Burgemeester Pieter Verhoeve over inclusieve dienstverlening
Als gemeente er voor iedereen willen zijn én daarbij niemand buitensluiten, dat is waar burgemeester Pieter Verhoeve (gemeente Gouda) naar streeft als we het hebben over inclusieve dienstverlening. Maar dat is niet eenvoudig, vindt de burgemeester. Hij vertelt hoe de gemeente Gouda bezig is met inclusieve dienstverlening en digitale toegankelijkheid.
‘De overheid is ertoe geroepen om er te zijn voor iedereen’
“Wist je dat wij in Nederland de enige rechtstaat ter wereld zijn waarbij de grondwet begint met het woordje ‘allen’?”, zegt Pieter Verhoeve, burgemeester van Gouda. En dat is precies hoe hij zelf over het onderwerp inclusie denkt. “Want,” vertelt hij: “wij willen er als gemeente zijn voor alle inwoners. Daarbij willen we niemand buitensluiten. Maar, dat is wél heel ingewikkeld. Want iedere doelgroep heeft andere behoeften. Toch ben ik van mening dat de overheid ertoe geroepen is om er te zijn voor iedereen, dit moet lokaal beginnen.”
De inclusieve dienstverlening van de gemeente Gouda
Maar liefst 22% van de inwoners van Gouda begrijpt de Nederlandse taal niet goed, vertelt burgemeester Verhoeve: “Dat is best een hoog percentage. Daarom investeren we hier ook veel in. We hebben bijvoorbeeld een wethouder die zich inzet voor laaggeletterdheid. Ook hebben we veel tijd en energie gestoken in het toegankelijk maken van onze website. We maken niet alleen gebruik van tekst, maar ook van beeld en video om zo duidelijk mogelijk te zijn. Daarnaast volgen we algemene richtlijnen voor digitale toegankelijkheid, zoals Gebruiker Centraal dat ook uitdraagt.”
Ook probeert de gemeente laagdrempelig te zijn als het gaat om persoonlijk contact met de inwoners van Gouda. Zo is er altijd een gastheer of gastvrouw aanwezig als je binnenkomt bij de gemeente. Die helpt mensen op weg en legt uit waar zij moeten zijn. “Ook letten we erop dat we onze brieven zoveel mogelijk op B1-taalniveau schrijven. En we regelen tolken, zodat de mensen die geen Nederlands spreken ook de hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben.”
Als voorbeeld noemt burgemeester Verhoeve de komst van veel Oekraïense mensen die gevlucht zijn voor de oorlog. De gemeente Gouda regelde extra tolken, om de mensen te helpen bij het inschrijven in de gemeente.
‘Burgemeesterschap is geen baan, maar een bestaan’
Op de vraag of de burgemeester ook wel eens contact heeft met de inwoners van Gouda, reageert hij enthousiast: “Zeker! Het burgemeesterschap is geen baan, maar een bestaan. Mijn functie is echt een onderdeel van de buitendienst, dus ik ben regelmatig in de stad te vinden waar mensen mij aanspreken. Daar probeer ik ook altijd tijd voor vrij te maken, evenals contact via sociale media. Alhoewel we niet altijd iedereen tevreden kunnen stellen, vind ik het wel belangrijk dat mensen zich gehoord voelen.”
Ook vertelt hij over de Chocoladefabriek, wat volgens de burgemeester het hart van de stad is. Niet alleen vind je hier de bibliotheek, ook is het een plek waar mensen elkaar ontmoeten, het archief gevestigd is en ruimte is om te studeren. Verhoeve: “De Chocoladefabriek is naast functioneel ook gezellig en toegankelijk. We hopen dan ook dat mensen die laaggeletterd zijn zich hier ook welkom voelen. Het is namelijk niet alleen een bibliotheek, maar ook een ontmoetingsplek.”