe inclusief een dienst is en of de dienst überhaupt een geschikte oplossing is voor gebruikers.

Inclusieve dienstverlening, wat is dat precies? Het betekent dat alle burgers toegang moeten hebben tot de overheid en gebruik moet kunnen maken van overheidsdiensten. Het houdt ook in dat iedereen de informatie van de overheid moet kunnen begrijpen. En dat ze kunnen gebruikmaken van de voorzieningen die voor hen bedoeld zijn. Zo kunnen ook bijvoorbeeld laaggeletterden, mensen met onvoldoende digitale vaardigheden of mensen met een visuele beperking probleemloos van de dienst gebruikmaken. 

Pilotstudies

Voor die verdere ontwikkeling van het toetsingskader is Gebruiker Centraal gestart met enkele pilotstudies. Deze pilotstudies bij verschillende overheidsorganisaties gebruiken we om samen met een expertgroep van professionals de inclusiviteit van de dienstverlening te meten en verbeteren. En daar kunnen we ook jouw hulp bij gebruiken! Met jouw hulp ontwikkelen we samen een toetsingskader dat ons allemaal helpt dienstverlening zo inclusief mogelijk te maken.

Een pilotstudie is een studie waarbij de effecten van een interventie (een maatregel die is gericht op het verbeteren van toegankelijkheid of inclusie van een overheidsdienst) wordt getoetst.
Wil jij je dienstverlening ook gericht inclusiever maken? Werk je graag mee aan de ontwikkeling van een nieuw, innovatief meetinstrument voor inclusieve dienstverlening? Meld je dan aan om mee te werken aan een pilotstudie! Samen bekijken we wat er mogelijk is. Stuur een mail naar info@gebruikercentraal.nl.

Expertgroep

Expertbijeenkomst september 2022

De eerste pilotstudie is in november 2022 van start gegaan. Het idee voor pilotstudies ontstond eind september 2022 tijdens de eerste bijeenkomst met een expertgroep. De expertgroep bestaat uit professionals van binnen en buiten de overheid die willen helpen om het Toetsingskader Inclusie verder te ontwikkelen. In het filmpje hieronder geven we je een terugblik op de bijeenkomst van eind september! Het filmpje is met ondertiteling te bekijken.

Expertbijeenkomst mei 2023

Tijdens de expertbijeenkomst op 11 mei 2023 is er met de experts verder gepraat over het toetsingskader. De input van de experts tijdens deze bijeenkomst helpen ons kritisch zijn op waar we nu staan en hoe we verder bouwen aan het toetsingskader. Alle bevindingen van de bijeenkomst zijn vastgelegd in een tekening. Die tekening kun je hieronder zien.

Tekening van de expertbijeenkomst Toetsingskader Inclusie 11 mei 2023

We zoeken ook nog steeds (ervarings)experts die deel uit willen maken van de expertgroep. Ben jij expert op het gebied van inclusieve dienstverlening en wil je met ons meedenken? Meld je dan aan voor de Expertgroep Toetsingskader Inclusie. Stuur hiervoor een mail naar info@gebruikercentraal.nl. We komen daarnaast geregeld samen tijdens expertbijeenkomsten waarin we ideeën uitwisselen over het toetsingskader.

Meer weten?

Wil je simpelweg meer weten over het Toetsingskader Inclusie? Neem dan gerust contact met ons op via info@gebruikercentraal.nl.