Kennissessie Community Online Formulieren

Houd jij je bezig met online formulieren? Dan nodigen wij je graag uit voor de community rondom dit onderwerp. Tijdens de (2-maandelijkse) online bijeenkomsten van de Community Online Formulieren ga je met andere professionals aan de slag om de online formulieren in je organisatie te verbeteren. In de community kun je met vakgenoten van verschillende overheden kennis uitwisselen over het ontwerp, de bouw en de verbetering van online formulieren.

Wat en wanneer?

Deze online kennissessie is op donderdag 7 december van 14.00 tot 16.00 uur. Het exacte programma delen we zo snel mogelijk.

Voor wie

Ook in deze kennissessie van de community Online Formulieren bespreken professionals met elkaar hoe ze online dienstverlening op de beste manier vormgeven. Ze bespreken hun successen en struikelblokken om van elkaar te leren en elkaar te inspireren. Wat werkt, wat niet? Iedereen die zich bij een gemeente of andere overheidsinstelling (hoe groot of klein ook) bezighoudt met digitale formulieren, kan deelnemen.

Programma

Rian Rietveld en Francesca Vonk van NL Design System geven hun antwoord op 2 vraagstukken: 

  • Hoe maak je bruikbare richtlijnen voor formulieren die door iedereen begrepen en gevolgd kunnen worden? 
  • Hoe test je formulieren met gebruikers?  

Voor velen van jullie is NL Design System geen nieuwe naam. Zij gaven ook een interessante workshop tijdens de Training Online Formulieren.

Bruikbare richtlijnen voor formulieren 

Het is een beetje een ratjetoe. Er worden beperkt aantal mogelijkheden geboden en er is geen centrale plek/afdeling die de regie voert. Veel formulieren worden door ‘leken’ zelf gemaakt.”  

(Lid van Community Online Formulieren) 

Begrijpbare richtlijnen kunnen ‘leken’ helpen als zij zelf formulieren moeten maken.  

Toegankelijkheidsspecialist Rian Rietveld van NL Design System laat hun 16 nieuwe formulierenrichtlijnen zien. Ze hebben nieuwe richtlijnen gemaakt voor toegankelijkheid. Die geven meer details en minder ruimte voor eigen interpretatie. Zo kan iedereen er op dezelfde manier mee werken. Welke richtlijnen moet je vooral niet volgen en welke wel? 

Testen met gebruikers 

UX designer/researcher Francesca Vonk zal vertellen over het ontwerpproces en gebruikerstesten met betrekking tot de WMEBV: hoe test je formulieren met gebruikers om te kijken of ze voldoen aan WMEBV? 

Programma 

  • 1e uur: presentaties van Rian en Francesca rondom het thema bruikbare richtlijnen voor formulieren en het testen van formulieren met gebruikers 
  • 2e uur: discussie en uitwisseling onder begeleiding van de experts van ICATT na aanleiding de onderwerpen van de presentaties (richtlijnen en gebruikerstesten). Hierbij heb je ook de kans om andere vraagstukken in te brengen.  

Wat levert het je op?

Tijdens deze kennissessie analyseren we casussen van de deelnemers en delen we tips en ‘best practices’, zodat deelnemers handvatten krijgen om online formulieren in de eigen organisatie te verbeteren.

Aanmelden

Wil je erbij zijn? Meld je aan voor Community Online Formulieren en wij nodigen je uit voor deze activiteit.

Hoort bij het thema