Dé manier om duidelijke taal in je organisatie onder de aandacht te houden
Aandacht krijgen voor duidelijke taal in jouw organisatie is 1 ding. Maar hoe houd je de aandacht vast? Een verplichte schrijftraining voor het team? Een grondige update van de schrijfwijzer? Op zich allemaal niks mis mee, maar het kán ook leuker.
Hoe? Met het spel Zeg dat dan! Bij dit spel moet je binnen 60 seconden woorden zoals ‘beschikking’ of ‘regeldruk’ aan je collega’s omschrijven, zónder de woorden zelf te gebruiken. Je kunt het spelen als een gezelschapsspelletje. Maar wist je dat dit spel ook een mooie manier is om duidelijke taal in je organisatie onder de aandacht te houden?
We horen dit van meerdere mensen die het spel al hebben gespeeld. Wij vroegen hun hoe ze het spel hadden ingezet in hun organisatie. De leukste 7 tips vind je hieronder op een rij. Doe er je voordeel mee!
1. Deel spelkaartjes in de interne nieuwsbrief
“Ik gebruik het spel ook door de kaartjes met de onduidelijke woorden te delen via onze interne nieuwsbrief. Iedere keer kies ik 2 kaartjes om te delen. Het mooie is dat vanuit onze organisatie nu spontaan ook voorbeelden worden aangeleverd om te delen in de nieuwsbrief. Het brengt dus interactie op gang!”
2. Open je vergadering met het spel
“Ik leerde het spel kennen via iemand in mijn netwerk, die er een vergadering mee opende waar ik ook bij zat. Inmiddels heb ik dat zelf ook een aantal keer gedaan. Het is een mooie opwarmer om collega’s uit te dagen in begrijpelijke taal te vergaderen en te schrijven.”
3. Zet de moeilijke woorden op intranet
“Iemand met wie ik het spel speelde, was zo enthousiast dat hij de tip gaf om dagelijks op intranet een moeilijk woord te laten zien. Waarbij de duidelijkere omschrijving in beeld komt als je op een knop klikt. We gaan binnenkort bekijken of dat technisch mogelijk is.”
4. Gebruik het als opwarmer voor een workshop
“We speelden het spel als opwarmer van een workshop over heldere brieven en -mails. De deelnemers waren heel enthousiast. De belangrijkste conclusie van de deelnemers na het spel was dat ze veel woorden gebruiken die ze niet goed kunnen omschrijven, omdat ze eigenlijk niet weten wat ze exact betekenen. Soms omschreven ze een woord ook verkeerd, omdat het een andere betekenis heeft dan ze dachten. Er kwam ook duidelijk naar voren dat ambtelijke termen lang niet altijd duidelijk zijn, zelfs niet voor collega’s.”
5. Gebruik het tussen het overleg door
“Wij gebruiken het spel in onze teams om op een speelse wijze aandacht te vragen voor begrijpelijke communicatie. Dat doen we door in een overleg even 5 minuten het spel te spelen. Dat werkt heel goed. Collega’s reageren hier enthousiast op.”
6. Maak het spel onderdeel van je training
“We hebben een training ‘Begrijpelijk schrijven’ gemaakt voor onze collega’s en hierin beginnen we met het spel.”
7. Geef het stokje door
“We hebben het spel eerst met ons eigen team gespeeld. Dat was leuk! Wij vonden de woorden heel herkenbaar, ook omdat we ons zelf schuldig maken aan onduidelijke taal. We hebben hierover geblogd op ons intranet met de oproep wie het stokje – of in dit geval: het setje kaarten – wilde overnemen. Inmiddels zijn er zo al een aantal groepjes collega’s aan de slag gegaan.”
De aandacht vasthouden
Eerder stond in de Direct Duidelijk Tour de vraag centraal: hoe houd je aandacht voor duidelijke taal vast? Het spelen van het spel Zeg dat dan! is een mooie manier. Benieuwd naar de tips van andere experts? Kijk dan het webinar terug.
Liever meer lezen? Er is ook een blog met 9 tips om de aandacht voor duidelijke taal vast te houden in jouw organisatie.