Bedrijfsleven verplicht
Geschreven door Seger de Laaf
Ik heb een voorstel. Of je nu in schaal 18 of 8 zit: Iedere rijksambtenaar moet minimaal een jaar ervaring hebben opgedaan in het bedrijfsleven. Onze grootste groep betalende klanten, zeg maar. Dat betekent dus ook dat Rijkstrainees gelijk weer op pad mogen, voor ze een baan krijgen.
Zie namelijk twee dingen gebeuren:
• Rijkstrainees zijn vaak de knapste knoppen uit voor de hand liggende masters. Naast dat we meer krijgen van wat we al hebben, zorgt dit ervoor dat zaken die complex zijn alleen maar complexer worden. Beter zou zijn (ook) voor HBO’ers en MBO’ers een wervingsprogramma op te starten. Zo forceren we hands-on mentaliteit op sleutelposities.
• Bij de Algemene Bestuursdienst (ABD) wordt van alles aangeboden, behalve stages en opleidingen over klantgericht werken. Dan heb ik het niet over een bedrijfsbezoek van een uur waarin de wereld fantastisch is, maar een stage waaruit blijkt dat geld niet uit de muur komt. Alleen deze realisatie kan een cultuurverandering van binnenuit bewerkstelligen.
Waarom is dit zo belangrijk? Eerder concludeerde ik, dat veel van onze digitaliseringsproblematiek is terug te leiden op het feit dat wij teveel geld hebben. De ambtenaren die naar Estland zijn geweest, weten daar (stiekem) alles van. Dus misschien moeten we inzichtelijk maken wat geld is.
In het bedrijfsleven leer je bovendien dat er voor vrijwel iedere oplossing een probleem is. No f*cking excuses noemden ze dat, bij één van de bedrijven waar ik gewerkt heb. Lang nadat je dat over je heen geblaft hebt gekregen, merk je dat er eigenlijk best een kern van waarheid in zit.
Op de tering naar de nering te zetten heb ik inmiddels een samenwerking met de ABD opgestart. Het Rijkstraineeprogramma zit in mijn vizier. En om zelf niet het perspectief te verliezen, spreek ik regelmatig af met bedrijven. Want na acht jaar wordt mijn bril ook troebel.