Tips voor opdrachtgevers

De review wordt door de expertpanelleden uitgevoerd vanaf de eigen laptop, pc of mobiele telefoon. Er wordt per expertreview aanvraag een Mirobord gemaakt, waar de expertpanelleden en de opdrachtgever toegang toe krijgen. Dit bord wordt beheerd door Gebruiker Centraal.

Wij maken samen met jou als opdrachtgever een Mirobord met daarop de benodigde screenshots en informatie voor de expertpanelleden. De epxertpanelleden die gaan reviewen, zetten al hun bevindingen en eventuele vragen op dit bord. Op deze manier heb je als opdrachtgever al het commentaar in één tool en kan je dit zelf analyseren en terugkoppelen binnen je eigen organisatie.

Test ook met gebruikers uit je doelgroep

We adviseren je om naast deze expertreview ook nog een gebruikerstest te doen met je doelgroep.

Welke methoden en tools kan ik inzetten om het product/dienst te reviewen?

Er zijn vele methoden en tools om de verschillende aspecten van een product of dienst te reviewen. Welke methode of tool je inzet, hangt ook af van de vraag van de opdrachtgever en de eigen expertise van de persoon die gaat reviewen.

Bij een expertreview letten wij op drie onderdelen:

Bruikbaarheid

Gebruiksvriendelijkheid van het product of de dienst testen. Is een product of dienst makkelijk te gebruiken om als gebruiker je doel te bereiken. Kan je makkelijk het juiste formulier vinden en invullen om bijvoorbeeld een aanvraag te doen?

Begrijpelijkheid

Zijn de teksten geschreven in duidelijke taal? Leer er meer over met hulp van de richtlijnen in de Toolkit Taal.

Toegankelijkheid

Is een product toegankelijk in gebruik voor iedereen. Testen of het product voldoet aan de toegankelijkheidseisen van de WCAG niveau A en AA.

Het is niet de bedoeling dat je bij de review het complete product gaat checken op toegankelijkheid. Dat kost je te veel tijd. Maar je kan wel testen of een product werkt met bijvoorbeeld je screenreader of een andere tool die wordt gebruikt voor mensen met een fysieke beperking. Of op basis van de toegankelijkheidschecklist een aantal pagina’s checken of deze voldoen.

Artikelen over expertreviews