Blogoverzicht

‘Mens en technologie zijn geen gesc­heiden werelden’

Waarom laten wij ons denken en doen zo vaak leiden door technologie? En wat betekent dat voor de slimme stad? Daarover praten we met Lissa Roberts.

Deze content valt binnen de thema’s: Draagvlak en bewustwording , Mensgericht denken en ontwerpen , Onderzoeken, testen en meten

Het geheim van voor­leeskampioen Danischa Bah: er plezier in hebben

Op 3 november is het eventjes fijn om naar onbegrijpelijke zinnen te luisteren. Dankzij de 12-jarige Danischa Bah. Zij is Nationaal Voorleeskampioen 2023. En leest tijdens de Landelijke Taalstrijd de 5 moeilijke zinnen voor.

Deze content valt binnen de thema’s: Begrijpelijke tekst en beeldtaal , Draagvlak en bewustwording

De slimme stad: een loze kreet?

De slimme stad, de digitale stad, de stad van de toekomst, een stad als ecosysteem voor innovatie. We hebben inmiddels een onuitputtelijke lijst van benamingen voor steden die innoveren, op welke manier dan ook. Wat maakt dat we er nu zulke termen aan koppelen? Welk effect heeft dat? Mariana Fried vertelt meer over de kracht van taal.

Deze content valt binnen de thema’s: Begrijpelijke tekst en beeldtaal

Samen een tekst testen? Dit kan met Testlab on Tour

Ben jij van plan om zelf je tekst te testen, maar weet je niet hoe je moet beginnen? Testlab on Tour helpt overheidsorganisaties om de stap naar testen te zetten. Zou jij een paar vragen willen beantwoorden over testen? Daarmee help jij óns op weg!

Deze content valt binnen de thema’s: Onderzoeken, testen en meten

Design Systems Week 2023 komt eraan!

In zo'n 20-25 minuten leren over Design Systems van experts van bijvoorbeeld GOV.UK, GitHub en de Kamer van Koophandel? Net als vorig jaar organiseert het NL Design System kernteam een Design System Week.

Deze content valt binnen de thema’s: Inclusie en digitale toegankelijkheid

Kiezen voor het juiste beeld bij tekst: hoe doet de gemeen­te Amsterdam dat?

Stel je voor: je hebt een flyer of een brief gemaakt. Je hebt begrijpelijke taal gebruikt én beeld eraan toegevoegd. Toch blijkt na een tijd dat mensen de boodschap niet begrijpen. Of helemaal niet lezen zelfs. Hoe verklein je die kans? En lag het aan de tekst of aan het beeld? Een vraag waar de gemeente Amsterdam wel raad mee weet.

Deze content valt binnen de thema’s: Begrijpelijke tekst en beeldtaal

Na Training Gebruiker Centraal kunnen Marina en Wynn maanden voor­uit  

Moeder Marina en dochter Wynn namen samen deel aan de Training Gebruiker Centraal in juni 2023. Door de training kunnen ze weer maanden vooruit met inclusieve dienstverlening.

Deze content valt binnen de thema’s: Begrijpelijke tekst en beeldtaal , Draagvlak en bewustwording , Inclusie en digitale toegankelijkheid , Mensgericht denken en ontwerpen , Onderzoeken, testen en meten

‘Zonder te testen hadden we sommige ‘problemen’ niet opgespoord’

De 2e test van het Wollige Woorden Spel maakte duidelijk dat er veel verbeterd is aan het spel, constateerde Margreet van Druten. Het doel om op een leuke manier aandacht te besteden aan duidelijke taal komt steeds dichterbij.

Deze content valt binnen de thema’s: Begrijpelijke tekst en beeldtaal

Digitaal toegan­kelijke content maken? Voor­kom deze 5 fouten 

Een website of app kan perfect toegankelijk gebouwd zijn. Maar als je het redactioneel ‘verprutst’, is het resultaat onverbiddelijk: een ontoegankelijke website of app. Hoe zorg je voor digitaal toegankelijke content? Waar begin je? In dit artikel vind je de 5 meestgemaakte redactionele fouten. En lees je hoe je deze fouten voorkomt.  

Deze content valt binnen de thema’s: Begrijpelijke tekst en beeldtaal , Inclusie en digitale toegankelijkheid

‘Onduidelijke over­heids­communi­catie is een gemiste kans’

Tijdens de Landelijke Taalstrijd is Vibeke Roeper, directeur Genootschap Onze Taal, voorzitter van de jury. In gesprek over het belang van duidelijke overheidscommunicatie en de snelle ontwikkeling van taal.

Deze content valt binnen de thema’s: Begrijpelijke tekst en beeldtaal

‘Ik laat mij als raadslid niet beperken door mijn beperking’

25 jaar jong zijn en te horen krijgen dat er ‘iets’ met je ogen is. Een beperking waardoor je zicht geheel kan wegvallen. Het overkwam gemeenteraadslid Kim Denie. 1 ding is duidelijk: Kim laat zich niet beperken door haar beperking. Ze vertelt hoe ze als raadslid omgaat met het tijdelijke verlies van haar zicht. En hoe zich inzet voor de inwoners van haar gemeente. 

Deze content valt binnen de thema’s: Begrijpelijke tekst en beeldtaal , Inclusie en digitale toegankelijkheid

Als je dienst­verlening niet inclusief is, dan discrimineer je

Inclusie is een vrolijk en blij onderwerp. Heppie-de-peppie. Het is fijn om te werken aan een inclusieve overheid, want dan kan iedereen meedoen. Maar wat we wel wat meer mogen realiseren, is dat als je niet inclusief bent, je mensen uitsluit.

Deze content valt binnen de thema’s: Inclusie en digitale toegankelijkheid

‘Als over­heid verschuilen we ons mak­kelijk achter regels’

Volgens Sanne moet het bij de overheid vooral over de manier van denken gaan. En juist die probeert Gebruiker Centraal te veranderen. Hoe kijken Victor en Sanne naar de overheid en naar Gebruiker Centraal? Tijd voor een blik terug én naar voren.

Deze content valt binnen de thema’s: Draagvlak en bewustwording

Alkmaarders ont­werpen zelf hun stad

In de boogreeks Mensen maken de stad aandacht voor Alkmaar, dat op een bijzondere manier samenwerkt met haar inwoners. Lees meer over Smart City Alkmaar.

Deze content valt binnen de thema’s: Mensgericht denken en ontwerpen

Nieuwe kennisbank over digitale toe­gan­kelijk­heid

Wat je rol binnen de overheid ook is: als je digitaal toegankelijk wilt zijn, dan loop je tegen allerlei vragen aan. Een handige kennisbank is daar voortaan het antwoord op. 

Deze content valt binnen de thema’s: Draagvlak en bewustwording , Inclusie en digitale toegankelijkheid