Hulpmiddelen

Op zoek naar schrijftips? Kijk dan eens bij de richtlijnen voor betere tekst en beeldtaal. Zoek je naar iets anders? Op deze pagina vind je nog meer hulpmiddelen van Gebruiker Centraal en andere organisaties.

Bekijk hulpmiddelen voor:

46 hulpmiddelen gevonden.

Alternatieven voor ouderwetse woorden

Een lijst van Onze Taal met ouderwetse, formele en ‘ambtelijke’ woorden die je beter kunt vermijden. Daarnaast staan alternatieven die moderner, korter en begrijpelijker zijn.

Ambtelijk Woordenboek

Dit digitale Ambtelijk Woordenboek van Tekstnet verklaart honderden ambtelijke termen. Het is gemaakt voor ambtenaren die helder willen schrijven én voor mensen die documenten van de overheid niet begrijpen.

Beeldkompas

Twijfel je over de inzet van foto’s, infographics en andere visuele communicatie? Beeldkompas helpt je verder. 

Beeldverhalen ziekte en gezond­heid

Beeldverhalen over ziekte en gezondheid, uit de kennisbank van landelijk expertisecentrum Pharos.

Begrijp je lichaam

Praktisch voorlichtingsmateriaal over het menselijk lichaam en veelvoorkomende klachten waarin gebruik wordt gemaakt van eenvoudige anatomische afbeeldingen en teksten.

Be­leid voor duidelijke taal

Natuurlijk wil je dat je hele organisatie in duidelijke tekst en (beeld)taal communiceert. Tips om hiervoor beleid op te zetten, in de praktijk te brengen én vast te houden, hebben we voor je op een rijtje gezet.

Checklist begrijpelijke over­heids­teksten

De Checklist begrijpelijke overheidsteksten is een resultaat van het onderzoek naar de begrijpelijkheid van brieven en webteksten van de overheid. Met deze checklist kun je nagaan of je tekst doelgericht is, een heldere opbouw heeft en de juiste toon heeft.

Communi­catieRijk

Een community voor communicatieprofessionals bij de Rijksoverheid die kennis uitwisselen over overheidscommunicatie.

Direct Duidelijk Deal

De Direct Duidelijk Deal is een intentieverklaring dat jullie gaan werken aan begrijpelijke communicatie.

Direct geleerd, duidelijk gedaan

De belangrijkste lessen uit de eerste 50 afleveringen van de Direct Duidelijk Tour, een serie webinars over duidelijke communicatie en dienstverlening door de overheid.

Diversiteitspraktijk.be

Hoe maak je dienstverlening toegankelijker voor iedereen? Hoe zet je in op diversiteit? Hoe kan je duidelijk en efficiënt communiceren met anderstaligen? En wanneer kan je een tolk of vertaler inschakelen? Diversiteitspraktijk.be biedt antwoorden en praktische tips voor deze vragen.

Duidelijke juridische taal

Heb jij op jouw werk wel eens te maken met juridische teksten? Bekijk dan dit overzicht met alles wat je kunt lezen, luisteren en (terug)kijken rondom dit onderwerp.

Duidelijke over­heids­communi­catie

Een handreiking en verschillende webinars van de VNG over duidelijke overheidscommunicatie.

Grondwet-app

De Grondwet is in eenvoudig Nederlands geschreven en in een app gezet. Zodat iedereen de regels van de Grondwet begrijpt. Ook staat bij ieder artikel een korte toelichting. En natuurlijk bevat de app ook de originele artikelen van de Grondwet.

Handboek webcontent

Een gratis handboek met hulp om webcontent te maken die relevant, gebruiksvriendelijk, vindbaar én toegankelijk is.

Ishetb1.nl

Snel checken of een woord B1 is? Dan kun je op de website Ishetb1.nl terecht.

Kennisbank Begrijpelijke Taal

Begrijpelijkheidsonderzoek voor wetenschappers, communicatie- en taaladviseurs, studenten, beleidsmakers en andere belangstellenden.

Lees Simpel-app

Lees Simpel is een app die mensen helpt om ingewikkelde brieven te lezen. Je kunt de app downloaden voor iPhone en Android.

Mijn­woordenboek.nl

Voor het vervoegen van werkwoorden, vertalingen, synoniemen, dialectwoorden, rijmwoorden én anagrammen.

Monitor Begrijpelijk­heid over­heids­teksten 2022

Hoe begrijpelijk zijn overheidsteksten? De Universiteit Utrecht en HAN University of Applied Sciences meten gezamenlijk de begrijpelijkheid van meer dan 200 overheidsteksten van ruim 70 Nederlandse overheidsorganisaties.

Netwerk Direct Duidelijk

Werk jij aan duidelijke (overheids)communicatie? En wil je inspiratie opdoen en collega’s bij andere organisaties leren kennen? Sluit je dan aan bij het Netwerk Direct Duidelijk.

Online checklist toegan­kelijke informatie

Deze checklist van Pharos helpt bij het maken van begrijpelijk voorlichtingsmateriaal zoals folders, apps, websites en eHealth.

