Studenten Hogeschool Rotterdam testen hun producten op 23 mei. Doe je mee?
Testen. Volgens Celine Duijndam is dat een hele belangrijke competentie binnen de studie Communicatie en Multimedia Design die ze doceert aan de Hogeschool Rotterdam. 10 jaar geleden introduceerde ze dat de studenten hun producten zijn gaan testen door middel van zogenaamde prototype-party’s. Dat gebeurde afwisselend bij andere studenten, bij bureaus of bij de doelgroep. Op 23 mei is de doelgroep weer aan de beurt. Maar ook jij kunt je hiervoor opgeven. Celine en student Dirce-Iene Évora vertellen er graag meer over.

Binnen Communicatie en Multimedia Design is Celine bezig met diverse projecten. Een van deze projecten is digitale toegankelijkheid. “Een tof onderwerp”, vindt Dirce-Iene, “je wordt uitgenodigd om buiten je eigen perspectief te kijken. Wat voor jezelf heel logisch is, is voor andere groepen misschien een stuk minder logisch. Door de opdracht waaraan je werkt, ben je heel erg aan het kijken vanuit de doelgroep. Dan vind ik er heel leuk aan.”
Lichtjes in de ogen
Zij en de andere studenten zijn in allerlei groepjes verdeeld. Ze maken apps, website en andere digitale producten. Deze worden regelmatig getest. Celine: “Het is leuk om te begeleiden. Dan zie je de lichtjes in hun ogen aangaan: oh ja, daarom waren we dat aan het doen.” Dirce-Iene: “Door deze testen willen we kijken of wat we bedacht hebben, ook aansluit bij de doelgroep.” Op 30 maart werden de producten voor de eerste keer getest. In de bibliotheek werden mensen gevraagd om meteen te doen. Op 23 mei worden de prototypes getest. Dat is een van de laatste contactmomenten voor het eindproduct. 3 weken later worden de prototypes dan gepresenteerd.
ADHD-proof maken
Dirce-Iene heeft zich met haar team (Team Frozen) vooral gefocust op het ADHD-proof maken van overheidssites. “Zodat deze sites ook rekening houden met mensen met ADHD, bijvoorbeeld bij het aanvragen van toeslagen. Zo kunnen zij beter hun taak uitvoeren.” Dit heeft team Frozen gedaan door de stressfactoren tijdens het aanvragen zo veel mogelijk te verwijderen. Dit kan door rust en balans te integreren in het proces. Hoe kwam het team hierop? “Je begint met onderzoek”, antwoordt Dirce-Iene, “eerst onderzoek naar ADHD. Wat houdt dat in? Waar loopt de doelgroep tegenaan? Vervolgens hebben we ideeën voorgelegd aan mensen met ADHD, en hebben we gekeken of ze het een goed idee vinden.”
Diverse doelgroepen
Andere groepjes van studenten zijn weer met heel andere doelgroepen bezig. “Zodat ook hun leven interessanter wordt”, aldus Celine. Zo is een ander team bezig met het toegankelijk maken van sites voor mensen met een licht verstandelijke beperking, zodat zij ook toeslagen of een DigiD kunnen aanvragen. Weer een ander groepje helpt de gemeente Rotterdam aan betere informatie over wat je moet doen als je gaat verhuizen. Een dan is er ook nog een team dat bezig is met digitaal buurthuis voor de LHBTIQ+-gemeenschap om vanuit een veilig gevoel je eigen buurt te verkennen. Het is dus allemaal heel divers.
Digitaal vaardiger en minder eenzaam
En wat te denken van het team dat ouderen wil helpen die niet zo digitaal vaardig zijn. “Dat koppelen de studenten aan eenzaamheid. Door middel van een spel worden de mogelijkheden van de digitale media geïntroduceerd, zodat ouderen ook mee kunnen doen in de digitale wereld. Dat spel spelen ze met elkaar, zodat het mensen bij elkaar brengt.”
Speeddates van 1 kwartier
In totaal worden er op 23 mei 24 verschillende producten en teksten getest. Van 10 tot 12 uur, in de vorm van speeddates. Proefpersonen krijgen bij een groepje een kwartier om een tekst of app te testen. Hierna brengt Celine of een student ze naar een ander groepje, waar een andere tekst of app klaarligt. Zo testen ze de proefpersonen ongeveer 5 producten in totaal.
Niet alleen voor de doelgroepen
Deze proefpersonen behoren niet altijd tot de doelgroep van de teksten. “Het uitgangspunt van de prototypes is de doelgroep. Zo kunnen de studenten zich er makkelijker op richten”, verduidelijkt Celine, “maar de teksten moeten voor iedereen toegankelijk zijn.” Dat betekent dat ook jij op 23 mei een proefpersoon kunt zijn. Wil je kennismaken met een van de interessante prototypes waar de studenten Communicatie en Multimedia Design mee bezig zijn? En wil je bijdragen aan de kwaliteit ervan? Stuur een mail naar Talissa Oude Bennink via info@gebruikercentraal.nl.