Community Proactieve Dienst­verlening Artikelen

Lees alle artikelen van Community Proactieve Dienstverlening

Hoe proactieve dienst­verlening het contact tussen over­heid en burgers transformeert

Overzichtelijke, toegankelijke en laagdrempelige dienstverlening. Dat is de ambitie van het programma Proactieve Dienstverlening dat het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK) heeft opgezet. Programmamanager Eefje Steenvoorden vertelt er meer over.

Meer over

  • Draagvlak en bewustwording
  • Mensgericht denken en ontwerpen

‘Mensen moeten de ervaring hebben dat ze maar met 1 over­heid te maken hebben’ 

Christel Olivers vertelt over hoe BZK overheidsbreed inzet op een meer klantgerichte werkwijze. “Wij proberen departementen, en lokale en landelijke dienstverleners nog meer bij elkaar te brengen en in beweging te krijgen. Alleen samen helpen we mensen zo goed mogelijk te bewegen door de complexe overheid.” 

Meer over

  • Inclusie en digitale toegankelijkheid
  • Mensgericht denken en ontwerpen

UWV: ‘Elke dag een beetje beter voor onze cliënten en werkgevers’ 

De laatste jaren trekt het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) er hard aan om meer klantgedreven te werken. “We zijn goed bezig, maar het kan nog beter!”, zegt Birgitte van Buggenum. Lees hoe UWV werkt aan een meer klantgerichte dienstverlening. 

Meer over

  • Mensgericht denken en ontwerpen

Wat is proactieve dienst­verlening en wat kan je ermee?

Weet jij wat proactieve dienstverlening precies is? Lees hoe je als overheid inwoners helpt door proactieve dienstverlening in te zetten.

Meer over

  • Mensgericht denken en ontwerpen

‘Proactieve dienst­verlening zou de norm moeten zijn’

Stad Gent heeft indruk gemaakt met haar proactieve dienstverlening. Dienstverlening waarbij de gebruiker écht centraal staat. Wat houdt deze dienstverlening in? En wat kunnen we van Gent leren? Sarah Spiessens vertelt het ons.

Hoe zetten andere landen in Europa de gebruiker centraal?

Met het UserCentriCities (UCC) netwerk kent Europa een community vol overheidsprofessionals die zich inzetten voor inclusieve en toegankelijke overheden. En die met elkaar samenwerken. Tijdens de UserCentriCities Summit 2023 werd die samenwerking gevierd en werden gebruikersgerichte diensten bekroond.

Meer over

  • Begrijpelijke tekst en beeldtaal
  • Draagvlak en bewustwording

De 8 dimensies van persoonlijke dienst­verlening

Overheden introduceren vaak ‘persoonlijke’ digitale diensten. Maar waarom worden die ideeën vaak slecht ontvangen? Omdat niet aan gebruikers zélf wordt gevraagd wat ze belangrijk vinden. Aldus Jeroen van Grondelle en Dies Weijschedé tijdens een online bijeenkomst voor leden van Community CX.

Meer over

  • Inclusie en digitale toegankelijkheid