Onze Taal

Onze Taal maakt een tijdschrift over taal en geeft deskundig taaladvies. Alles over taal voor iedereen.

Open source iconenset

Duidelijke iconen helpen bezoekers van gemeentelijke websites om sneller bij de juiste informatie te komen. Daarom ontwikkelde OpenGemeenten een iconenset.

Patiënt­vriendelijke termen

Om de leesbaarheid van de patiëntenbijsluiter te helpen verbeteren, heeft het CBG gewerkt aan een lijst met patiëntvriendelijke termen. Deze lijst bevat ruim 800 termen.

Readability Guidelines

Deze website bevat richtlijnen (met onderbouwing) voor bijvoorbeeld duidelijke taal, interpunctie, en schrijven voor verschillende kanalen en doelgroepen.

Richtlijnen beeldgebruik laag­geletterden

Wil je beeld gebruiken in communicatiemiddelen voor laaggeletterden? Deze richtlijnen van de gemeente Amsterdam kunnen je verder helpen.

Schrijfassistent

De Schrijfassistent ondersteunt je tijdens het schrijfproces. Deze online schrijfhulp is ontwikkeld door het Instituut voor Levende Talen (ILT) van de KU Leuven, in samenwerking met de VRT en De Standaard.

Speelset Begrijpelijke taal

Begrijpelijke taal is een voorwaarde is om gebruikers te bereiken. Wil je de taal in jouw organisatie direct duidelijker maken? Speel dan de speelset Begrijpelijke taal van het Optimaal Digitaal Spel.

Spel ‘Zeg dat dan!’

Dagdagelijks, een call inschieten, het ambitieniveau: dit zijn woorden of uitdrukkingen die je terugvindt in ‘Zeg dat dan!’, een spel om je bewust te worden van onduidelijke woorden die we allemaal gebruiken. Hoe (on)duidelijk communiceer jij eigenlijk?

Stappenplan Schrijven voor toptaken

Met dit stappenplan Schrijven voor toptaken krijg je korte en duidelijke webteksten die direct antwoord geven op de vraag van je bezoeker.

Steffie.nl

Steffie legt moeilijke dingen op een makkelijke manier uit. Bijvoorbeeld vrienden maken, DigiD, geldzaken en een bezoek aan de huisarts. Zo wordt de wereld weer iets eenvoudiger.

Stichting ABC

Benieuwd of je communicatiematerialen goed aansluiten op het niveau van laaggeletterden? Informeer dan bij Stichting ABC.

Stichting Lezen en Schrijven

Lesmaterialen en instrumenten die helpen bij de aanpak van laaggeletterdheid.

Synoniemen.net

Synoniemen.net helpt je snel aan het juiste woord. Het biedt naast een online synoniemenwoordenboek ook vertalingen en een hoop extra’s.

Taal voor allemaal

Taal voor allemaal is een methode voor begrijpelijk schrijven, afbeeldingen kiezen en testen. Je kunt 2 boekjes downloaden over taal voor iedereen, ook voor mensen met zeer lage taalvaardigheden.

Taal voor laag­geletterden (met beslisboom)

Taal voor laaggeletterden is onderdeel van de schrijfwijzer van de gemeente Amsterdam. Inclusief beslisboom om te bepalen: welke informatie moet begrijpelijk zijn voor allemaal?

TaalUnie

De Taalunie ontwikkelt en stimuleert beleid voor het Nederlands in Nederland, Vlaanderen en Suriname, en ondersteunt het Nederlands in de wereld.

Test het leesniveau

De Accessibility Leesniveau Tool geeft op basis van een ingevoerde tekst een indicatie van het niveau van de leesbaarheid.

Toolkit begrijpelijke bijsluiter

Tips en hulpmiddelen voor iedereen die wil werken aan een begrijpelijke Nederlandstalige bijsluiter.

TVF (tool)

Het tekstvoorbereidingsformulier (TVF) maakt je bewust van de ‘knoppen’ waaraan je vooraf kunt draaien om je geschreven en gesproken teksten beter te maken. Deze gratis tool is ook in het Engels beschikbaar en werkt voor teksten in elke taal.

Uitgangs­punten over­heids­communi­catie

De overheidscommunicatie kent een aantal principiële uitgangspunten. Deze zijn tot stand gekomen door de inbreng van diverse staatscommissies en de daarop volgende interne discussie in de Voorlichtingsraad.

Voor­lichting in eigen taal

Voorlichtingsfolders in eigen taal, uit de kennisbank van landelijk expertisecentrum Pharos.

Woordenlijst.org

Op Woordenlijst.org vind je de spelling van woorden en namen. Handig als je snel de juiste spelling wilt checken.

Zanzu

Een website van Rutgers (expertisecentrum seksualiteit) met informatie over seksuele gezondheid in 17 talen.

Zoekeen­voudige­woorden.nl

Vaak gebruiken we moeilijke woorden die onze lezers niet of onvoldoende begrijpen. Op Zoekeenvoudigewoorden.nl vind je eenvoudige woorden. Of eenvoudige alternatieven voor moeilijke woorden.