Ilse, Joost en Sandra, team Communicatie gemeente Lelystad

Portret Ilse, Joost en Sandra

“Hoe informeer je alle 78.000 inwoners van je gemeente dat ze alleen nog met een afspraak bij Burgerzaken langs kunnen komen? Een van de middelen was toen een beeldbrief: we combineerden de tekst met plaatjes. Het bleek een succes. Daardoor werden we ons nog meer bewust: iedereen moet onze boodschap kunnen begrijpen, ook de inwoners die moeite hebben met lezen en schrijven.

Dat is alweer een paar jaar geleden, en we zijn heel wat brieven, flyers en webteksten verder. We hebben al veel herschreven naar B1-niveau. Daarvoor hebben we woorden moeten afleren. ‘Ingezetenen’ zijn bijvoorbeeld ‘mensen die in Nederland wonen’. Als een B1-tekst lukt, krijgen we daar alle drie een kick van. We merken dat duidelijk schrijven effect heeft. Soms krijgen we complimenten van inwoners! Langzamerhand zijn we wel een soort ‘B1-nerds’ aan het worden.

Inmiddels gaan onze collega’s, met tips van ons, ook zelf steeds meer aan de slag met B1-schrijven. We zijn op de goede weg: eenvoudige taal is als doel opgenomen in het organisatieplan 2021. Fantastisch!”

Ilse, Joost en Sandra, team Communicatie gemeente Lelystad

Dit portret is van Direct Duidelijk, wat per 1 januari 2022 samen verdergaat met Gebruiker Centraal.

Meer over Begrijpelijke tekst en beeldtaal