Het geheim van voor­leeskampioen Danischa Bah: er plezier in hebben

Voorleeskampioen Danischa Bah

Op 3 november is het eventjes fijn om naar onbegrijpelijke zinnen te luisteren. Dankzij de 12-jarige Danischa Bah. Tijdens de Landelijke Taalstrijd leest zij 5 moeilijke en ambtelijke zinnen voor. En dat doet ze waarschijnlijk met zoveel flair dat de 4 verschillende teams enthousiast de strijd aangaan. Maar zij is dan ook niet zomaar een voorlezer. Danischa is de Nationale Voorleeskampioen 2023.

Oh ja, Danischa zal die vrijdag best wel zenuwachtig zijn als ze die zinnen voorleest. Het gaat dan ook om andere teksten dan ze normaal voorleest. Maar het is en blijft voorlezen. En dat vindt ze “gewoon heel leuk om te doen”. En ze is er ook goed in. Heel goed. Anders word je ook geen voorleeskampioen.

Voorleeskampioen Danischa Bah lacht voor een muur van boeken

Boeken naar succes

Normaal leest Danischa uit boeken voor. Het liefste uit het boek ‘Serafina en de zwarte mantel’ van Robert Beatty.
Ze vindt het boek zo geweldig dat ze de schrijver graag een keer wil ontmoeten om hem persoonlijk te kunnen bedanken.

Ze las dit boek al vaak voor aan haar zusje. En ze las voor uit hetzelfde boek bij de Zeeuwse en landelijke voorleesfinale.
Bij de voorleeswedstrijden in haar klas, op school en in de gemeente Walcheren las ze voor uit ‘Kippenvel We Zijn Niet Alleen’ van R.L. Stine.

Voorbereid en onvoorbereid lezen

Dat ze zo ver kwam, had Danischa nooit verwacht. “Dat ik bij de Zeeuwse voorleeswedstrijd mocht zijn, vond ik al supertof. Ik dacht: ‘’Ik moet wel heel goed zijn om dit ook te winnen.””
Blijkbaar was ze heel goed, want ze won. Daardoor mocht ze meedoen met het Nationale Voorleeskampioenschap, dat op 24 mei 2023 gehouden werd in de Utrechtse Tivoli Vredenburg. Ze moest daar uit 2 boeken voorlezen. Eerst uit een boek waarmee ze geoefend had: het boek van Serafina dus. En dan moest ze ook nog ‘onvoorbereid lezen’: uit het boek ‘Mot en de metaalvissers’ van Sanne Roosenboom. “Dat vond ik zo’n leuk boek. Dat gaf me de moed om door te lezen.”

‘Dat meen je niet’

Ook dat ging goed. “Ik liep wel over van de zenuwen. En die andere voorlezers waren ook zo goed.” Ze dacht dat ze het niet ging redden. Nadat ze had voorgelezen, kreeg ze complimenten van de jury. Die bestond uit Evita Mac-nack (presentator NOS Jeugdjournaal), Sanne Rooseboom (de schrijfster van ‘Mot en de metaalvissers’) en voorzitter Martijn van der Linden (kinderboekenillustrator én Kinderboekenambassadeur).

Voorleeskampioen Danischa Bah krijgt de prijs uitgereikt omdat ze Nationaal Voorleeskampioen 2023 is geworden.

Vlak voor de prijsuitreiking gaf de jury een beschrijving van de persoon die het beste had voorgelezen. “Daar hoorde ik een paar complimenten die ik meteen na het voorlezen had gekregen. Toen dacht ik: ‘’Dat meen je niet”. De jury meende het wel. Ze werd uitgeroepen tot Nationale Voorleeskampioen. En meteen tot kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag.

Haar geheim

De jury waardeerde vooral dat Danischa zo rustig voorlas, “maar toch levendig en zelfverzekerd, zonder te overdrijven.” Bij dat levendige heeft ze wel iets aan haar toneelles. Maar voorlezen moet geen toneelspel worden. “Ik houd mezelf in.” Maar haar grote geheim is er veel plezier in hebben. “Als je dat niet hebt, kom je niet ver.”

Bijzonder om bij de Taalstrijd te zijn

Ook op 3 november zal ze er weer veel plezier in hebben. Nu doet ze zelf niet mee aan een wedstrijd, maar zorgt ze ervoor dat anderen kunnen strijden. En van haar mooi uitgesproken onbegrijpelijke zinnen mooie begrijpelijke zinnen maken. Danischa vindt het bijzonder om bij de Taalstrijd aanwezig te zijn. Een belangrijke strijd, vindt ze. Aandacht voor duidelijke teksten is en blijft nodig. Dat ze die dag waarschijnlijk de jongste is van alle aanwezigen, maakt haar niets uit. “Nieuwe mensen ontmoeten vind ik gaaf.”

Voorleeskampioen Danischa Bah zit voor een muur van boeken

Nadenken, opzoeken en vragen

Zelf krijgt ze ook weleens moeilijke teksten te lezen. “Als ik de tekst dan niet goed begrijp, dan lees ik de zin nog een paar keer en probeer ik logisch na te denken. Als ik een woord niet begrijp, dan pak ik er een woordenboek bij. Als ik er zelf niet uitkom, dan vraag ik het gewoon.” De kans is groot dat ze aardig wat woorden en zinnen die ze 3 november moet voorlezen niet begrijpt. Gelukkig krijgt ze die van tevoren thuisgestuurd, zodat ze kan oefenen. En woorden kan opzoeken, als het nodig is. Zo weet ze wat ze leest.

Druk programma

Bij voorlezen tijdens de Taalstrijd blijft het niet. Als voorleeskampioen heeft ze een druk programma. Wanneer ze precies waar moet voorlezen, weet ze niet. “Mijn moeder houdt het goed bij. Soms zegt ze 2 dagen van tevoren: je moet daar en daar naartoe. Misschien moet je je nog even voorbereiden.”

Plezier in lezen door school

De laatste tijd heeft ze al op veel plekken voorgelezen. Zoals in Middelburg, samen met de Voorleeskampioen van 2022, Guus Janse (ook uit Zeeland). Tijdens de Kinderboekenweek gaat ze voorlezen in De Drukkerij in Middelburg. En in die week wil ook haar oude school De Cypressenhof iets organiseren met Danischa. Op die school gaat ze bovendien met een violist op de achtergrond voorlezen, om te oefenen voor 3 concerten die ze daarna zullen geven.

De Cypressenhof heeft veel voor Danischa betekend. Die school besteedt veel aandacht aan lezen. 4 dagen per week wordt er een half uur gelezen. Daar begon voor Danischa het plezier in lezen, wat resulteerde in het plezier in voorlezen.

Luisterboek en zangcarrière

Inmiddels is Danischa naar de middelbare school. Ze is brugklasser van de CSW Van de Perre Middelburg. Daar is ook veel aandacht voor taal. “Taal vind ik heel interessant.” Ze volgt tweetalig onderwijs, waardoor ze veel vakken in het Engels volgt. In die taal wil ze ook goed kunnen voorlezen.

In de toekomst wil ze graag blijven voorlezen. “Ik zou het ontzettend gaaf vinden als ik een keer een luisterboek mag opnemen.” Haar droom is om “een zangeres te worden met eigen geschreven songteksten.” En met haar ervaring met voorlezen zal iedereen haar heel goed kunnen verstaan.

Hoort bij de community