Poets je online formulier op in de formulierenwasstraat! 

Veel zaken bij de overheid regelen burgers via online formulieren. En dat kan voor van alles zijn. Maar vaak gaan die zaken ook over belangrijke en serieuze onderwerpen. Het is daarom cruciaal dat online formulieren toegankelijk, inclusief en gebruiksvriendelijk zijn. Iedereen moet ze kunnen gebruiken. In dit evenement van Community Online Formulieren gaan deelnemers met elkaar formulieren verbeteren. Ook als je niet lid bent van de community, kun je deelnemen.

Programma

09.30 – 10.00u: inloop en ontvangst 

10.00 – 11.00u: start programma door ICATT, Gebruiker Centraal en NL Design System

11.15 – 12.15u: kennisuitwisseling

12.15 – 13.15u: lunch 

13.15 – 14.30u: formulierenwasstraat waarin deelnemers met elkaar een aantal formulieren verbeteren/schoonwassen, met hulp van NL Design System richtlijnen en expertise uit de community

14.30 – 15.30u: afsluiting en borrel 

Wat kun je verder verwachten op 2 juli?

Neem een online formulier mee en ga weg met een betere versie ervan. Je gaat samen met andere deelnemers zelf meegebrachte formulieren verbeteren. Je kunt hier gebruikmaken van de expertise die in de community aanwezig is en de richtlijnen van het NL Design System (NLDS). Toegankelijkheidsexperts Rian Rietveld en Hidde de Vries van NLDS zullen aanwezig zijn om ons te helpen bij het gebruiken van deze richtlijnen. 

Bouw daarnaast een netwerk op van gelijkgestemden. Tijdens het evenement is er voldoende tijd en ruimte om te netwerken met de andere deelnemers en erachter te komen waar iedereen mee bezig is. Zodat je elkaar in de toekomst weet te vinden rondom vraagstukken over applicaties en leveranciers, toegankelijkheidsrichtlijnen en meer.

Ochtendprogramma (‘zeep en borstel’) 

In de ochtend zorgen wij ervoor dat je de andere deelnemers leert kennen voordat we beginnen. Vervolgens krijg je een introductie in de formulierrichtlijnen van NL Design System waarmee je in de middag gaat werken. Daarna kun je zelf vraagstukken inbrengen. Dat doen we in een vrije opzet, zonder vast programma. 

Dat betekent dat je een voor jou relevant vraagstuk mag pitchen aan de hele groep. Vervolgens mogen deelnemers zelf bepalen wat ze interessant vinden en waar ze bij aansluiten. Dien je een vraagstuk in, dan ben je ook de gespreksleider. Jij zorgt er dan voor dat iedereen kan bijdragen bij het beantwoorden van de vraag. Na afloop geeft iemand uit het groepje een plenaire terugkoppeling. Geen zorgen, dat doe je uiteraard alleen als je dat zelf wilt. 

Een aantal leden heeft al vraagstukken ingebracht. Hun pitches hoor je ook op 2 juli:  

 • Wat zijn bruikbare richtlijnen voor formulieren? 
 • Hoe verhoog je de kans dat een formulierproject slaagt (en verlaag je de kans dat deze mislukt)? 
 • Hoe komen we tot generieke formulieren voor onder andere verhuisformulieren, aanvraag bijzondere bijstand en leerlingenvervoer? 

Middagprogramma (‘zelf boenen’) 

Na de lunch ga je aan de slag met een online formulier dat je hebt meegebracht (of help je anderen hun formulier te verbeteren). Het middaggedeelte heeft ook een vrije opzet. Deelnemers zijn vrij om rond te lopen en zich in groepjes te verdelen. Je kunt ook alleen of in tweetallen werken. We hebben genoeg ruimtes gereserveerd waar je je kunt terugtrekken. 

Wat ga je precies doen? 

Je gaat een onderdeel of meerdere onderdelen van je formulier verbeteren aan de hand van richtlijnen voor gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid. Andere communityleden helpen je hierbij.  

Wat voor formulier kun je meenemen? 

Formulieren mogen over van alles gaan. Denk aan het indienen van een klacht, aanvragen van een vergunning, melden van een evenement, doorgeven van een adreswijziging of het aanvragen van leerlingenvervoer. Belangrijk is wel dat je het formulier op 2 juli tevoorschijn kunt halen, bijvoorbeeld in een testomgeving of met screenshots.

Belangrijk: als je een formulier meeneemt, bedenk dan alvast wat je zou willen verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan:  

 • Hoe schrijf je een goede foutmelding? 
 • Hoe geef je aan of een veld verplicht is? 
 • Wat is een goede volgorde van velden? 
 • Wat is een goede aanhef? 
 • Et cetera 

Samen aan de slag! 

Tijdens dit evenement ga je aan de slag met je eigen formulier. Hiervoor zijn een aantal zaken belangrijk:

 • Neem je laptop mee.
 • Zorg, zoals gezegd, dat je bij de testomgeving kan van de formulieren van je organisatie, of als dit niet lukt; selecteer een aantal screenshots die goed het online formulier weergeven. Denk aan fout- en bevestigingsmeldingen, voor en na screenshots.
 • Bij je aanmelding kun je aangeven wat voor formulier je graag wilt meenemen, en in welke techniek/applicatie dit formulier is gebouwd.

Voor wie is dit evenement? 

Dit evenement is voor iedereen met interesse in en/of ervaring met online formulieren. Zowel professionals die al actief bezig zijn met (online) formulieren als iedereen die simpelweg uit interesse kennis wil opdoen.  

Communityleden van Community Online Formulieren kunnen elkaar hier ontmoeten, maar ook niet-leden zijn welkom. Als het evenement vol zit, krijgen leden voorrang. Meld je dus vooral aan voor de community

Waar en wanneer? 

Het evenement is op 2 juli van 10.00 tot 15.30 uur, in congres- en vergadercentrum In de Driehoek, Willemsplantsoen 1C, 3511 LA Utrecht. 

Locatie

In de Driehoek

Willemsplantsoen 1C 3511 LA Utrecht

Hoort bij de community

Meld je aan voor dit evenement

Registratiegegevens

Velden met een sterretje ("*") zijn verplicht.

jouw naam

naam@voorbeeld.nl

Vul hier de naam van jouw organisatie in.

Communityleden krijgen voorrang als het evenement vol zit. Word ook lid van Community Online Formulieren!

Denk aan een aanvraag voor een vergunning, het indienen van een klacht, verhuizen, et cetera

Wil je jouw naam niet op de aanwezigenlijst op de site. Haal het vinkje dan weg.