Digitale vaardigheden oefenen met Marktplaats
Er zijn tal van initiatieven in Nederland om mensen te helpen die naast laaggeletterd ook moeite hebben met digitale vaardigheden. Tijdens het Tel mee met taal Congres (13 februari 2020) kwamen zowel vernieuwende als beproefde concepten voorbij om mensen te helpen die moeite hebben om hun weg te vinden in de digitale wereld, waaronder de camouflagecursus ‘(ver)kopen via Marktplaats’. In gesprek met Mohammend Benmoussa (Digikare) en Erdinç Yazilitas (Digislim), de initiatiefnemers van deze bijzondere cursus.
“Mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en digitale vaardigheden kunnen bijvoorbeeld terecht bij de Informatiepunten Digitale Overheid in de plaatselijke bibliotheek. Maar ja, die moet je dan wel weten te vinden als je laaggeletterd bent.” Aan het woord is Mohammed Benmoussa. Samen met Erdinç Yazilitas heeft hij de cursus ‘(ver)kopen via Marktplaats’ bedacht. In samenwerking met partners die werkzaam zijn in en om Arnhem, waaronder Rozet (bibliotheek) en Rijnstad (welzijnsorganisatie), is de cursus ontwikkeld. De eerste 2 cursussen zijn door Rozet betaald. Momenteel loopt een subsidieverzoek bij de gemeente Arnhem om de rest van het jaar de cursus gratis aan te bieden.
(Ver)kopen via Marktplaats
‘Hoe kan ik snel en handig mijn auto verkopen? Of mijn fiets of mijn jas? Hoe kom ik op een goedkope manier aan stoel of bureau? Via Marktplaats natuurlijk!’ is te lezen in de folder om deelnemers te werven. De cursus bestaat uit 5 gratis bijeenkomsten van 2 uur in een wijkcentrum in Arnhem. Het doel is om de deelnemers digitaal vaardig te maken. Door het verkennen van Marktplaats leren deelnemers hoe je kunt communiceren via internet, hoe je een e-mailadres aanmaakt en hoe je op een betrouwbare manier de betaling regelt.
Het idee
Hoe zijn jullie op het idee gekomen voor deze cursus? “Wij wonen allebei in Arnhem in een buurt waar veel mensen moeite hebben met de Nederlandse taal. We zien het dagelijks om ons heen. Dat heeft ons aan het denken gezet”, vertelt Yazilitas, trainer bij Digislim. Hij vervolgt: “Steeds meer communicatie met onder andere de overheid gaat digitaal. Dat is fijn en biedt kansen maar voor mensen die al moeite hebben met lezen en schrijven gaan deze digitale ontwikkelingen te snel. Zij kunnen wel wat extra hulp gebruiken. Tegelijkertijd was de gemeente Arnhem bezig met een aanpak om laaggeletterden te bereiken. Dat wisten wij en dus hebben we contact gezocht met de coördinator laaggeletterdheid bij de gemeente.”
Ontwikkeld vanuit de vraag
“Wat deze cursus bijzonder maakt, is dat het is ontwikkeld vanuit de vraag en niet vanuit het aanbod”, vult Benmoussa aan. Bij het opstellen van het projectplan is rekening gehouden met de KLASSE! methodiek, een methode voor het vinden, benaderen en werven van laaggeletterden. Het is gebaseerd op het idee dat je mensen alleen kunt bereiken door hen aan te spreken op een manier die bij ze past. “Wij richten ons met de Marktplaatscursus op de doelgroep laaggeletterden die graag willen bijverdienen.”
Camouflagecursus
“Je kunt het zien als een camouflagecursus om laaggeletterdheid te signaleren. Dat wil zeggen dat het eigenlijk dient als een ‘opstapje’ naar eventueel vervolgaanbod om (beter) te leren lezen & schrijven en om digitale vaardigheden verder te ontwikkelen.”
Vervolgaanbod
Yazilitas: “We weten van tevoren niet wat de behoeften zijn van de cursisten maar daar komen we snel genoeg achter. Er zijn namelijk signalen waar je op kunt letten. Zo kunnen geïnteresseerden meer informatie opvragen of zich aanmelden door een e-mail te sturen. En bij de start vragen we deelnemers een naambordje te schrijven. Maar we luisteren ook goed. Soms komen deelnemers met een hulpvraag waarmee wij ze direct verder kunnen helpen. Of we attenderen ze op het vervolgaanbod. Onze trainers zijn er in gespecialiseerd om laaggeletterdheid bij deelnemers op te merken en kunnen vaak doorverwijzen naar programma’s of instanties die kunnen helpen.”
Eindelijk een diploma
Wat zijn de reacties van deelnemers? “We krijgen erg enthousiaste reacties. Iedere deelnemer krijgt een certificaat uitgereikt. Naast dat ze digitale vaardigheden oefenen krijgen mensen ook meer zelfvertrouwen”, vertelt Yazilitas. “Ja zeker, dat klopt”, gaat Benmoussa enthousiast verder. “Zo liet een cursist zich ontvallen “Eindelijk heb ik een diploma”. En als er successen zijn geboekt, krijgen ze de smaak van het verhandelen via Marktplaats te pakken. Een andere deelnemer kocht via marktplaats een panfluit om deze vervolgens door te verkopen voor meer geld. Kijk, daar doen wij het voor.”
Meer weten over de cursus ‘(ver)kopen via Marktplaats’? En benieuwd naar de mogelijkheden in uw gemeente of organisatie? Kijk dan op digislim.nl. Of neem direct contact op met Erdinç Yazilitas via info@digislim.nl.