Design thinking bij de overheid conferentie

Een conferentie met (inter)nationale sprekers die toonaangevend zijn op het gebied van design thinking, we laten voorbeelden van en voor de Nederlandse overheid zien en je doet praktijkervaring op tijdens de workshops.

De conferentie is geweest. Bekijk de verslagen.

Programma

9.00 Digitale inloop
9.30
Welkom door dagvoorzitter Maike Klip
9.45 Keynote 1: André Schaminée
Specialist voor design thinking binnen de overheid bij Twynstra Gudde
10.15 Pauze
10.20 Keynote 2: Cat Drew
Chief Design Officer bij de Design Council in Londen
10.50 Pauze
10.55 Keynote 3: Akil Benjamin
Head of Strategy and Research bij Comuzi 
11.25 Pauze
11.30 Workshop (deel 1 van 2)
12.30 Lunchbreak met georganiseerde thuiswandeling of een lunchtalk met keynotes
13.30 Workshop (deel 2 van 2)
14.30 Koffiebreak
14.45 Digitale inloop
14.50 Keynote 4: Hanna Harris
Chief Design Officer bij de gemeente Helsinki
15.20 Afronding conferentie door Maike Klip
15.35 Virtuele napraatborrel
16.30 Einde conferentie

Keynotes


André Schaminée


Cat Drew


Hanna Harris


Akil Benjamin

Workshops

Alle workshops hebben een deel voor én een deel na de lunch. Je kunt 1 van de volgende workshops kiezen:

1: Stop met praten, start met doen: meer impact met design denken!

Design thinking is nu typisch iets wat je níet in je eentje doet. De kracht zit juist in samenwerken vanuit verschillende disciplines en invalshoeken. Hoe krijg je de hele organisatie hier warm voor? En hoe zorg je dat vooral deze nieuwe manier van denken door steeds meer collega’s wordt toegepast? Tijdens deze workshop bespreken we onze uitdagingen én oplossingen!
Lees alles over workshop 1

2: Leer je doelgroep écht kennen met contextmapping

Jij hebt misschien een geweldig goed idee, maar wat zijn de wensen van degenen die jouw dienst gaan gebruiken? Wat hebben ze nodig? Hoe past die dienst in hun leven? Wat voor gevoel hebben ze? En wat betekent dat voor het gebruik van die dienst? Tijdens deze >workshop  ga je aan de slag met een methode om daarachter te komen: contextmapping.
Lees alles over workshop 2

3: Inzicht in de klantreis

Hoe zorg je dat je het overzicht houdt van de meest waardevolle inzichten en lessen uit onderzoek
onder gebruikers? Denk bijvoorbeeld aan klantreizen en persona’s. Hoe zorg je dat je deze zo duidelijk mogelijk op je netvlies hebt staan als je mogelijke oplossingen verkent? Collega’s van UWV delen met jou hun ervaringen met de tools die zij hiervoor gebruiken.
Lees alles over workshop 3

4: Ideation, het speelveld binnen jouw organisatie, groot en klein

In de eerste fase van design thinking staat het framen van de uitdaging centraal en onderzoek je de behoeftes van jouw eindgebruiker. Daarna is het tijd voor het ontwerpen van oplossingen. Een klassieke brainstorm met sticky-notes op bruin papier is een herkenbare vorm om tot ideeën te komen. Maar hoe zorg je er voor dat oplossingen ook gedragen worden in jullie organisatie? En hoe herken je het verschil tussen een leuke
en een strategische oplossing? Tijdens deze sessie ga je met deze vragen aan de slag.
Lees alles over workshop 4

5: Prototyping voor niet-designers!

Het maken van een prototype is één van de essentiële elementen van design thinking. Want die kun je testen met echte mensen en helpen je om zelf meer duidelijkheid te creëren. Het is de allersnelste manier om te ontdekken of je oplossing werkt en of je aannames kloppen. Maar ja: hoe doe je dat dan? In deze workshop leer je waarom en hoe je een simpele testversie van je product of dienst kunt maken – zonder dat je een volleerde programmeur of vormgever hoeft te zijn.
Lees alles over workshop 5

6: Testen met de gebruikers: zo pak je dat aan

Het is een spannend moment: testen wat mensen vinden van jouw oplossing voor hun probleem. Hoe zorg je dat je zo’n test goed doet en dit moment optimaal benut? In deze workshop leer je wat de belangrijkste elementen zijn voor een test met gebruikers. We laten je verschillende technieken zien en delen ervaringen uit de praktijk.
Lees alles over workshop 6

7: Design thinking in 120 minuten

Nog nooit iets met design thinking gedaan? Dan is dit de workshop die speciaal voor jou is ontworpen! En nee, dat wordt geen saaie PowerPoint-presentatie over stappen en fasen. Tijdens deze bijzondere workshop gaan we het gewoon dóén: design thinking. Want als je het ervaart, heb je verder geen uitleg meer nodig!
Lees alles over workshop 7

8: Op zoek naar de waarde(n) van ethiek bij digitale innovatie met de Ethical Matrix

Het is misschien geen onderwerp waar je dagelijks bij stilstaat: ethiek in het ontwerpproces. En toch is het heel belangrijk. Want het ontwerpen van een dienst of product is niet neutraal. Als je het goed doet, beïnvloed je iemands leven. En welk effect heeft dat? Kan dat ook ongewenste of onbedoelde gevolgen hebben? De experts van het Ethics Lab (Sociale Verzekeringsbank) en de Hogeschool Utrecht nemen je tijdens deze workshop mee in Ethical Matrix: een tool om een innovatie of te ontwerpen dienst te beoordelen.
Lees alles over workshop 8