De Raakvlak­manager

Geschreven door Seger de Laaf

Vacatures, daar hebben we het nog niet over gehad. En dan vooral functietitels. Het Rijk wil graag de krenten uit de arbeidspap pikken – maar dat gaat ons met de huidige strategie niet lukken.

Ik heb te veel absoluut nietszeggende functieomschrijvingen voorbij zien komen. Ons unieke vermogen om zelfs de simpelste zaken ingewikkeld te maken uit zich, ook hier, op ludieke wijze:

– Strategisch programma-adviseur
– Liaison strategisch beraad
– Mensenmens met een radar voor politieke verhoudingen
– Peoplemanager met gevoel voor bestuurlijk sensitiviteit

Dat zijn zomaar wat termen waarmee Nederland weer vertrouwen moet krijgen in de overheid. Waarmee de overheid een “afspiegeling van de samenleving” wil worden. Maar ook producten van de volstrekte vrijheid die veel ambtenaren genieten.

En nu dus de Raakvlakmanager Strategisch Beheerorganisatie Digitaal Stelsel Omgevingswet, die het met een beetje hulp van Japke D. Bouma, ongekend ver heeft geschopt in de media – ik hoefde alleen een screenshot online te zetten. Dan raakvlak ik nog niet de ambtenaar die zich doodleuk MT of DT-lid noemt op LinkedIn, alsof dat een functie is. Godzijdank zijn er nog bewindspersonen die durven in te grijpen.

I like calling things what they are zei Elon Musk bij de presentatie van de Model S (Sedan, te breed om vast te leggen). Ook geen toeval dat Pieter Zwart zich gewoon Eindbaas van Coolblue noemt op LinkedIn. Maar wij, hoogopgeleide ambtenaren, denken nog vaak status te ontlenen aan het gebruik van ingewikkelde taal.

Oplossing is weer eens de schoonheid van eenvoud. Dus de eerste minister die een Penitentiaire inrichting weer gevangenis durft toe noemen, scoort gelijk vanaf de middenlijn in de kruising. Ingewikkeld taalgebruik drijft mensen uit elkaar en versterkt het gevoel van een heersende elite: Daarom is simpel zeggen waar het op staat altijd pure winst.

Hoort bij het thema