Bekijk het aanbod aan breakoutsessies. Wat mag je verwachten? Praktische tips, geleerde lessen en praktijkvoorbeelden waaruit je inspiratie kunt halen en waarmee je de volgende dag direct aan de slag kunt.
Breakoutsessies
De Bende van Ellende
De ervaringsdeskundigen van Onzichtbaar Den Haag spelen zichzelf als cliënt na in een waargebeurde situatie. De administratie en een tas vol post gaan mee: brieven van deurwaarders, dwangsommen van schuldeisers en nog ongeopende brieven van de belastingdienst. De brievenbus wordt letterlijk op tafel geleegd. Met De Bende van Ellende maak je in een team op verrassende wijze kennis met een problematische leefsituaties. Komen jullie tot oplossingen en een aanpak?
De Grote Inclusieshow
Quizmasters Dik en Freek nemen je in deze show mee in de wereld van inclusieve dienstverlening. Zij hebben de Grote Inclusieshow bedacht en gemaakt om bij de gemeente draagvlak te krijgen voor dit onderwerp. De show is leuk, informatief en confronterend. Zorgt voor bewustwording in de organisatie.
De wensen van de gebruiker voorop: Wat leert het Meldpunt Ontoegankelijke apps ons?
Wat de gebruiker echt nodig heeft en wat de richtlijnen eisen, zijn niet hetzelfde. We delen de lessen van het testen en ontwikkelen van de ontoegankelijk app en delen de eerste +/- 100 meldingen over apps in het Meldpunt voor Ontoegankelijke apps. We vergelijken die resultaten met de resultaten van de door ons uitgevoerde toegankelijkheidsonderzoeken. We sluiten af met een concrete aanpak hoe je een app toegankelijk bouwt.
Design thinking in de praktijk
Tijdens deze sessie gaan we vanuit de Gemeente Den Haag met jullie aan de slag. We doorlopen het proces middels een case en sparren samen met jullie over het onderwerp. Hoe leveren we nou écht waarde voor onze doelgroep en de organisatie?
Een formulier op papier – bijzaak of noodzaak?
Digitaal, tenzij: binnen de overheid (en daarbuiten) is dit een bekend devies. En natuurlijk: digitaal is doorgaans sneller, goedkoper en voor veel mensen makkelijker dan papier. Maar een flinke groep Nederlanders valt hierdoor buiten de boot. In deze breakoutsessie nemen de sprekers je mee in het waarom en hoe van het papieren donorformulier. En vertellen ze waarom dit traject een voorbeeld is geworden voor de huidige coronavaccinatiecampage.
Heldere juridische taal: durf jij het aan?
Misschien ben jij al overtuigd van het belang van heldere juridische taal. Maar misschien vraag je je nog af waarom juridische teksten begrijpelijk voor iedereen moeten zijn. In beide gevallen is de kans groot dat je denkt: Hoe dan?! Doe mee met de workshop van André Verburg en Paula van Gemen en krijg antwoord op de hoe-vraag.
Inclusieve dienstverlening in de publieke sector #HoeDan?
Met elkaar leven in een diverse samenleving vereist inclusieve publieke dienstverlening van organisaties. Dat betekent: inclusief (leren) werken. Maar wat houdt dat in? En waar begin je?
Is jouw prototype, website, app of brief wel écht gebruiksvriendelijk en duidelijk?
Werk je bij een overheidsorganisatie en twijfel je of je prototype, website,app of brief wel écht gebruiksvriendelijk en duidelijk is? Laat jouw prototype, website, app of brief reviewen door het Expertpanel Gebruiksvriendelijkheid.
Maak de menselijke maat concreet met Optimaal Digitaal
Wil jij concreet aan de slag om de menselijke maat in jouw organisatie te verbeteren? Speel dan het Optimaal Digitaal spel. Het Optimaal Digitaal spel is een handig instrument om je (online)dienstverlening te verbeteren. Het spel begint met een duidelijk doel dat je zelf bepaalt en eindigt met concrete acties waar je de volgende dag mee aan de slag kan. In deze interactieve online workshop maak je kennis met het Optimaal Digitaal spel. Tijdens de workshop gebruiken we de nieuwe speelset Menselijke Maat.
Menselijke maat? Het start met empathie!
Aan de hand van een aantal concrete casussen en levensgebeurtenissen geeft het programma Mens Centraal aan hoe je empathie vorm kan geven in je dienstverlening en communicatie.
Mensenbieb: laat je verrassen door een gesprek
De Mensenbieb is een bibliotheek van mensen. Bij de Mensenbieb ‘leen’ je levende boeken. De boeken zijn mensen die je normaal niet zo snel zou spreken. Denk aan iemand met autisme, een transgender, imam of vluchteling.
Steengoede online formulieren: Hoe doe je dat? Ervaringen uit de praktijk
ICATT en gemeente Amsterdam werken samen om honderden formulieren te digitaliseren. Met slimme processen voor collega’s en begrijpelijke online service voor burgers en ondernemers. In deze sessie delen ze hun ervaringen met jou. Wat zijn de uitdagingen bij het maken van gebruiksvriendelijke online formulieren? Waar zijn zij tegenaan gelopen, welke keuzes hebben zij gemaakt, wat liep goed en wat zijn de geleerde lessen.
Toestemming samen regelen – vrijwillig machtigen voor mantelzorgers en hun naasten
Mantelzorgers ervaren veel “gedoe” met het aantonen dat ze namens iemand anders handelen. In dit traject van de gemeente Almere, Leiden en Amsterdam hebben we met mantelzorgers en hun naasten een alternatief concept uitgewerkt. Dit concept is gericht op een voorziening waarmee mantelzorgers samen afspraken kunnen maken en vastleggen.
Videobellen als Digitale Balie bij de gemeente Rotterdam en omnichannel dienstverlening
Vanachter het scherm je baby aangeven of je huwelijk regelen. Dat kan sinds vorig jaar in gemeente Rotterdam via de digitale balie. En de omnichannel aanpak sluit goed aan op de ambities van de overheid waarin verbetering van het contact tussen burger, ondernemer en overheid centraal staat.
Workshop Direct Duidelijk
In deze workshop neemt Talissa je mee in het verhaal van Direct Duidelijk en de Direct Duidelijk Brigade. En ze gaat in op waarom begrijpelijke overheidstaal belangrijk is en hoe we hieraan werken binnen en buiten de overheid. Ze deelt voorbeelden van moeilijke, ambtelijke teksten en laat zien hoe die beter en duidelijker kunnen. Je krijgt zelf ook praktische schrijftips. In het interactieve deel daagt Talissa je uit tijdens een taalquiz en herschrijf je samen met haar een korte tekst.